Geen financiële steun Oegstgeest voor 333 meter ijsbaan

15

De gemeente Oegstgeest stelt geen geld beschikbaar voor het verlengen van de geplande nieuwe ijsbaan in Leiden. Dat maakt het gemeentebestuur vandaag bekend. Eerder vroeg Leiden aan veertien omliggende gemeenten om geld voor de 333 meter ijsbaan, omdat zo’n grotere ijsbaan dan ook voor die gemeenten van belang zal worden.

De verlenging van de ijsbaan kost 3,2 miljoen euro, waarvoor onder andere via de actie 333m.nl geld bij elkaar wordt gebracht. De gemeente Oegstgeest werd gevraagd om 150.000 euro bij te dragen, maar ziet daar nu vanaf. “Oegstgeest is van mening dat de meerkosten van ruim 4 miljoen euro niet opwegen tegen de relatief beperkte voordelen van mogelijk hogere bezoekersaantallen”, laat de gemeente in een reactie weten.

IJsclub Oegstgeest
Begin dit jaar verzamelde IJsclub Oegstgeest nog driehonderd handtekeningen om het belang van een grotere ijsbaan te onderstrepen. “De 333 meterbaan is een sportvoorziening die zowel voor Leiden als Oegstgeest van betekenis is”, zei voorzitter Henk Heemskerk daar toen over. “En voor dat bedrag koop je in Oegstgeest nog geen half huis”, voegde hij er over de 150.000 euro aan toe. Raadsleden waren toen terughoudend en verwezen de ijsclub naar een burgerinitiatief, zoals 333m.nl.

1 oktober
Die terughoudendheid van de raadsleden lijkt zich nu te hebben vertaald in een afwijzend besluit van het Oegstgeester gemeentebestuur. Wat die beslissing betekent voor de 333 meter ijsbaan, is nu echter nog niet te zeggen. De deadline voor de benodigde 3,2 miljoen euro is op 1 oktober. Dan zal moeten blijken of andere gemeenten wel bereid zijn om een bijdrage te leveren en of dat samen met de actie 333m.nl voldoende is om de financiering van de grotere ijsbaan rond te krijgen.

Delen

15 reacties

 1. Dan b.v. mensen uit omliggende gemeenten meer laten betalen als ze gebruik willen maken van de ijsbaan

 2. Wel nota’s maken over meer bewegen en sport, juichen bij oranje schaatsprestaties etc maar ervoor mee betalen ho maar. Zielige kortzichtige vertoning van politiek Oegstgeest.

  • Ja hoor, daar gaan we weer. Wel de lusten maar niet de lasten. Zet een tolpoort bij de gemeentegrens, dan heb je die anderhalve ton zo binnen want omrijden naar de oostkant van Leiden is geen pretje. Ik hoop dat de provincie snel een gemeentelijke herindeling oplegt want van enige samenwerking (niet alleen met deze ijsbaan) is bar weinig te bespeuren.

  • Of juist tégen als je in omliggende gemeenten woont en niet wil meebetalen aan de linkse hobbies van Leiden…

 3. Randgemeenten, altijd gebruik willen maken van goede en uitgebreide voorzieningen in een stad als Leiden maar betalen? Nee. Dat is enkel voorbestemd aan Leidenaren. Laat het Rijk maar snel fusies opleggen want de samenwerking met dit soort gemeenten is vrijwel overal nauwelijks sprake van.

 4. Een Leids burger op

  Tot die ijsbaan heeft Leiden al besloten. (samen met nieuwe sporthal en nieuw zwembad……..)
  .
  Het gaat er hier om of de omringende gemeenten bereid zijn EXTRA geld bijeen te brengen zodat die ijsbaan i.p.v. 250 meter nu 333 meter zou kunnen worden. Ik kan me wel voorstellen dat de regiogemeenten de EXTRA kosten(voor Oegstgeest 1,5 ton) voor die IETS LANGERE baan niet voor hun rekening
  willen nemen. Als andere reiogemeenten dat ook vinden kan het gewoon een 250 meter baan blijven.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline