Leiden trok eerder een miljoen uit voor kunst in de openbare ruimte. Vier jaar lang 250.000 euro, maar er is nog niets uitgegeven. (Foto: Chris de Waard).

Gemeente denkt over jury voor Lucas van Leydenfonds

De komende jaren wordt steeds 250.000 euro gereserveerd voor kunst in de openbare ruimte. Op die manier komt er deze raadsperiode een miljoen euro beschikbaar voor kunstwerken in de stad. En dat is hard nodig, vindt cultuurwethouder Yvonne van Delft: “Als je veel meer gaat verdichten door woningbouw en groen gaat toevoegen, kan ook kunst in de openbare ruimte een enorme toevoeging zijn”.

Chris de Waard in gesprek met D66-raadslid Susannah Herman over het Lucas van Leydenfonds.

Het gaat daarbij niet om traditionele ‘sokkelkunst’. Daar zit niemand meer op te wachten. Wat dan wel is onderwerp van gesprekken die de gemeente voert met cultuurmakelaar Mirjam Flik en het Cultuurfonds Leiden. Mogelijk komt er een stadscurator, maar waarschijnlijker is een jury die gaat beoordelen welke aanvragen van kunstenaars gehonoreerd worden. “Dan ben je niet zo afhankelijk van één persoon,” zegt Van Delft die ook graag zou zien dat de inwoners van Leiden een stem krijgen in het geheel”.

Chris de Waard in gesprek met cultuurwethouder Yvonne van Delft over het Lucas van Leydenfonds.

Raadslid Susannah Herman van D66 vroeg de wethouder samen met PvdA-duoraadslid Marc Newsome naar de voortgang van het Lucas van Leydenfonds zoals de pot met geld voor kunst in de openbare ruimte is genoemd. De vragenstellers waren vooral bezorgd dat de eerste 250.000 euro zouden vervallen als het geld niet nog in 2018 wordt uitgegeven. Dat blijkt niet het geval. Het geld blijft beschikbaar en Van Delft komt volgende maand met een tijdspad voor de uitrol van de plannen. “En dan willen we daarna een vliegende start maken”.

Advertentie

Cultuur Leiden lucasvanleydenfonds


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×