(Foto: J.P. Kranenburg).

Afkoeling zet net op tijd in voor Triathlon Leiderdorp

Het lijkt erop dat De Baanderij Triathlon Leiderdorp komende zondag beperkte hinder ondervindt van de extreme hitte van de afgelopen weken. Mogelijk worden er extra waterposten ingezet, maar verdere maatregelen zijn hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Wel zullen de atleten op de kortste afstanden zonder wetsuit moeten zwemmen.

Voor de Midden afstand, de langste afstand van de Leiderdorpse triathlon, hangt het er nog om of de triathleten met een wetsuit het water in mogen. De organisatie heeft de afgelopen weken nauwlettend de watertemperatuur in de gaten gehouden. Bij temperaturen boven de 24,6 mag er ook niet meer bij de Midden afstand met wetsuit worden gezwommen. Bij de kortere afstanden ligt die grens een aantal graden lager, op 22 graden. Organisator Jeroen Fakkeldij legt uit hoe dat werkt. “De atleten liggen bij de kortere afstanden korter in het water en de intensiteit is hoger dan bij de Midden afstand. Daardoor ligt oververhitting eerder op de loer.” De watertemperatuur was gisteren 25,5 graden. Morgen vindt een nieuwe meting plaats.

“Door een buitje zoals vannacht daalt de watertemperatuur ongeveer een halve graad”, vertelt Fakkeldij. “Dus we zijn er nog niet, maar als het nog een aantal keer gaat regenen bestaat de kans dat de temperatuur genoeg zakt.” Vooral voor de minder goede zwemmers is het een nadeel om zonder wetsuit te zwemmen. Een wetsuit zorgt namelijk voor een beter drijfvermogen.

Hitteprogramma
Boven de 30 graden gaat een hitteprogramma in werking. Met een verwachting van 26 graden op zondag is dat nu niet aan de orde. Fakkeldij: “Als het warmer dreigt te worden dan 30 graden gaan we in overleg met onder andere de triathlonbond en hulpdiensten. Dan bepalen we wat de risico’s zijn en welke acties we moeten ondernemen. Dat kan variĆ«ren van het plaatsen van extra waterposten tot het inkorten van het parcours of zelfs het afgelasten van het evenement. Maar we gaan er vanuit dat het niet zo ver komt.”

Verkeershinder richting Oud Ade
Naast het warme weer van de afgelopen weken, kreeg de organisatie ook nog eens te maken met een onverwacht telefoontje van de Provincie: de Lange Brug bij Oud Ade is per direct afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Deze brug maakt geen onderdeel uit van het parcours, maar de omleiding wel. Het parcours van de triathlon hoeft niet verlegd te worden, maar verkeer richting Oud Ade zal zondagochtend en het begin van de middag alleen via de A4 of via Hoogmade richting Oud Ade kunnen. Dat zal dus extra verkeershinder opleveren. Hulpdiensten worden indien nodig wel over het parcours geleid.

Recordaantal deelnemers
Zowel de Midden afstand, Sprint, Olympische afstand als Trio’s van de Baanderij Triathlon Leiderdorp zitten dit jaar helemaal vol. Dat betekent een recordaantal deelnemers. “Onze sport is duidelijk groeiende”, zegt Fakkeldij verheugd. “Daarnaast speelt het mee dat de Midden afstand bij ons dit jaar voor het laatst wordt afgelegd. Veel atleten grijpen deze laatste kans om mee te doen aan.”

De eerste afstand gaat zondag om 08.30 uur van start. Rond 15.00 uur is het evenement afgelopen. In het start/finishgebied op de Baanderij in Leiderdorp zijn de hele dag activiteiten.

Leiderdorp Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×