Science071: Navigeren mannen beter dan vrouwen?

Vandaag in Science071 hoor je eindelijk het antwoord op de vraag wie nu eigenlijk beter navigeren: mannen of vrouwen. Neurowetenschapper Milan van der Kuil legt daarbij uit hoe de mens met ruimte omgaat. Uiteraard ontbreekt het wetenschapsnieuws deze week ook niet. Redacteur Hidde vertelt onder meer over hoe de politie computergestuurd op zoek gaat naar mogelijke verdachten en over het gewicht van wannabe-sterren. Tot slot geeft redacteur Wouter antwoord op de vraag hoe smaak werkt.

Schrik niet, maar vanaf je dertigste levensjaar gaat je navigatievermogen snel achteruit. Dat zegt neurowetenschapper Milan van der Kuil van de Universiteit Leiden. In zijn onderzoek, waar 10.000 mensen een test ondergingen, ging hij op zoek naar het navigatievermogen van de mens. Ook geeft hij antwoord op de vraag die men al decennialang bezighoudt: navigeren mannen beter dan vrouwen? Een tipje van de sluier: het antwoord is verrassender dan gedacht. Luister het fragment hieronder terug.

In het wekelijkse wetenschapsnieuws vliegen we de wereld over: van de oudste bierbrouwerij in Israël tot gemummificeerde wolven in Canada tot het heelal. Want kunnen we straks een retourtje naar de maan boeken? Je hoort het allemaal van redacteur Hidde in dit fragment.

Nederland is een nieuwe, interdisciplinaire studie rijker: Urban Studies aan de Universiteit Leiden. André Gerrits, hoogleraar International Studies en Global Politics, is voorzitter van deze studie. In gesprek met redacteur Hidde vertelt hij over de uitdagingen en het belang van deze studie. ,,Het gaat in feite over de bestudering van de stad”, stelt Gerrits. ,,De achterliggende gedachte is dat urbanisatie een tendens is die je over de hele wereld ziet. Dat leidt tot hele specifieke uitdagingen en problemen. Alle zaken bij elkaar leiden tot de conclusie dat het stedelijk leven steeds belangrijker wordt. Dat is dan ook waar de studie over gaat.”

Hoe kan het dat we het eten van chips lekkerder vinden als het krakende geluid daarbij luider is? Volgens redacteur Wouter heeft dit te maken met gastrofysica. ,,Daarin wordt gesteld dat de smaak van een product niet in een product zit, maar eigenlijk juist in je brein zit.” Zo kan een zwaarder bestek er zelfs voor zorgen dat je het gerecht dat voor je neus staat als beter en lekkerder ervaart. Hoe dat precies werkt, legt Wouter in het volgende fragment uit.

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×