Maarten de Crom (VVD) en Gijs Holla (PvdA) over scheefwonen in Leiden. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Leidse politiek breekt hersens over probleem scheefwonen

Het is misschien wel het meest bekende probleem op de woningmarkt, het scheefwonen. Mensen blijven te lang in een sociale huurwoning zitten en gaan daar niet zomaar uit. Hoe pak je dat aan? “Biedt de scheefwoners de kans om hun sociale huurwoning te kopen van de woningcorporaties”, zegt VVD-raadslid Maarten de Crom in Politiek071. Maar, zegt PvdA-raadslid Gijs Holla: “Je haalt daarmee de totale voorraad goedkope woningen omlaag. We moeten geen stad voor de rijke mensen wonen.”

Dividendbelasting
Het idee achter het voorstel van de VVD is dat de corporaties met het geld nieuwe sociale huurwoningen kunnen gaan bouwen. “En je hoeft ze er ook niet uit te pesten met hele forse huurverhogingen”, zegt De Crom. De PvdA ziet de oplossing tegen scheefwonen echter anders: “Als de regering de dividendbelasting niet zou afschaffen, dan zou dat geld naar de corporaties kunnen gaan zodat zij kunnen investeren”, zegt Holla.

Rat in de val
Er is al een maatregel van toepassing die scheefwonen tegen probeert te gaan. Woningcorporaties mogen de huur van scheefwoners namelijk verhogen, maar volgens de De Crom werkt dit niet: “Er zijn bijna geen betaalbare koopwoningen omdat de prijzen enorm zijn gestegen. Hierdoor zitten de scheefwoners als een rat in de val.” Holla vreest dat het voorstel van de VVD zal leiden tot een te kleine voorraad sociale huurwoningen: “We willen Leiden aantrekkelijk houden voor mensen met een kleine beurs.”

Woningtekort
Over het algehele woningtekort in Leiden zijn beide politici het eens. “Daar vinden we elkaar, er moeten in Leiden duizenden woningen bij”, zegt Holla. Voor de PvdA hebben de sociale huurwoningen daarbij prioriteit, terwijl de VVD die legt bij gezinnen, starters en middeldure koopwoningen. In het coalitieakkoord staat dat er meer sociale huurwoningen bijkomen. Daarmee trekt de PvdA in deze discussie aan het langste eind. “Dat is een politieke keuze geweest”, zegt De Crom. “Maar er zijn scenario’s denkbaar dat het totaal aantal woningen blijft stijgen en door tegen ons voorstel te zijn sluit de PvdA een oplossing voor het scheefwonen uit.”

30% sociaal 
Wethouder Fleur Spijker gaat naar aanleiding van het voorstel van de VVD in gesprek met de corporaties. “Ik ben benieuwd hoe zij er in staan. Ik weet dat ze sowieso weinig bezit verkopen.” Ze houdt nog een slag om de arm omdat in het coalitieakkoord staat dat 30% van huurwoningen in Leiden sociaal moet zijn. “Het is dus maar zeer de vraag of dit een oplossing biedt voor scheefwonen.”

In de raad is geen meerderheid voor het voorstel van de VVD dat daarmee van de baan is. Een volgende mogelijkheid om naar het voorstel te kijken is wanneer de woonvisie van 2020-2025 besproken wordt.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×