Leidse bioloog in eigen tuin gearresteerd

74

De Leidse bioloog Roelant Jonker is afgelopen nacht in zijn eigen tuin met behulp van pepperspray gearresteerd toen hij met een zaklamp door de struiken kroop op zoek naar snuitkevers. “Deze lastige insecten zijn dan actief en met een zaklamp kan je ze makkelijk vinden en vangen,” legt Jonker uit. “Zo hou ik de tuin en het buurtperk mooi.” Vannacht om 00.15 uur werd Jonker opgeschrikt door agenten die van hem wilden weten wat hij aan het doen was.

Na zijn verhaal over een zoektocht naar snuitkevers wilden de agenten dat hij zich zou legitimeren. Toen hij binnen zijn paspoort zo snel niet kon vinden, werd hij aangehouden. “Daarbij kwam een van de agenten zonder toestemming mijn terrein op en gebruikte pepperspray om me te immobiliseren. Daarna werd ik overgebracht naar het politiebureau”, vertelt Jonker de ochtend na het voorval ontdaan. “Blijkbaar leven we in een land waar je, als je zo snel niet je paspoort kunt traceren, getraumatiseerd je woning uitgesleurd kan worden en onderhevig bent aan buitenproportioneel politiegeweld”.

Jonker wil aangifte doen van politiegeweld.

Reactie politie
Een woordvoerder van de politie heeft een andere lezing van het gebeurde: “Agenten reden tijdens hun surveillance door Leiden en zagen, vlak na middernacht, een man met een brandende zaklantaarn lopen in de Pasteurstraat. Omdat zij de situatie als verdacht beoordeelden, zijn ze naar de man toe gereden en hebben hem gevraagd wat hij aan het doen was. Hoewel zij de man herhaaldelijk uitgelegd hebben dat het voor hen vreemd was dat er midden in de nacht iemand met een brandende zaklamp door de straat liep, weigerde hij uitleg te geven over zijn aanwezigheid op straat op dit nachtelijke uur.”

De politie meldt verder dat de agenten met Jonker mee gingen naar zijn woning om een legitimatiebewijs op te halen. “Na minutenlang op de man gewacht te hebben, kwam hij naar buiten met de mededeling dat hij zijn paspoort niet kon vinden en dat hij het maar onzin vond dat hij zich moest legitimeren”. Volgens de politiewoordvoerder heeft jonker vervolgens herhaaldelijk geprobeerd zijn woning in te gaan om zich te onttrekken aan zijn aanhouding en heeft daarbij één van de agenten geduwd. “Vanwege de niet meewerkende houding van de man en het feit dat hij de agent al eerder geduwd had, zag deze zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken om de man onder controle te brengen.”

Delen

74 reacties

  • Mijn kippen eten de eitjes van deze irritante kevers. Nu hoop ik niet, dat mijn kippen gevaar lopen, gearresteerd te worden.:)
   Gerrit uut Middelburg

 1. Marianne Peterse

  Ik heb een klein hondje, die kleine drolletjes produceert.
  Als ik hem in het donker uitlaat heb ik soms een lampje nodig, om zo’n productje te kunnen vinden tussen takjes en blaadjes.
  Ik begrijp nu dat ik risico loop.

 2. Marianne Peterse

  Ik heb een klein hondje, die kleine drolletjes produceert.
  Als ik hem in het donker uitlaat heb ik soms een lampje nodig, om zo’n productje te kunnen vinden tussen takjes en blaadjes.
  Ik begrijp nu dat ik risico loop.

 3. Een Leids burger op

  Waarschijnlijk gaat het hier om een misverstand en vermoedelijk zagen de agenten de bioloog aan voor een inbreker in andermans tuin en geloofden zijn verhaal niet omdat hij zich niet kon legitimeren.

  • Gezien de woordenschat van betreffende bioloog hadden deze dienders beter moeten weten.
   Beroepsdeformatie.

 4. Dit absurde verhaal zegt wel iets over de professionele kwaliteit en de mensenkennis van de betreffende politieambtenaren. Ik hoop dat ze een verplichte bijscholing tegemoet kunnen zien, maar of dat zal helpen?

 5. Schandalig, door dienders gepleegde huisvredebreuk en mishandeling en een onterechte aanhouding. Moet je nu ook al in je eigen tuin een legitimatiebewijs bij je hebben om aan daar rondstruinende agenten te kunnen tonen? En pepperspray gebruiken omdat de bewoner er kevers wil bekijken en ze dat verdacht vinden? Mag dat allemaal zo maar? Leven we dan in een politiestaat?
  Of dachten ze dat een of andere slechterik in het struikgewas rondkroop op zoek naar een verborgen goudschat of geldkist? Zijn die agenten slechts overijverige sukkels die misschien te veel slechte films hebben gezien? Hoopten ze op de arrestatie van hun leven, een medaille en promotie? In dat geval moeten de salarissen en de opleidingseisen bij de politie wellicht omhoog, zodat bekwamer en intelligenter personeel kan worden aangetrokken.
  Hoe dan ook, ik hoop dat Jonker een klacht heeft ingediend en juridische stappen zal ondernemen.

