(Foto's: Emile van Aelst).

Leidse Go Club na 50 jaar nog steeds springlevend

De Leidse Go Club vierde afgelopen weekend het 50-jarig bestaan met een tweedaags toernooi. Voor deze mijlpaal was niet het Denksportcentrum de speellocatie, maar het gebouw van PLNT dat midden in de stad ligt. Zo’n veertig spelers namen deel aan het toernooi, waaronder een sterke 7e Dan speler. Frank Janssen was over vijf rondes de beste en won het toernooi.

Hoewel De Leidse Go Club net als veel andere verenigingen de laatste jaren een terugloop in het aantal leden kende, is de club volgens bestuurslid Henk van de Wal nog lang niet aan uitsterven toe. “Het spel zelf bestaat al meer dan 3000 jaar en ik heb er vertrouwen in dat we het in Leiden ook nog heel lang blijven spelen. Het is nou eenmaal niet en massasport als voetbal, maar echt voor de liefhebber.”

Jeugd
Bij de Leidse Go Club zijn op dit moment zo’n veertig leden actief. Heel af en toe is dat een student, maar de meeste spelers zijn toch een stukje ouder. Net zoals de schaaksport dat al een tijd geleden heeft gedaan, bestaan er plannen om ook met Go meer richten de jeugd te treden. Het is tenslotte een eenvoudig spel dat snel te leren is, maar wat de hersens fit houdt. Van der Wal: “Go kun je in tien minuten leren, maar het duurt jaren en misschien wel je hele leven om het echt te doorgronden.”

Oprichter Ger Hungerink plaatste de eerste zet tijdens het jubileumtoernooi. (Foto: Harry van der Krogt).

Pure spanning en ontzettend verslavend
En wat er zo leuk aan is? “Het is intrigerend om te zien,  zo’n bord met witte en zwarte stenen. Het materiaal is mooi en het aantal mogelijkheden is zo groot dat geen enkele partij hetzelfde is. Het blijft je gewoon boeien”, zegt van der Wal. Oprichter Ger Hungerink vult aan: “De stenen vormen groepen. Je speelt tegen iemand die jouw gebied wil veroveren en jij wil zijn gebied veroveren, maar in de loop van de partij komen al die stenen in gevaar en moet je ze weer redden. Het is pure spanning  en ontzettend verslavend”

Zitvlees
De basis van het spel is om zoveel mogelijk gebieden op het bord te veroveren. Het spel is volgens Van der Wal vooral geschikt voor mensen die van puzzelen houden. “Als je houdt van nadenken en een beetje zitvlees hebt (een partij duurt al snel een uur of langer) en een beetje ambitieus bent, dan is Go een geschikte sport voor je.” De Leidse Go Club is actief op maandag- en donderdagavond in het Denksportcentrum aan de Robijnstraat. Op maandag wordt er competitie gespeeld en op donderdag wordt er vrij gespeeld. Dat is voor geïnteresseerden ook de beste dag om langs te komen en het spel goed uitgelegd te krijgen.

Go is ontstaan in China en vooral in Azië razend populair. Daar spelen mensen ook als professional en verdienen zelfs hun geld met de denksport. In Nederland ligt het niveau relatief hoog. Er komen wel eens Aziatische spelers naar Nederland en andersom gaan er ook af en toe Nederlandse spelers naar bijvoorbeeld Japan om daar te worden opgeleid tot profspeler.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×