Impressie van Nieuweroord met in het midden het landhuis dat wordt herbouwd aan de hand van de oorspronkelijke tekeningen.

Eerste paal herontwikkeling Nieuweroord geslagen

In de stralende zon stonden tientallen genodigden woensdagmiddag opeengepakt in een grote tent op het terrein van de voormalige zusterflat Nieuweroord aan de Rijnsburgerweg. Half oktober is dat normaal gesproken prima, maar nu werden de praatjes kort gehouden, om zo snel mogelijk buiten de symbolische eerste paal te slaan voor de bouw van 87 appartementen in het groen met in het midden het herbouwde landhuis Nieuweroord.

Chris de Waard ging naar de feestelijke bijeenkomst en sprak met bouwwethouder Fleur Spijker en met de heer Visser en met Marijke van Dobben de Bruijn.

Onder de aanwezigen was ook de heer Visser. Hij is de oudste nog levende kleinzoon van Aleidus Gerardus Bosman. De oud-eigenaar van het oorspronkelijke landgoed Nieuweroord en naamgever van het huidige Bos van Bosman.

Ook Marijke van Dobbe de Bruin blikte bij de bijeenkomst nog even terug op het hele proces rond de herontwikkeling van Nieuweroord. Het Leidse oud-raadslid woont tegenover Nieuweroord en was de afgelopen 19 jaar voorzitter van de werkgroep die met name de afgelopen tien jaar de plannen met het gebied nauwkeurig volgde.

In 2009 werd het terrein door de gemeente in de verkoop gedaan. In 2013 bleek dat de winnaar van de aanbesteding ten onrechte was geselecteerd, omdat de gemeente fouten had gemaakt en de de ontwikkelaar helemaal niet aan de voorwaarden voldeed. De werkgroep bracht dat aan het licht, waarop een nieuwe langdurige procedure volgde waarbij de gemeente onder leiding van bouwwethouder Laudy de belanghebbenden bijna tot in het extreme liet participeren. Het project moest dit keer slagen en dus werd er geen enkel risico meer genomen. Het leidde uiteindelijk tot het huidige plan waarvoor veel draagvlak is.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×