(foto's: Gerry van Bakel)

Wielrenvereniging Swift op weg naar mijlpaal

De Leidse Ren- en Toer Vereniging Swift bestaat volgend jaar 100 jaar en dat gaat goed gevierd worden. Op 19 juli 1919 werd Swift opgericht, maar het feestje blijft zeker niet beperkt tot die ene dag. Swift-voorzitter Frans van Rijn kan er nog niet veel over kwijt, de plannen zijn nog in de maak, maar leuk wordt het zeker. Want dat is fietsen in ieder geval en bij Swift is er voor elk wat wils.

De telefoon heeft de afgelopen weken niet roodgloeiend gestaan bij Van Rijn ondanks de mooie zomerdagen en de aansprekende successen van Nederlandse wielrenners als Tom Dumoulin en Annemiek van Vleuten. Al sijpelt het op den duur wel door. “Het gaat vaak in fasen, de komende maanden verwacht ik wel meer aanvragen voor onze clinics op scholen bijvoorbeeld.”

Ergernissen over en weer
Swift heeft momenteel ruim 600 leden en er is altijd plaats voor enthousiaste nieuwelingen. Al die energieke fietsers zorgen ook wel voor een keerzijde van de medaille die Nederland fietsland heet. Het wordt langzamerhand wel wat overvol op de fietspaden want dan weer leidt tot irritatie over en weer. Grote groepen snelle mannen die voortdurend lijken te schreeuwen en langzamere weggebruikers die niet opzij te branden zijn. Van Rijn snapt de ergernis wel. Op zijn club proberen ze iedereen een goede wegetiquette aan te leren. Rekening houden met elkaar is het motto.

Verder legt Van Rijn uit dat het schreeuwen van de wielrenners geen agressie is tegen andere fietser op het fietspad maar om de eigen groep te waarschuwen voor potentieel gevaarlijke situaties, zoals een paaltje in het wegdek of een stel op de fiets.

Wie eens een kijkje wil nemen kan natuurlijk contact opnemen met iemand van het bestuur via telefoon of email, maar op zowel dinsdag als zondag is we altijd wel iemand in het clubhuis aan de Willem van der Madeweg 1. Kun je meteen het eigen fietsparcours naast de club bewonderen en wellicht uitproberen en de uitgebreide prijzenkast van deze bijna honderdjarige Leidse wielerlegende.

Gerry van Bakel in gesprek met Frans van Rijn, voorzitter van de bijna eeuw oude wielrenvereniging Swift.

Contactgegevens van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift vind je op hun website www.swift-leiden.nl.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×