  • Een Leids burger op

   Lees ook de reactie van de politie:”…een man met een brandende zaklantaarn lopen in de Pasteurstraat.” en “…dat het voor hen(=de politie dus) vreemd was dat er midden in de nacht iemand met een brandende zaklamp door de straat liep, WEIGERDE hij (=die bioloog dus) UITLEG te geven over zijn aanwezigheid op straat op dit nachtelijke uur.”
   en “Vanwege de niet meewerkende houding van de man en het feit dat hij de agent al eerder geduwd had, zag deze zich genoodzaakt pepperspray te gebruiken om de man onder controle te brengen.”
   .
   Dat werpt dus wel een iets ander licht op de zaak dan dat de politie alleen maar iemand zou aanhouden die op zoek is naar snuitkevers.
   .
   Maar ik constateer dat er wel een verschil zit tussen de verklaringen van de bioloog en de politie.
   Zo zou o.a. de bioloog wel uitleg hebben gegeven en volgens de politie niet, althans volgens de berichtgeving hier. Zonder de ware toedracht is het niet goed mogelijk om een goed oordeel te geven.

    • Een Leids burger op

     De vraag was nu juist OF er sprake was van iets strafbaars. De agenten vonden het in ieder geval verdacht. Als die uitleg door de bioloog wel was gegeven (volgens de bioloog had hij dit gedaan maar volgens de politie niet) had het niet zover niet hoeven komen. Als men niets strafbaar hebt gedaan kan men gewoon de vraag van de politie beantwoorden. Nee, uitleg is niet verplicht maar dan moet men het ook niet vreemd vinden om aangehouden te worden.

  • Vond je het een slimme actie van hem, dan? Wereldvreemdheid kan jezelf en anderen in gevaar brengen.

 6. Eus de Watergeus op

  Het verhaal van de popo klinkt ook aannemelijk, maar als de bioloog aangifte doet van politiegeweld moet de rechter zich er maar over buigen. Hoe dan ook mijn complimenten aan Sleutelstad voor de evenwichtige berichtgeving.

 7. Kim Tromp

  En als je iemand hebt vermoord met voorbedachte raden…dan mag je met je rugzak op je rug komen zeggen dat je gaat emigreren?? Hahahah niet te geloven

 8. Ineke Rijsdam-Lens

  Niet leuk voor de bioloog en het optreden is,wel een beetje te overdreven van de politie …. Maar Stel het was wel een inbreker en de politie had hem laten gaan was het ook niet goed geweest 🤔

 9. Ineke Rijsdam-Lens

  Niet leuk voor de bioloog en het optreden is,wel een beetje te overdreven van de politie …. Maar Stel het was wel een inbreker en de politie had hem laten gaan was het ook niet goed geweest 🤔

 10. Ineke Rijsdam-Lens

  Niet leuk voor de bioloog en het optreden is,wel een beetje te overdreven van de politie …. Maar Stel het was wel een inbreker en de politie had hem laten gaan was het ook niet goed geweest 🤔

 11. Dion Graus zijn dierenpolitie neemt het op voor de snuitkever.. Een goede zaak! 😀

 12. Ah gut dar gaan we weer. niemand was er bij maar iedereen heeft al besloten dat ze PRECIES weten wat er gebeurd is.

  Nu heeft de politie iemand opgepakt en omdat dat mogelijk niet nodig was zit half Nederland weer te eikelen over hoe slecht de politie is.

  Als deze man nu wel een inbreker zou zijn en de politie had niet ingegrepen, dan zaten diezelfde mensen nog veel harder te janken over hoe slecht de politie is.

  Kort samengevat, lieve mensen, weten jullie NIETS van wat er gebeurd is. Dus houd je domme oordelen voor je tot je het wel weet.

  En vooral: meld je aan bij de politie om een dagje mee te lopen, dan krijg je een beetje een beeld wat voor ontieglelijk domme dingen je over ze zegt.

  • Maar de heer Jonker heeft toch een nachtje of een dagje met de politie meegelopen, Vincent ?

 13. Sampata Filay

  Ik schrijf mijn tekst in deze groep om u te helpen snelle, serieuze financiering te krijgen. Dus als u dringend geld nodig hebt, neem dan contact met mij op zodat ik u op de hoogte kan stellen van mijn aanbod. Mijn rentevoet is 2% en strekt zich uit over de hele lening.
  Mijn financieringscapaciteit is 1.000.000 €.

  E-mail: miguelprestamo84@gmail.com
  Whatsapp: +33 671145883

 14. Ik begrijp dat deze bioloog een convenant had met de gemeente Leiden. Dat was kennelijk niet bekend bij deze politie agenten, terwijl dat toch eenvoudig te verifiëren zou zijn geweest. Omgekeerd had de gemeente Leiden de politie hier niet over geïnformeerd? Het blijft een raar zaakje.

  • Een Leids burger op

   Nou Emile, als ik een convenant met de gemeente had en ik zou aangehouden worden zou ik dit zeker tegen de politie zeggen voorzover dat relevant is.
   Volgens de berichtgeving hier van de politie weigerde de bioloog uitleg te geven..
   .
   Maar ik constateer dat er wel een verschil zit tussen de verklaringen van de bioloog en de politie.
   Zo zou o.a. de bioloog wel uitleg hebben gegeven en volgens de politie niet, althans volgens de berichtgeving hier. Zonder de ware toedracht is het niet goed mogelijk om een goed oordeel te geven.

Je bent nu offline