(Archieffoto: Chris de Waard).

Winkelpui DOS onder dwang voor vrijdag weer wit

De omstreden rode winkelpui van kledingwinkel DOS in Oegstgeest is voor vrijdag weer wit. Dat laat mede-eigenaar José Cox aan de redactie van Sleutelstad weten. De geverfde gevel en het rode markies passen volgens de gemeente niet bij de straat en worden een ‘welstandsexces’ genoemd.

Chris de Waard sprak mede-eigenaresse José Cox over de schilderbeurt die de pui deze dagen krijgt. Rood wordt weer wit.

Het pand moet van de gemeente worden teruggebracht in de oorspronkelijke kleuren: een witte gevel met een donkerblauw markies. Gewenste afwijkende kleuren moeten eerst door de welstandscommissie worden goedgekeurd. DOS krijgt tot en met vrijdag de tijd de kleuren aan te passen, anders hangt de eigenaren een dwangsom van 2000 euro per week boven het hoofd.

Inmiddels hebben de eigenaren toegezegd de gevel weer wit te maken, maar het liefst zouden ze de kap wel rood laten. Dit voorstel moet dus eerst door de welstandscommissie worden goedgekeurd en tot die tijd is de rode kap verboden. Ondanks dat veel winkeliers in de straat aangeven geen probleem te hebben met de rode kap, mag DOS in de tijd dat de welstandscommissie zich nog niet over de zaak heeft gebogen deze niet buiten hangen. Daar kan nog weken overheen gaan.

Teleurgesteld
De eigenaren van de zaak zijn zeer teleurgesteld in de inflexibiliteit van de gemeente. Cox: “De wethouders die zo hard roepen dat ze zich inzetten voor ondernemers laten ons nu echt zitten. Ook zijn er wel meer panden in de Kempenaerstraat die niet in het straatbeeld passen, maar daar wordt geen probleem van gemaakt. Dat gebeurt pas als er een klacht wordt ingediend. Wij gaan zelf natuurlijk geen andere winkel ‘verraden’. En daarnaast willen ze ook niet zeggen wie de klacht tegen ons hebben ingediend.”

Of de rode markies wegblijft, laat Cox nog even in het midden. “In ieder geval tijdens de verfbeurt. Laat ze daarna maar elke dag langskomen om te controleren of hij er wel of niet hangt.”

Toelichting gemeente
De gemeente Oegstgeest laat weten dat meerdere gesprekken met de betrokkenen niet tot een oplossing hebben geleid. Daarom is besloten om de regels binnen de Welstandsnota 2015 te handhaven. De gevel en het markies moeten dus worden aangepast. In de Welstandsnota is extra aandacht voor het historische karakter van het dorp.  Na het signaleren van de rode kleuren van DOS heeft de gemeente advies ingewonnen bij de welstandscommissie. Die hebben de winkelpui en het markies beoordeeld als een welstandsexces.

Omdat de gemeente van mening is dat de er geen opzet is in het overtreden van de regels, hebben de winkeliers ruim de tijd gekregen de kleuren aan te passen. De deadline staat nu op komende vrijdag.

Economie Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×