De ambitie is fors: het Leidse restaurant Waag voor vier dagen ombouwen tot een Halloween-restaurant met op vrijdagavond de 26ste een Halloweenfeest tot in de kleine uurtjes. (Foto's: PR)

Halloween in De Waag

“We willen meer leuke en andere dingen doen voor Leiden. Vandaar” Al snel blijkt dat wat Suzanne Curré en Ernst Wagensveld voor ogen hebben niet te vergelijken is met de ‘klassieke’ invulling van Halloween, zoals de Amerikanen dat doen, of met Sint Maarten. Geen ’trick or treat’ noch een lampionnenoptocht; maar wel een Halloweenfeest. “We zien de interesse voor dit soort van feesten snel toenemen en dachten: waarom niet ook in Leiden?”. En dus wordt restaurant De Waag van 25 tot en met 28 oktober van top tot teen en van binnen en van buiten omgebouwd.

Restaurant
Waag wil meer zijn dan uitsluitend een restaurant “zonder dat het restaurant zijn naar een tweede plan verdwijnt. Dát blijft de basis”. Maar als je dan op een locatie zit zoals de Leidse Waag dan gaat het kietelen. Niet voor niets bedong Sinterklaas dat zijn Huis van Sinterklaas jaarlijks in De Waag kan worden neergezet. De Waag is zo’n Leids pand waarvan je denkt: waarom ook niet?

Metamorfose
Het moet wel een huzarenstukje worden, die transformatie tot een “creepy omgeving”. In één nacht gaat dat gebeuren. Een ploeg van ervaren ‘feestlocatiebouwers’, zoals PUUR, heeft dan al een lange voorbereiding er op zitten en verandert met z’n vijftienen in één klap de Waag in een omgeving “die best wel eng zal zijn, waar spinrag, pratende schilderijen, projecties, poppen, levende mensen en special effects” de toon zetten, vooral vrijdagavond de 26ste “want overdag moet je hier wel gewoon kunnen eten zonder enorme schrikeffecten”. Meer de griezelig-wonderlijke wereld van Harry Potter dan haren-te-bergen-rijzende spookhuizen.

 

Sfeer
Of hun veronderstellingen kloppen, moet die vrijdag worden bewezen. Er kunnen die avond zo’n 400 mensen in. Zullen ze zijn verkleed? (Voor de luiaard én voor de perfectionist: met een kaartje is bij Hoppezak korting te krijgen op een (griezel)kostuum). Want meegaan in de sfeer is wel belangrijk. Iets of iemand anders zijn, en gezien worden; dat is wat dit Halloweenfeest kenmerkt “en inderdaad, je kunt meer thema’s bedenken”. Bovenal? “Een leuk en gezellig ánder soort feest”.

Stimulerend
Waag wil graag “innovatief zijn, Leiden leuk(er) maken”. Ideeën zijn er wel: een Winterterras, live muziek, een Chouffe Party, rond Kerst diners voor cliënten van de voedselbank, meer evenementen, themafeesten. “Meer mensen zouden moeten durven (organiseren, JvdS)” want dat Waag deel uitmaakt van een groter concern ontslaat event planners Suzanne en Ernst er niet van dat ieder project(idee) financieel sluitend moet zijn.

Schmink
In het bijzonder één iemand kan het weleens druk krijgen: de professionele grimeuse die bezoekers ter plekke kan laten veranderen. Want Ernst kan wel beweren dat “de outfit simpel kan zijn”, enkel een masker is wel erg mager en schminken moeilijker dan je denkt. Als Leiden niet zó creatief blijkt te zijn, zou het dus weleens een wachtrij kunnen worden bij dat schminken.

Smoes
De voorverkoop is begonnen. Dus ‘weinig voorbereidingstijd’ is geen excuus meer.

Cultuur Interview Leiden Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×