Henjo van Niekerk (links) en Benjamin Dechartres (rechts). (Foto: Els Barnas, tekst: Welmoet Lugt).

DIOK maakt zich op voor finale BeNeCup

Rugby Club DIOK speelt morgen de finale van de BeNeCup en kan zich daar tot ‘kampioen van Nederland en België’ kronen. In het nieuwe toernooi spelen namelijk de beste vier ploegen van Nederland en België tegen elkaar. DIOK treft RC ’t Gooi in de finale, die om 17.00 uur start in het stadion van de NCRA in Amsterdam. DIOK-spelers Henjo van Niekerk en Benjamin Dechartres blikken vooruit op de wedstrijd.

Tekst: Welmoet Lugt.

Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn als je in een kamer zit met de twee nieuwe tweede rijers uit Hong Kong, waar DIOK dit seizoen over mag beschikken. Hun aanwezigheid doet elke kamer klein lijken en hun carrière blijkt niet minder indrukwekkend te zijn. Henjo van Niekerk, Zuid-Afrikaan en Benjamin Dechartres, Fransman, komen aanstaand weekend in actie tijdens de finale van de BeNeCup, hèt kampioenschap van België en Nederland, die RC DIOK speelt tegen RC ’t Gooi.

Toeval of geluk?

In Hong Kong speelden Dechartres en Van Niekerk al samen in één team. Ook daar stonden ze naast elkaar op de tweede rij. Of het dan opzet is, dat ze nu ook in Leiden samen op de tweede rij staan? “Eigenlijk is het geluk, toeval, dat we elkaar hier weer tegenkomen”, vertelt Benjamin. “We wisten van elkaar dat we beiden terug naar Europa wilden, maar dat we weer samen in één team zouden spelen hadden we niet kunnen bedenken”. Op de vraag hoe dat dan toch gebeurd is, verschijnt er een grote glimlach op de gezichten van de mannen.

Junior WorldCup Winnaar

Henjo legt uit dat hij inmiddels al 27 jaar rugby speelt. Opgegroeid naast het rugbyveld heeft hij nooit een keuze gehad welke sport hij wilde doen. Het was altijd rugby. Een traditionele rugby carrière in Zuid-Afrika volgde. Via Academies, regio teams en nationale selecties won hij twee Jeugd Wereldkampioenschappen met de Springboks, het nationale team van Zuid-Afrika. Eén in Frankrijk en één in zijn thuisland als U19 speler in 2005. Dat was ook het moment dat zijn professionele rugby carrière startte, tijdens zijn universitaire studie economie in Pretoria. Aanvankelijk bij de Bulls, later via het Italiaanse Venezia Mestre RFC naar Hong Kong.

Professional in de Franse en Engelse competities.

Het pad van Benjamin verliep anders. Hij begon relatief laat met rugby op zijn dertiende. Toch viel hij snel op en werd geselecteerd in het regionale team. Al snel werd hij benoemd tot captain van dat team en zijn inzet bracht hem, via verschillende academies, tot de nationale Franse selectie voor U19. Dat was het moment dat Clermont, een profclub in de Auvergne, hem inlijfde. Uiteindelijk speelde Dechartres daar drie wedstrijden tot hij werd uitgeleend aan Tarnes, een club in de professionele Division 2. Tegelijkertijd behaalde Dechartres zijn bachelor in geschiedenis. Coventry RFC, een Engelse 2e klasse profclub, volgde. “Dat waren ook geweldige jaren”, vertelt Benjamin, “Ik heb daar echt met veel plezier gespeeld”. Uiteindelijk deed zich na wat omzwervingen, een kans voor in Hong Kong. Die heb ik gegrepen en het was ook mijn plan om daar te blijven. Helaas gooiden visa perikelen roet in het eten.

