(foto: Gerry van Bakel)

Groene lintjes voor Tuin van de Smid en Schillenboerproject

Op de dag van de duurzaamheid reikte wethouder Martine Leewis groene lintjes uit aan ondernemers Sjaak van de Geijn van de Tuin van de Smid en David en zijn team van het Schillenboerproject in de Tuinstad-Staalwijk. De eerste omdat keihard biologisch werken volgens jurylid Geert Crielaard een lintje verdiend en de aanmoedigingsprijs voor het schillenboerproject omdat de gemeente Leiden moet worden aangemoedigd dit op meer plaatsten te gaan regelen.

Voor de veertiende keer zette GroenLinks Leiden duurzame projecten, organisaties en ondernemers uit Leiden in het zonnetje. Dit keer waren er zes nominaties en werden er uiteindelijk twee lintjesdragers gekozen. Wethouder Martine Leewis viel de eer te beurt de versierselen op te spelden.

Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Martine Leewis.

Jurylid Geert Crielaard (samen met Jos Olsthoorn) won in het verleden zelf een groen lintje. Hij zegt dat de keuze voor de jury erg lastig was, maar dat bij het Schillenboerproject de combinatie duurzaamheid en een werkproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de doorslag gaf.

Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met jurylid Geert Crielaard.

Deze week krijgt de Tuin van de Smid het EKO-keurmerk en dus ook het groene lintje voor biologisch eten en drinken zonder geitenwollensokkengedoe. Het theehuis in park Cronesteyn is gewoon een geweldige plek vertelde wethouder Leewis en ook nog hartstikke duurzaam. Sjaak van de Geijn is blij met de erkenning, maar zegt daarbij het is gewoon ons werk. En tegenwoordig is het heel gemakkelijk om biologisch in te kopen. Makkelijker dan in de tijd dat mede-genomineerde voor het groene lintje natuurvoedingswinkel De Helianth begon.

Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met winnaar Sjaak van de Geijn van de Tuin van de Smid.

Het Schillenboerproject in de Tuinstad-Staalwijkbuurt is een knap staaltje burgerparticipatie waarbij verschillende partners elkaar gevonden hebben en de cirkel rond maken. In de wijk is het voor veel bewoners onmogelijk om zelf afval te scheiden en weg te brengen, dus komen de mensen van het Schillenboerproject, zoals David en zijn compagnon Patrick dat elke week doen met de elektrische bakfiets.

Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met winnaar David van het Schillenboerproject.

Andere genomineerden voor het groene lintje 2018 waren:  natuurvoedingswinkel De Helianth, Ton Duindam van Maregroen die schoolpleine helpt vergroenen, Aaf Verkade (stadsgrachtenadviseur, werkzaam bij Onder Water in Leiden) die het Leids grachtenwater steeds schoner helpt maken en Marc Koene en Michele Stokla van Energie in de Merenwijk.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×