(foto's: PR Curium-LUMC)

Jeugdcentrum psychiatrie Curium houdt open huis zaterdag 22 september

Cyberpesten, depressiviteit, stijging van pogingen tot zelfdoding, ellenlange wachtlijsten, bezuinigingen, als het over pyschiatrische problemen bij kinderen en jongeren gaat en de hulpverlening die het allemaal moet oplossen, zijn de berichten vaak niet rooskleurig. Het Curium-LUMC, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, zet op zaterdag 22 september de deuren open om mensen te laten zien en ervaren wat er gebeurt.

Aan de ene kant heeft Nederland de gelukkigste kinderen van de wereld en aan de andere kant zijn er dan die berichten over grote psychische problemen bij kinderen en jongeren. Directeur Patiëntenzorg dr. Robert Vermeiren zegt dat niet blijkt uit onderzoek dat de groep jongeren met problemen groter is geworden, maar dat wel de problemen waar zijn jonge patiënten mee kampen groter en zwaarder zijn geworden.

Het centrum is er voor kinderen en jongeren, maar hulp eindigt niet bij 18 jaar. Directeur Vermeiren zegt dat ze geen patienten die hulp nodig hebben in de steek laten. Hij zegt: “We blijven ze begeleiden en behandelen totdat de behandeling kan stoppen of we ze over kunnen dragen aan de volwassene pyschiatrie.” Verder betrekt Curium altijd ook de ouders bij de behandeling, al krijgen jonge patiënten naarmate ze ouder worden steeds meer zeggenschap over hun eigen behandeling. “We hebben de ouders nodig om het kind te kunnen begrijpen en we hebben de ouders nodig om de behandeling uiteindelijk succesvol te kunnen maken.”

Zorgen om versnippering
Dr. Vermeiren maakt zich zorgen over de versnippering in het beleid dat is ontstaan doordat de gemeentes nu verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg. Hij zegt dat je steeds meer ziet dat gemeente de jeugdzorg allemaal zelf willen regelen op hun eigen manier. Eigen werkwijze, eigen manier van finacieren, van verantwoorden, etc. en dat is met name voor de gespecialiseerde hulp nadelig. Vermeiren vindt dat je daarin voor een regionale aanpak moet kiezen.

Directeur Patiëntenzorg dr. Robert Vermeiren in gesprek met Gerry van Bakel.

Tijdens de Open Dag is iedereen van harte welkom in het Curium-LUMC. Medewerkers geven diverse rondleidingen en workshops waarin bezoekers kunnen kennismaken met therapieën en behandelingen. Ook voor de kinderen is er van alles te doen, onder andere boogschieten, pony rijden, schminken, een skelterparcours en een springkussen.

De Open Dag van het Curium-LUMC is van 13.00 tot 17.00 uur. De hoofdlocatie van het centrum aan de Endegeesterstraatweg 27 zal dan geopend zijn. Meer informatie over het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Curium-LUMC kun je vinden op hun website.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×