(Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

Finaleplaats BeNeCup binnen handbereik voor DIOK

De Leidse Rugby Club DIOK heeft een finaleplaats in de BeNeCup binnen handbereik. Zaterdag werd het Belgische Rugby Ottignies Club (ROC) met 37-10 verslagen. Komende zaterdag kan tegen Oemoemenoe de groepswinst worden gepakt in het nieuwe toernooi tussen de beste vier ploegen van Nederland en België.

De naar Leiden afgereisde Belgische Rugby Ottignies Club, die als vierde eindigden in de Belgische competitie, troffen in Leiden ideale omstandigheden aan voor een spannend rugbyduel. De toeschouwers waren in grote getale gekomen en ook de weersomstandigheden zijn uitstekend.

Drie minuten na de aftrap maakt ROC een eerste overtreding. Deze wordt bestraft met een penalty voor DIOK. Ilie Greeve gaat voor de palen vanaf de middellijn en sleept de belangrijke eerste drie punten voor DIOK binnen. DIOK is direct op dreef. Uit een scrum, in het voordeel van DIOK, maakt Oliva Sialau een lange run. Hij speelt de bal via Tom Altink naar Daan van der Avoird. Van der Avoird legt vervolgens de bal in de uiterste hoek over de lijn. De conversie wordt niet benut en de stand is 8-0.

Fouten worden onmiddellijk afgestraft
Een ongelukkige kick uit het verdedigingsgebied van Diok wordt gestopt door ROC. Dan blijkt dat het Belgische team maar een kleine fout nodig heeft om direct toe te slaan. Uit de daaropvolgende charge down volgt een try voor de bezoekers. De conversie blijft onbenut, 8-5. De wedstrijd komt iets meer in balans. Een mooie actie van Benjamin Garcia Propato uit een scrum zet ook een try op zijn scorelijstje. Hij heeft de situatie slim uitgespeeld en ROC kan alleen maar toekijken. De conversie uit een lastige hoek gaat naast, 13-5.

Een gele kaart valt DIOK ten deel. Een verdedigende fout kost de Leidenaren tijdelijk een speler en ROC staat daar door met een man meer op het veld. Kunnen ze van dit voordeel gebruik maken? Het tegendeel blijkt waar. DIOK blijft in de aanval. Zonder dat ROC echt bedreigend kan worden is DIOK na 10 minuten weer op volle sterkte.

Wind speelt kicker parten
DIOK heeft de overhand, maar het blijkt lastig om tot scoren te komen. De verdediging van ROC is solide. De Belgische ploeg komt tegen het eind van de eerste helft meer in haar spel en voert de druk op. Er valt wederom een gele kaart voor DIOK en ROC zet dat voordeel nu wel meteen om in een try uit een goed uitgevoerde maul. De conversie is mis, de stand is 13-10. In een laatste aanvallende actie van DIOK in de eerste helft, scoort Oliva Sialau uiteindelijk, na een onnavolgbare run, een try. Ook deze conversie gaat, mede door de stevige wind, naast. Op het scorebord staat 18-10. Dat is meteen ook de ruststand.

DIOK mag aftrappen in de tweede helft. Direct gaat het er fel aan toe. Tom Altink pakt heel handig uit een scrum de bal op, rent opzij en passt de bal naar Pete Rowe, die hem handig over de lijn legt. Ilie Greeve maakt de conversie. Binnen drie minuten in de tweede helft is de stand 25-10.

Inmiddels staat DIOK ook weer met 15 man op het veld. ROC blijft aanvallen en de verdediging van DIOK heeft het zwaar te verduren. Bekende DIOK-spelers Ross Bennie-Coulson en Richard Manley betreden het veld. Ook Reda Dadi en Stefan Noort komen nu binnen de lijnen. Reda Dadi lijkt direct te scoren maar de referee geeft aan dat er sprake is van een double movement en keurt de try af.

Sialau maakt Hollywood-waardige passes
Het spel gaat op en neer. Dan, vanaf de try line van DIOK, krijgt de thuisploeg de bal in handen. De snelheid van het passen van de bal is met het blote oog bijna niet te volgen. Een aantal strakke lange passes van de kant van DIOK volgen elkaar op en na een prachtige combinatie van Oliva Sialau, met een Hollywood-waardige pass naar Stefan Noort, is een try het logische gevolg. Noort legt de bal met een snoekduik over de lijn. De conversie is mis en de stand is 30-10 in het voordeel van DIOK.

Met nog vier minuten op de klok blijkt de combinatie van Sialau en Noort weer succesvol. Stefan Noort maakt zijn tweede try van de wedstrijd en Benjamin Garcia Propato converteert, 37-10. Ook de tweede wedstrijd in de BeNeCup sluit DIOK hiermee succesvol af.

De BeNeCup en Ereklasse
De finale in de BeNeCup wordt hoogstwaarschijnlijk een Nederlands onderonsje. In poule A wonnen zowel RC Hilversum als RC ’t Gooi hun wedstrijden. Onderling zullen zij op 15 september beslissen wie er uit poule A naar de finale gaat. In Poule B gaat DIOK met 4 punten aan de leiding. Op 15 september speelt DIOK thuis tegen het Zeeuwse Oemoemenoe dat alle poule wedstrijden verloor. Met een gelijkspel tegen de nummer vier uit de Nederlandse competitie is DIOK al verzekerd van een finaleplaats. De wedstrijd tegen Oemoemenoe telt tevens als eerste match van de Nederlandse ereklasse.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×