(Foto's: Chris de Waard).

Medaillon koning Willem-Alexander onthuld in Burgerzaal Leids stadhuis

Ter gelegenheid van het vijfjarig koningschap van Willem-Alexander is op Prinsjesdag in de Burgerzaal van het stadhuis van Leiden een nieuw, bronzen medaillon onthuld met de beeltenis van de koning. Dit medaillon is ontworpen door één van Nederlands meest gerenommeerde beeldend kunstenaars, Maja van Hall (1937) uit Noordwijk.

Chris de Waard sprak over het medaillon met burgemeester Lenferink, met Lakenhal-directeur Meta Knol en met beeldhouwster Maya van Hall.

Het stadhuis van Leiden kent een traditie van het afbeelden van staatshoofden. In 1951 werden op de achterwand van de Burgerzaal twee marmeren medaillons van Wilhelmina en Juliana aangebracht. Deze portretten zijn gemaakt door beeldhouwer Oswald Wenckebach (1895–1962).

In 1978 werd een schilderij door Pieter van Veen, De Spijziging der verloste Leidenaren, aan de achterwand van de Burgerzaal gehangen. Dit werk was zo groot dat het de twee medaillons bedekte. Het bleek vrijwel onmogelijk de medaillons te verplaatsen, zodat in 1982 werd besloten bronzen afgietsels elders in de zaal op te hangen. Hetzelfde jaar werd er ook een medaillon met het profiel van koningin Beatrix toegevoegd, gemaakt door Theresia van der Pant (1924–2013).

Het klimaat in de Burgerzaal bleek niet geschikt om het schilderij van Pieter van Veen te kunnen handhaven. Sinds 2016 hangt daarom het werk Zicht op Leiden (2013) van de Leidse beeldend kunstenaar Casper Faassen (1975) op de achterwand van de Burgerzaal en zijn de marmeren medaillons van Wenckebach weer zichtbaar.

Tijdens de kunstroute op zaterdag 22 september en zondag 23 september is het stadhuis van 12.00 uur tot 18.00 uur geopend en zijn alle inwoners van Leiden van harte welkom om het nieuwe medaillon te komen bekijken.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×