Science071: Sterrennieuws met gloeiend gas

Na onze 3 oktober-break is Science 071 deze week weer terug met redacteur Wouter om je dorst naar wetenschap te lessen. Deze week schuiven de oprichters van het gloednieuwe LHBT+-netwerk van de Universiteit Leiden bij ons aan en nemen wij een kijkje tussen de sterren met hoogleraar Joop Schaye. Verder geven wij antwoord op de vraag of je creatiever wordt door het gebruiken van drugs en hoe het komt dat we moeten lachen als we worden gekieteld.

 

De laatste tijd is er veel aandacht voor de LHBT+-community. Vandaag gaan wij in gesprek met Pauline Vincenten en Looi van Kessel, die beide actief zijn binnen het gloednieuwe LHBT+-netwerk van de Universiteit Leiden. Het netwerk is bedoeld voor zowel studenten als medewerkers van de universiteit. Verder bespreken we waarom er tegenwoordig zo ontzettend veel termen zijn waarmee je je kunt identificeren.

Ook deze week weer nieuwe wetenschapsweetjes! Redactrice Nathalie vertelt over de derde editie van de Leiden Science Run. Er werd maar liefst 10.000 euro opgehaald voor het goede doel. De opbrengst ging dit jaar naar het UAF, een stichting die zich inzet voor vluchtelingstudenten. Verder legt ze onder andere uit of je echt creatiever kan worden van het gebruiken van drugs.

Hoogleraar Joop Schaye is van jongs af aan al geïnteresseerd in het ontstaan van sterrenstelsels. De astronoom legt uit wat een sterrenstelsel is en waardoor er een zee van gloeiend gas omheen hangt. Hij beproeft onze aardse begrippen en verteld over een nieuw meetinstrument: de MUSE-spectograaf. Redacteur Wouter komt er van alles over te weten.

Hoe komt het nou dat we gaan lachen als we gekieteld worden? En kan je jezelf eigenlijk niet kietelen? Over kietelstraffen in het oude Rome en meer: redactrice Roos geeft daar antwoord op tijdens de wetenschapsvraag van de week.

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×