Benjamin Garcia Propato haalt de bal uit de ruck vlakbij de tryline van Cas RC. (Foto: Els Barnas, verslag: Welmoet Lugt).

DIOK wint van koploper in Ereklasse

De Leidse rugbyers van DIOK hebben zaterdag koploper CAS RC met 41-27 verslagen.  DIOK heeft nu 20 punten en daarmee de volle score in vier wedstrijden. Zaterdag staat de kraker tegen de nieuwe koploper RC Hilversum op het programma.

Afgeladen is het aan de Leidse Smaragdlaan, als de wedstrijd tegen Cas RC van start gaat. Koploper Cas RC is ongeslagen in de competitie en het belooft daarom ook een mooie wedstrijd te worden. Al na 2 minuten is er een prachtige combinatie tussen Jessy Wagemaker, Oliva Sialau en het is uiteindelijk Daan van der Avoird, die de eerste try voor de thuisploeg maakt. Ilie Greeve converteert vervolgens uit een lastige hoek, 7-0.

Cas RC neemt de aanval over. Na een stevige aanval en een prachtige pass van Castricum scoren ook zij een try bij de hoekvlag. De conversie is te kort, 7-5. De bezoekers voeren de druk op en DIOK verdedigt als een leeuw. Toch is het weer Cas RC dat een try maakt, deze conversie is raak, 7-12. Benjamin Garcia Propato is, zo vroeg in de wedstrijd, al zijn gewicht in goud waard. Er is geen tackle die hij niet maakt. Ook Stefan Noort maakt ongelofelijke reddingen. Als het lijkt dat een doorgebroken speler niet meer tegen te houden is, is daar elke keer weer de jonge Leidenaar.

Hard spel
Op het middenveld maakt Cas RC een overtreding. DIOK krijgt een penalty mee en gaat voor de palen. De bal echter gaat net naast. Het publiek krijgt een wedstrijd te zien waar hard gespeeld wordt. Beide zijden geven elkaar geen ruimte. Als DIOK het initiatief naar zich toe trekt, wordt er direct gescoord. Bas Leupen maakt de try. De conversie van Ilie Greeve is raak, 14-12. DIOK kan haar eigen spel spelen en na een heftige aanval in het vijandelijk try-gebied is het Oliva Sialau die een try lijkt te maken. Echter blijkt er vooraf een knock-on gemaakt te zijn en de try wordt afgekeurd. Even later is het alsnog Sialau die de bal over de lijn legt. Ook de conversie is weer raak, 21-12. De frustratie slaat toe bij Cas RC en het resulteert in een gele kaart net voor de rust.

Er wordt gevochten voor elke meter
De tweede helft gaat fel van start. Ook nu wordt er aan beide zijden hard gevochten voor elke meter. Het is Cas RC die de score opent in de 2e helft, ondanks de man minder op het veld. De conversie gaat naast, 21-17. DIOK reageert meteen. Het spel vliegt naar de andere kant en Daan van der Avoird, maakt, na een pass van Lars Slager, de try. De conversie wordt niet benut, 26-17.

CAS RC geeft niet op, ze houden de druk er op. De ploeg uit Noord-Holland dwingt DIOK steeds weer terug op haar eigen helft. Maar DIOK heeft niet veel kansen nodig. Een geweldige run van Diego Duijn zorgt dat het spel naar de andere kant van het veld gaat. Een tackle van Sialau, in het trygebied van Castricum, zorgt ervoor dat Cas RC de bal daar dooddrukt. Vervolgens is de scrum daar, op 5 meter van de tryline, voor DIOK. De Leidenaren gaan er voor de volle honderd procent voor en het is wederom Sialau die de try maakt. De conversie van Greeve is weer raak, 33-17. Vervolgens is het weer de beurt aan Cas RC. Zij slagen er in de bal tussen de palen te leggen. De conversie is mis, 33-22. Twee minuten later is het weer Cas die scoort, 33-27.

Hattrick voor Van der Avoird
De Castricummers ruiken bloed. Een overwinning ligt binnen handbereik voor de mannen in het zwart-geel. In hun verbeten strijd maken ze echter een verdedigende overtreding. DIOK krijgt de penalty mee en gaat voor de tweede keer in de wedstrijd voor de palen. Het wordt werkelijk muisstil aan de Smaragdlaan. De spanning is om te snijden. Greeve houdt het hoofd koel en schopt de bal tussen de palen, 36-27. De klok geeft aan dat de officiële speeltijd voorbij is. In de reservetijd maakt de wendbare Garcia Propato nog een mooie omgaande run, passt de bal naar Daan van de Avoird, die vervolgens de wedstrijd definitief in het voordeel van DIOK beslist, 41-27.

Benjamin Dechartres was deze week voor de eerste keer captain van DIOK en tevreden met het resultaat: “Zoals ook door onze coach opgedragen, hebben we ons in deze wedstrijd gefocust op onszelf. We wisten dat het een zware match zou worden en dat we ons aan ons game plan moesten houden. Dat is precies wat we gedaan hebben tijdens deze intense wedstrijd. Het resultaat is daar en nu gaan we ons richten op onze ontmoeting met RC Hilversum volgende week”.

Stand in de Ereklasse
Na vijf speelrondes in de Ereklasse is het RC Hilversum die het klassement aanvoert met 21 wedstrijdpunten. CAS RC heeft eveneens 21 punten, maar een lager doelsaldo. Op één wedstrijdpunt achterstand volgen RC ’t Gooi, RC DIOK en The Dukes. Zowel RC ’t Gooi als DIOK hebben echter één wedstrijd minder gespeeld. Op zaterdag 20 oktober speelt DIOK de rugbytopper uit tegen RC Hilversum. De wedstrijd begint om 15.00 aan het Kininelaantje 7A in Hilversum.