(foto's: Gerry van Bakel)

Odensehuis Leo biedt ontmoetingsplek aan mensen met beginnende dementie

Leo staat voor de krachtige leeuw, voor Leiden en omgeving en voor loslaten, ervaren en ontmoeten. Heel veel symboliek in drie letters. Leo is het Leidse Ondensehuis dat vandaag op Wereld Alzheimerdag officieel werd geopend door wethouder Damen die voor de gelegenheid de ambtsketen van de burgemeester droeg.

Deelnemer van het eerste uur Maarten den Draak zei het misschien wel het treffendst. Hij komt zo vaak hij kan naar het Odensehuis en heeft er inmiddels al twee vrienden leren kennen. Het Odensehuis opende op 30 april zonder al te veel tamtam zijn deuren voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers en meelevers. Iedereen is welkom in deze huiskamer aan de Rosmolen. Er wordt niet naar je papieren gevraagd zegt coordinator Jacqueline Koster.

Leo is een plek waar je anderen kunt ontmoeten, maar waar niets moet. Een plek die broodnodig is, vertelde initiatiefneemster Paula Gerring van welzijnsorganisatie die de aanzet gaf tot Leo. Maarten den Draak kan het alleen maar beamen. Voor hem voelt het Odensehuis inmiddels als een tweede thuis. De dochter van Maarten’s vriendin Mieke Fijn komt er ook graag om met mensen te praten en te helpen bij de lunch.

Vandaag zijn er medewerkers van het Albert Heijnfiliaal in huis om de lunch te verzorgen. Teamleidster kassa esther Bouwens is in de keuken in de weer met soep opwarmen en broodjes smeren. “We hebben in de winkel ook een dementievriendelijk-training gedaan, zo kunnen we in de winkel ook eerder signaleren als een klant van ons geheugenproblemen krijgt en wat extra hulp kan gebruiken.”

Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Marleen Damen, AH medewerkster Esther Bouwens, participant Maarten den Draak, dochter Mieke Fijn en coordinator Jacqueline Koster.

Wethouder Damen legt samen met Maarten den Draak een knoop rondom het Odenshuis om de verbinding tussen mensen zichtbaar te maken. En dan is het weer tijd voor muziek.

Het Odensehuis is op maandag en dinsdag geopend. Meer informatie is te krijgen via j.koster@radiuswelzijn.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×