Zondag reed de eerste museumbus lijn 10 door Leiden, onder andere via het Rapenburg, waar recent een beweegbare paal in de grond werd gezet. (Foto's: Emile van Aelst).

Nieuwe buslijn verbindt Leidse musea

Lijn 10 is de nieuwste buslijn van Leiden. Sinds gisteren verbinden de kleine museumbussen acht musea in de Leidse binnenstad met Corpus en Naturalis. De buslijn heeft het centraal station als begin- en eindpunt en rijdt elke twintig minuten. “Volgend jaar gaan er twee musea opnieuw open in Leiden, dus potentieel hebben we heel veel instappers”, aldus wethouder Yvonne van Delft (Cultuur).

Zondag maakten Van Delft, regiodirecteur Martijn van de Weijer van Arriva en gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland de eerste officiĆ«le rit. Rond het middaguur vertrokken de eerste busjes, die te herkennen zijn aan hun opvallende ontwerp waarin de Leidse musea vertegenwoordigd zijn. “We verbinden met deze innovatieve OV-museumlijn 10 de bezoekers van Leiden met de cultuur en mooie musea die de stad rijk is”, aldus Van de Weijer.

Combi-tickets
De OV-museumlijn rijdt dagelijks tussen 10.00 en 17.00 uur een vaste route langs acht haltes vlakbij de Leidse musea. Leiden Centraal is het hart van de route, waar de busjes elke twintig minuten vertrekken. Passagiers kunnen gebruikmaken van de OV-chipkaart (studenten kunnen geen gebruik maken van hun gratis OV Reizen) of een losse buskaart kopen.

In oktober komt Arriva met een onbeperkt OV-museumlijn kaartje, waarmee bezoekers voor 4 euro een hele dag van de busdienst gebruik kunnen maken. Ook kijkt de vervoerder naar zogenoemde combi-tickets, waarmee mensen de toegangskaarten voor een museum tegelijkertijd met een ticket voor de bus kunnen afrekenen. “Zo kunnen mensen meteen ook hun vervoer afrekenen, dat is onderdeel van deze proef”, aldus Van de Weijer.

Tijdens de eerste rit van de nieuwe buslijn sprak IJsbrand Terpstra met Yvonne van Delft, Martijn van de Weijer, Floor Vermeulen en Hans van Dam (Rover)

Proef
De OV-museumlijn is een samenwerking tussen Arriva, provincie Zuid-Holland en de gemeente Leiden. Het is een proef om ervaring op te doen met kleinschalig openbaar vervoer. De proef wordt na een jaar geĆ«valueerd. Van Delft: “wat mij betreft is het geslaagd als er voldoende bezoekers zijn om de lijn rendabel te maken en wanneer je ook daadwerkelijk ziet dat de mensen die eerst niet van plan waren de binnenstad in te gaan, dat nu wel doen.” Als de proef een succes blijkt, wordt bekeken hoe de OV-museumlijn kan worden voortgezet.

Cultuur Leiden Maatschappij museumbus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×