Science071: Middeleeuwse new age en 350 skeletten in Leiden

Vandaag in Science071: Kerkelijke hervorming in de late middeleeuwen en 350 skeletten komen naar Leiden. In het wetenschapsnieuws vertelt Nathalie ons over fossielen van vleesetende vissen, jet lags, weersvoorspellingen met vliegtuigen en The Ocean Cleanup. Daan geeft ons in de wetenschapsvraag uitleg over die piep in je oren na het luisteren van harde muziek. Luister de gehele uitzending hieronder terug!

 

Deze maand verscheen het boek ‘De Moderne Devotie| Spiritualiteit en cultuur vanaf de late Middeleeuwen’, geschreven door Rijcklof Hofman en Anna Dlabacova. Zij vertellen hoe de wetenschap niet alleen in dienst kan staan van het verbreden en verdiepen van onze kennis, het kan ook de weg zijn naar spirituele diepgang en bezieling. Hierbij staat men stil bij het hiernamaals van de late Middeleeuwen. Wil je hier meer over weten, luister dan het fragment hierboven!

Altijd al afgevraagd waar de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ vandaan komt? Er worden 350 Arnhemse skeletten beschikbaar gesteld voor de wetenschap. Rachel Schats is ostreoarcholoog die ons meer verteld over het belang van de skeletten voor de Universiteit Leiden en wat we kunnen leren van deze grote collectie skeletten.

 

Heb jij ook altijd een piep in je oren nadat je uren hebt geluisterd naar harde muziek tijdens het uitgaan? Vraag jij je hierbij altijd al af waar die piep vandaan kom? Redacteur Daan legt ons uit waar die piep vandaan komt en vertelt wat jij er aan kunt doen!

 

Redactrice Nathalie vertelde deze week het wetenschapsnieuws met onder andere: ‘The Ocean Cleanup’, de jongen die met zijn profielwerkstuk een manier bedacht om  plastic uit de oceaan te halen. Door crowdfunding ligt installatie nu eindelijk in de stille oceaan. Verder zijn er fossielen gevonden van vleesetende vissen van 150 miljoen jaar geleden. Dit is bijzonder omdat altijd werd gedacht dat rond die tijd vissen nog geen tanden hadden, maar deze wel. Daarnaast hoor je alles over jetlags en vliegtuigen die worden ingezet voor weersvoorspellingen. 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×