(Foto: Monique Shaw).

Ridderorde voor Turkijedeskundige Erik Jan Zürcher

Professor dr. Erik Jan Zürcher heeft aan het begin van de middag uit handen van locoburgemeester Martine Leewis een koninklijke onderscheiding opgespeld gekregen. Zürcher, die met emeritaat gaat, kreeg het lintje vanwege zijn uitzonderlijke wetenschappelijke verdiensten op het gebied van Turkije en de Turkse geschiedenis. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Erik Jan Zürcher wordt de grondlegger van de Turkologie in Nederland genoemd.

Professor Zürcher is hoogleraar Turkse Talen en Culturen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij creëerde ruimte voor hedendaagse ontwikkelingen en zocht naar verbinding met de academische wereld in Turkije. Hij had het vermogen zijn diepe kennis van Turkije en de Turkse geschiedenis, zijn analyses en standpunten voor grote groepen, ook voor niet-academici begrijpelijk te maken. Mede hierom werd hij vaak gevraagd als expert. Hij gaf voorlichting, toelichting en trainingen aan overheden, het bedrijfsleven, diplomaten, leden van het Koninklijk Huis en de internationale media over huidige politieke, economische en sociale ontwikkelingen in Turkije en over (de impact daarvan) op Turken in Nederland.

Onder de indrukwekkende lijst van wetenschappelijke publicaties is zijn boek uit 1993 Turkey – A modern History uitgegroeid tot internationaal standaardwerk op verschillende Nederlandse en buitenlandse universiteiten, waaronder in Turkije zelf. Het boek is in negen talen vertaald.

Professor Zürcher is (mede-) initiatiefnemer en (mede-)oprichter geweest van de Masteropleiding European Union Studies in Istanbul, het Nederlands Instituut voor Hoger Onderwijs in Ankara, en het Turkije Instituut te Den Haag. Daarnaast heeft hij een indrukwekkend aantal bestuurs- en adviesfuncties. Hij begeleidde in zijn carrière 29 promovendi en is sinds 2008 lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Erik Jan Zürcher blijft nog twee jaar in Leiden werken als wetenschappelijk directeur van het Leiden University Institute for Area Studies (LIAS).

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×