Conservator Christiaan Vogelaar van de Lakenhal onthult bij de planpresentatie op de Uitmarkt het bestaan van een niet eerder een Rembrandt toegeschreven werk aan Sleutelstad-verslaggever Carla Enters.

Lakenhal noemt ontdekking nieuw werk Rembrandt voorbarig

De Lakenhal toont volgend jaar bij de expositie de ‘Jonge Rembrandt’ een werk dat nog niet eerder aan Rembrandt is toegeschreven. “Ik mag er nog niet zoveel over zeggen, dat is nog geheim. Maar het zal een behoorlijke verrassing zijn,” verklapte conservator oude kunst Christiaan Vogelaar van Museum De Lakenhal zaterdag aan Sleutelstad tijdens de presentatie van de plannen voor het Rembrandtjaar 2019 op de Uitmarkt in Amsterdam. Volgend jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij Rembrandt. Het is dan 350 jaar geleden dat de schilder overleed.

Carla Enters sprak bij de presentatie van de plannen met conservator Christiaan Vogelaar van Museum de Lakenhal die onthult dat er werk is ontdekt dat niet eerder aan Rembrandt is toegeschreven.

Het nieuws dat er nieuw werk van Rembrandt is ontdekt, is vandaag groot opgepakt door de landelijke media en heeft Museum de Lakenhal blijkbaar overvallen. In een verklaring meldt het museum zojuist dat de berichten over een mogelijke nieuwe ontdekking van een werk van Rembrandt voorbarig zijn.

Persverklaring
“Het oeuvre van Rembrandt Harmensz. van Rijn is altijd enigszins vloeibaar geweest. In verschillende tijden werden aan schilderijen verschillende toeschrijvingen gedaan, die vaak werden gecompliceerd door het gegeven dat Rembrandt innig samenwerkte met schilders uit zijn directe omgeving, zoals Jan Lievens en Gerrit Dou. Alleen al de queeste naar een nieuwe ontdekking leest als een spannend jongensboek, en dat spreekt tot de verbeelding van velen. Aan de voorbereidingen voor de Jonge Rembrandt-tentoonstelling, die vanaf 3 november 2019 in het geheel vernieuwde Museum De Lakenhal te zien zal zijn, gaat een jarenlang en intensief kunsthistorisch onderzoek vooraf. Het debat over toeschrijvingen en nieuwe ontdekkingen maakt een bijzonder onderdeel uit van dat onderzoek. De uitkomsten ervan worden uiteindelijk met het publiek gedeeld bij de opening van de tentoonstelling. Op dit moment is er geen nieuws waarmee Museum De Lakenhal naar buiten kan en wil treden. Wij doen derhalve geen nadere mededelingen over het lopende kunsthistorische onderzoek. Wel kunnen we aangeven dat de zo vurig gewenste ontdekking van het vijfde zintuig uit de reeks vroegste werken van Rembrandt, waarvan Museum De Lakenhal sinds 2012 de ‘Brillenverkoper’ bezit, nog niet heeft plaatsgevonden.

Naast het geheime werk van Rembrandt, komt de Lakenhal volgend jaar met meer bijzondere schilderijen van de Leidse schilder. “Bijvoorbeeld werk dat uit privé-collecties komt,” zegt Vogelaar, maar bijvoorbeeld ook een van de beroemdste schilderijen in Amerika, de Nobal Slove. Dat hangt in het Metropolian Museum of Art in New York. Dat is een enorm schilderij van anderhalf bij tweeënhalve meter. Die komt in de tentoonstelling. Dat is voor mensen wel heel spannend om te zien.” De overzichtstentoonstelling over de ‘Jonge Rembrandt’ is van 3 november 2019 tot en met 9 februari 2020 in de Lakenhal te zien.

Man in Oosters Kostuum (de Nobele Slaaf) uit 1632,. Rembrandt. The Metropolitan Museum of Art, New York

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×