(Foto: Chris de Waard).

Wethouder wil niet morrelen aan Leids plan onderwijshuisvesting

Het plan waarbij Leiden tot 2030 een kleine 73 miljoen steekt in onderwijshuisvesting is samen met de scholen gemaakt en daarom moet de Leidse gemeenteraad er niet teveel aan gaan morrelen. “Ik wil niet teveel ruimte geven aan een plan dat in samenwerking met alle partijen tot stand is gekomen,” zegt onderwijswethouder Paul Dirkse.

Chris de Waard sprak met PvdA-raadslid Martijn Otten, duoraadslid Erwin Zaat van de Partij voor de Dieren, CDA-duoraadslid Julius Terpstra en met onderwijswethouder Paul Dirkse.

Echt veel bezwaren lijkt de Leidse raad niet te hebben op de plannen van het college en ook de scholen zijn vooral positief. In het Leidse coalitie-akkoord is fors meer geld uitgetrokken voor de onderwijsgebouwen dan het bedrag dat Leiden er van het rijk voor krijgt.

Wensen leven er wel bij verschillende fracties. Zo wil de PvdA dat het college uitzicht biedt op permanente huisvesting om de groei op te vangen van basisschool De Vlieger in de Boerhaavelaan. Raadslid Martijn Otten is heet weliswaar met wethouder Dirkse eens dat de noodlokalen die nu in gebruik zijn, van goede kwaliteit zijn, maar voor de lange termijn moet er wel zicht zijn op echte lokale. “En ik constateer dat het college tot 2030 niets voor De Vlieger wil doen.”

De Partij voor de Dieren vindt het streven in het Leidse IHP op het gebied van frisse scholen niet ambitieus genoeg. “Er zijn verschillende klasseringen fris en er wordt nu aangestuurd op klasse B. Als er ook een klasse A is, moet je die natuurlijk als uitgangspunt nemen,” vindt duoraadslid Erwin Zaat die eigenlijk wil dat het binnenklimaat een A+ krijgt. “B is een beetje fris, maar de frisheid met er vanaf spatten,” vindt Zaat die er op wijst dat de kinderen verplicht de hele dag in de lokalen verblijven.

Het CDA wil dat niet alleen de schoolgebouwen zelf aandacht krijgen in het IHP, maar ook de schoolpleinen. In de verkiezingscampagne begin dit jaar hamerde fractievoorzitter Joost Bleijie daar ook steeds op. Volgens de CDA-voorman liggen sommige schoolpleinen erbij als verdorde prairies. Wethouder Dirkse wees het CDA erop dat scholen zelf over de inrichting van hun pleinen gaan, maar beloofde wel het mee te nemen in gesprekken die de gemeente voert met de schoolbesturen.

Leiden Onderwijs Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×