Van Hong Kong naar Amsterdam

In Hong Kong werden de twee boomlange heren met hun team, Valley RFC, tweemaal nationaal kampioen. Geen sinecure, aangezien er in de speciale administratieve regio van China een zware rugbycultuur en competitie heerst. Toch trok Nederland. In eerste instantie arriveerde Van Niekerk met zijn vriendin net voor de zomer, nadat hij een baan in onze hoofdstad had geaccepteerd. Ze kenden Amsterdam al en wisten dat dat de plek was waar ze wilden wonen. De keuze voor RC DIOK maakte hij vrij snel: “DIOK is echt een familieclub, waar het niet alleen draait om het eerste team. Dat vind ik belangrijk, want met het einde van mijn rugby carrière in de niet al te verre toekomst, vind ik het essentieel dat ik ook iets kan terug geven aan de sport. Het coachen en trainen van de jeugd is waar ik dat het beste kan doen. Die kans heb ik bij DIOK gekregen.

Partners in Crime

De vrijgezelle Benjamin had onafhankelijk bedacht dat Amsterdam ook zijn volgende woonplaats moest zijn. Zodra hij een kans zag vertrok hij dan ook, via Parijs, naar de hoofdstad. “Ik kende Andy Egonu, de Head of Rugby van DIOK, nog uit mijn Franse tijd en wist dat als ik in Nederland ging rugbyen, ik dat alleen bij Andy zou doen. Dat ik vervolgens weer met mijn partner in crime in één team zit, dat is natuurlijk geweldig!”

Ook voor Henjo waren, naast het feit dat DIOK voldeed aan zijn familieclub wens, de gedegen aanpak van Egonu, zijn gestructureerdheid, zijn vermogen om meer uit spelers te halen, een hecht team te smeden en natuurlijk de aanbeveling van zijn vriend doorslaggevend om voor DIOK te kiezen. “En Egonu heeft zich inmiddels bewezen in de Nederlandse competitie. Niet alleen DIOK heeft uitstekend gepresteerd afgelopen seizoen onder zijn leiding, ook zijn vorige club The Dukes draaide mee in de top van de Nederlandse competitie. Voor dit seizoen heeft Egonu ook weer een helder en gestructureerd plan. Ambitieus, dat wel.”, vertelt Dechartres enthousiast.

En ambitieus zijn de mannen zeker. ”Dit seizoen kunnen we twee kampioenschappen binnenhalen. De BeNeCup dit weekend en later het competitie kampioenschap. We gaan met vertrouwen naar de finale zaterdag”, legt Benjamin uit. “We weten hoe ’t Gooi speelt. Het is een goed team, met een speelwijze die veel op de onze lijkt. Ik denk dat het een mooie wedstrijd wordt. We hebben een aantal zeer zware wapens tegen ze gevonden, dus we hebben er zin in”, vult Henjo hem lachend aan. “We zijn hier wel gekomen om te winnen!”

In rugby there’s always someone better

Terugkijkend naar hun eigen carrière zijn de heren eensgezind. Ze waren nooit gekomen waar ze nu zijn, als ze niet hun studie even serieus hadden genomen als hun rugbyloopbaan. Rugby heeft deuren voor ze geopend, maar hun diploma’s hebben ervoor gezorgd dat ze zijn waar ze nu zijn. “Ik kan mijn ouders niet genoeg bedanken dat ze me eindeloos hebben gepusht om mijn opleidingen af te maken”, vertelt Henjo bevlogen. “En weet je, ze hadden gelijk. Er is een kans van één op een miljoen dat je jezelf je hele leven kunt onderhouden met rugby. Er zit namelijk een uiterste houdbaarheid op je rugbycapaciteiten. Zorg dat je een back-up plan hebt, altijd. Benjamin beaamt het relaas van Henjo: “Zorg daarnaast dat je heel veel plezier hebt met het rugbyen. Zorg voor een heldere geest en een gezond lichaam. En ouders, het gaat om plezier! Push ze vooral voor hun opleiding want je moet je realiseren, in rugby there is always someone better.”

BeNeCup Finale 2018

Zaterdag vindt de BeNeCup finale plaats om 17.00 uur in het stadion van de NCRA, Bok de Korverweg 6, Amsterdam. Toegang is gratis.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×