Diego Duijn in de aanval. (Foto's: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK sleept finaleplaats BeNeCup binnen

De rugbyers van DIOK hebben zaterdag een finaleplaats in de BeNeCup binnengesleept.  het Zeeuwse Oemoemenoe werd met 51-8 opzij gezet. De finale van het nieuwe toernooi waarin de beste vier ploegen van Nederland en België het tegen elkaar opnemen, wordt op  22 september in Amsterdam gespeeld. De tegenstander van DIOK is dan RC ’t Gooi.

De wedstrijd begon rommelig en binnen twee minuten kreeg Oemoemenoe, door een verdedigende fout van DIOK, een penalty mee. De Zeeuwse ploeg gaat voor de palen en opent de score, 0-3.

In de eerste fase van de wedstrijd worden er door beide partijen veel onnodige fouten gemaakt. In de zevende minuut , als de DIOK selectie het spel weer op orde heeft, speelt Diok, op de helft van Oemoemenoe, de lijn mooi uit waardoor debutant Lars Slager de eerste try voor Diok maakt. De conversie gaat echter centimeters naast de palen, 5-3.

Diok komt meer en meer in haar spel en drukt Oemoemenoe daarmee in de verdediging. Verschillende overtredingen van de Zeeuwen volgen elkaar op waardoor Diok een penalty mee krijgt. Ilie Greeve benut zijn kans en zet de score op 8-3. De verdediging van Oemoemenoe blijkt stevig. Toch weet Pete Rowe een gat te zien en maakt een try. De conversie gaat naast, 13-3. Nog geen 3 minuten later maakt ook Bas Leupen zijn eerste try van het seizoen. De conversie uit de moeilijke hoek gaat naast de palen, 18-3.

DIOK domineert
Vijfentwintig minuten in de eerste helft domineert Diok. Oemoemenoe heeft lange tijd moeite om over de middellijn te komen. Flanker Diego Duijn krijgt de bal aangespeeld en maakt een geweldige run over het veld en zet zijn effort om in een try, de conversie van Lars Slager is raak, 25-3, DIOK maakt gedurende de wedstrijd veel intercepties, wat de tegenstander duidelijk uit balans brengt. Henjo van Niekerk, een van de twee nieuwe aanwinsten uit Hong Kong, ziet twee minuten voor rust een gat in de verdediging en maakt zijn eerste try voor de Leidse hoofdmacht, Slager converteert, 33-3. Dan volgt een bloedstollende aanval, waar Diok echt prachtig, showcase-waardig, laat zien en scoort winger Daan van der Avoird de try. De conversie wordt benut en raakt zelfs een argeloos voorbij rijdende auto. De ruststand is 39-3.

Daan van der Avoird op weg naar zijn try.

De tweede helft gaat energiek van start. DIOK laat mooi aanvallend spel zien en Bas Leupen legt de bal voor de tweede keer over de lijn, de conversie gaat net naast, 44-3.
Mees van Oord lijkt, na een mooie combinatie met Daan van der Avoird een try te maken, maar de referee keurt hem af.

Leidenaar Reda Dadi laat zien wat hij waard is
Dan, uit het niets, breekt een speler van Oemoemenoe door. Reda Dadi maakt een droom tackle en voorkomt dat Oemoemenoe scoort. Oemoemenoe ruikt echter kansen en voert de druk op de Leidse tryline op. DIOK wendt, bij handen van Oliva Sialau, de aanval af. De wedstrijd komt meer in balans. Oemoemenoe zit beter in zijn spel. Diok is wat zoekende door wat blessures en positiewisselingen. .Oemoemenoe voelt dat feilloos aan en maakt zijn eerste try. De conversie is mis, 44-8. Door obstructie in de ruck krijgt DIOK vervolgens een gele kaart. Met een man minder en 4 minuten op de klok is het zaak dat DIOK nu de deur dicht houdt. Terwijl de blessure tijd is ingegaan maakt Reda Dadi de mooiste run van de wedstrijd. Net voor hij getackeld wordt speelt hij de bal af aan Daan van der Avoird die de bal over de lijn legt. De conversie van Slager is raak, de eindstand is 51-8.

Head of Rugby Andy Egonu is erg tevreden met het resultaat: “ Ik heb het team gevraagd om de wedstrijd in de eerste helft te winnen en dat hebben ze ook gedaan. We hebben ons tijdens pre season goed voorbereid en de nieuwe teamleden passen goed in ons game plan. Ik heb me vooraf niet gerealiseerd hoe groots de BeNeCup zou worden totdat we in Dendermonde kwamen. Deze competitie heeft de rugbysport in Nederland een boost gegeven en ik ben natuurlijk erg blij dat we in de finale staan. We gaan ons deze week goed voorbereiden en ik kijk uit naar de wedstrijd tegen RC ’t Gooi.”

Diok haalt met deze overwinning een finaleplaats in de BeNeCup binnen. In deze finale, die op 22 september in Amsterdam wordt gespeeld, neemt DIOK het op tegen regerend landskampioen RC ’t Gooi die de beslissend poulewedstrijd tegen RC Hilversum won.

Stand in de competitie
Dit was het eerste weekend van de Ereklasse competitie. Met de winst op Oemoemenoe verzekert DIOK zich, op doelsaldo, van de eerste plek ik het klassement met 5 punten. DIOK wordt op de voet gevolgd door Ascrum, CAS RC, debutant Amstelveense RC, The Dukes en RC ’t Gooi, die ook allen 5 wedstrijdpunten hebben.

Finale BeNeCup
Op zaterdag 22 september vindt de finale van de BeNeCup plaats in Amsterdam. RC ’t Gooi en DIOK zullen het tegen elkaar opnemen om 17.00 uur

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×