(foto: Emile van Aelst/archief)

Historische Vereniging eert architectenfamilie Van der Laan met symposium

Het Sint Elizabethziekenhuis aan de Hooigracht, de rooms-katholieke Meisjesvakschool aan het Galgewater, en het winkelpand aan de Aalmarkt waar nu Hudson Bay in huist maar dat velen nog altijd de V&D noemen. Het zijn wellicht de meest bekende panden die ontworpen werden door een Van der Laan maar zeker niet de enige. Zondag 16 september kun je alles leren over hun werk van vier Van der Laans tijdens het symposium dat de Historische Vereniging Oud Leiden organiseert in Grand Café de Burcht.

Het gezin Van der Laan  telde vier architecten – Vader Leo en zijn zonen Jan, Hans en Nico – die twee aan twee in grote harmonie en met bewondering voor elkaar totaal verschillende bouwstijlen ontwikkelden. Ze stonden bekend als katholieke traditionalistische architecten, die vooral bouwden binnen de eigen katholieke zuil.

Zondag zullen drie mensen hun licht laten schijnen op dit Leidse kwartet. Allereerst Michel Remery  die het boek  ‘Katholieke architectuur in de twintigste eeuw’ schreef over de Van der Laans  laat Michel Remery zien aan hoe belangrijk hun bijdrage aan de Nederlandse architectuur binnen de katholieke zuil is geweest. Hij neemt de toehoorders mee naar de bloeitijd van de verzuiling en laat zien hoe de vier architecten onderling zeer verschillende stijlen en vormen toepasten.

Daarna zal Ingrid Moerman een lezing geven over Leiden in de eerste helft van de twintigste eeuw en vervolgens komt architect Boudewijn Veldman aan het woord. Burgemeester Henri Lenferink sluit de bijeenkomst tegen vijf uur af. Het symposium begint om 15.00 uur met een welkomstwoord door  Rens Heruer, voorzitter van de Historische Vereniging Oud Leiden.

De toegang is gratis. Deelnemers ontvangen na afloop het boekje ‘Wandelend Leiden ontdekken met vier architecten Van der Laan’, geschreven door Michel Remery.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×