De snuitkever waar het ellende voor Jonker allemaal mee begon.

Leidse bioloog in eigen tuin gearresteerd

De Leidse bioloog Roelant Jonker is afgelopen nacht in zijn eigen tuin met behulp van pepperspray gearresteerd toen hij met een zaklamp door de struiken kroop op zoek naar snuitkevers. “Deze lastige insecten zijn dan actief en met een zaklamp kan je ze makkelijk vinden en vangen,” legt Jonker uit. “Zo hou ik de tuin en het buurtperk mooi.” Vannacht om 00.15 uur werd Jonker opgeschrikt door agenten die van hem wilden weten wat hij aan het doen was.

Na zijn verhaal over een zoektocht naar snuitkevers wilden de agenten dat hij zich zou legitimeren. Toen hij binnen zijn paspoort zo snel niet kon vinden, werd hij aangehouden. “Daarbij kwam een van de agenten zonder toestemming mijn terrein op en gebruikte pepperspray om me te immobiliseren. Daarna werd ik overgebracht naar het politiebureau”, vertelt Jonker de ochtend na het voorval ontdaan. “Blijkbaar leven we in een land waar je, als je zo snel niet je paspoort kunt traceren, getraumatiseerd je woning uitgesleurd kan worden en onderhevig bent aan buitenproportioneel politiegeweld”.

Jonker wil aangifte doen van politiegeweld.

Reactie politie
Een woordvoerder van de politie heeft een andere lezing van het gebeurde: “Agenten reden tijdens hun surveillance door Leiden en zagen, vlak na middernacht, een man met een brandende zaklantaarn lopen in de Pasteurstraat. Omdat zij de situatie als verdacht beoordeelden, zijn ze naar de man toe gereden en hebben hem gevraagd wat hij aan het doen was. Hoewel zij de man herhaaldelijk uitgelegd hebben dat het voor hen vreemd was dat er midden in de nacht iemand met een brandende zaklamp door de straat liep, weigerde hij uitleg te geven over zijn aanwezigheid op straat op dit nachtelijke uur.”

De politie meldt verder dat de agenten met Jonker mee gingen naar zijn woning om een legitimatiebewijs op te halen. “Na minutenlang op de man gewacht te hebben, kwam hij naar buiten met de mededeling dat hij zijn paspoort niet kon vinden en dat hij het maar onzin vond dat hij zich moest legitimeren”. Volgens de politiewoordvoerder heeft jonker vervolgens herhaaldelijk geprobeerd zijn woning in te gaan om zich te onttrekken aan zijn aanhouding en heeft daarbij één van de agenten geduwd. “Vanwege de niet meewerkende houding van de man en het feit dat hij de agent al eerder geduwd had, zag deze zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken om de man onder controle te brengen.”

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×