Wethouder Spijker reageert op de vragen over de nijpende situatie waarin dakloze studenten verkeren. (Foto: Chris de Waard).

VVD en SP willen per direct noodoplossing voor dakloze studenten

De gemeente Leiden moet per direct in samenwerking met studentenhuisvester DUWO en de Universiteit Leiden noodopvang regelen voor studenten die nog steeds geen kamer hebben gevonden en noodgedwongen bivakkeren in tenten en caravans. VVD-raadslid Maarten de Crom stelde dat vanavond in de gemeenteraad. Mede namens de SP. Bijvoorbeeld in te plaatsen containerwoningen. ‘Dat is niet meer dan fatsoenlijk,” aldus de twee partijen.

Chris de Waard sprak met VVD-raadslid Maarten de Crom en SP-raadslid Thomas van Halm over het kamertekort onder Leidse studenten.

Wethouder Fleur Spijker (bouwen) wil zo ver nog niet gaan. “De situatie is elk jaar lastig aan het begin van het studiejaar,” zo weet Spijker. “In de loop van het jaar neemt de druk op de kamermarkt af, omdat dan ook afgestudeerden vertrekken. De situatie is nu vergelijkbaar met andere jaren.”

Chris de Waard in gesprek met D66-wethouder Fleur Spijker (bouwen) die denkt dat het wel losloopt met het kamertekort onder Leidse studenten.

Volgens Spijker is het kamertekort dit jaar tijdig en realistisch door de universiteit gecommuniceerd aan aankomende studenten. Ook aan internationale studenten. Onder meer via de wervingswebsite van de Universiteit Leiden.  De universiteit heeft ook een ‘Housing Office’ dat studenten helpt bij het vinden van woonruimte. Er zijn dit jaar bovendien veertig wooneenheden meer dan vorig jaar beschikbaar via het Housing Office. Ook is er een noodoptie beschikbaar in Noordwijk waar op een vakantiepark zestien units beschikbaar zijn. Daarvan zijn er pas zeven in gebruik. Het college wil pas in actie komen als alle plekken daar vol zijn.

Leiden werkt overigens al jaren aan extra studentenkamers. De afgelopen jaren werden er vele honderden opgeleverd op de campus de Leidse Schans bij de Lammenschansweg, op het Leiden Bio Science Park en in het centrum. Onder meer aan de Langebrug. De behoefte aan kamers is in kaart gebracht en daaruit blijkt dat er 2.700 kamers nodig zijn, inclusief de reeds opgeleverde kamers. Volgend jaar komen er nog 607 bij. Daarvan 467 op campus De Leidse Schans, De eerste 219 worden in januari opgeleverd, de rest in september 2019.

In oktober hoopt Leiden bovendien een landelijk actieplan te ondertekenen waarbij ook de rijksoverheid is betrokken.

 

Leiden Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×