Spookhuis De Waag staat in het teken van halloween. (Foto's zonder vermelding zijn aangeleverd door de betreffende organisatoren).

Hele regio in teken van Halloween

Halloween wint ook in onze regio elk jaar aan populariteit. De komende dagen vinden er tal van activiteiten plaats in de Leidse regio, variërend van een griezelrestaurant aan de Aalmarkt tot een wetenschappelijke talkshow in Rijksmuseum Boerhaave. Hieronder een greep uit het grote aanbod.

Halloween Nights in de Waag
In de 17e eeuw was de ruimte in de nok van Waag de vergaderzaal van de chirurgijnsgilde. Buiten de ambt van de chirurgijnsgilde om werden terechtgestelden in het holst van de nacht levend ontleedt ter vermaak van de chirurgijnen. Tot op heden zwerven hun geesten rond in de hallen van de Waag. Tijdens Halloween, op de dagen dat het hiernamaals het dichtst bij de levenden staat zullen deze geesten herrijzen en de Waag en haar bezoekers meenemen naar de onderwereld. Naast de standaard menukaart zal de Waag ook een bloederig Halloween menu aanbieden. Met een groot Halloween verkleedfeest op vrijdagavond 26 oktober zal het restaurant worden omgetoverd tot spookhuis.

Nightmare on Aalmarkt bij restaurant De Waag dat is omgetoverd tot Halloween restaurant. (Foto’s: Chris de Waard).

Halloween op kasteel Duivenvoorde
Het gaat weer griezelen op kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het kasteel, met het duistere landgoed als decor, komt op woensdagmiddag 31 oktober tot leven met spoken, griezelaars en ander gespuis. Halloween op Duivenvoorde is bedoeld voor moedige kinderen van 4 tot 12 jaar (met hun ouders). Wie durft is welkom tussen 16.00 uur en 19.00 uur.

Griezelen in het kasteel
Beschik jij over stalen zenuwen? Kom verkleed in jouw engste (halloween)kostuum en ga op avontuur in het kasteel. Dool rond door de donkere gangen en kasteelkamers in griezelsfeer en ontmoet de ongure bewoners en hun personeel. De dwaaltocht door de eeuwenoude gangen overleefd? Laat je dan spooky schminken of huiver bij de korte griezelverhalen in de Eetkamer of voor wie echt durft op de zolder van het kasteel.

Op spooktocht in het park
Lopen de rillingen je nog niet over de rug? Ga dan buiten op het landgoed op avontuur. Volg een spooktocht door het schemerige park, laat je toekomst voorspellen en hol je eigen pompoen uit. Of kom lekker halloweenknutselen en maak bijvoorbeeld angstaanjagende griezelspinnen. En van al dat griezelen krijg je maar honger, dus zorgen we ook voor een kampvuurtje waar je marshmallows kunt roosteren.

Tijden en tickets
Halloween op Duivenvoorde vindt plaats op woensdag 31 oktober van 16.00 uur tot 19.00 uur (de poort opent om 15.30 uur). Het eerste deel van de middag (tot 17.30 uur) is gericht op kinderen tot 8 jaar, daarna, wanneer het donker wordt, op kinderen van 8 tot 12 jaar. Uiteraard ben je, bij verschillende leeftijden binnen hetzelfde gezelschap, ook samen welkom.

Prijzen: kinderen t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar 5 euro, volwassenen betalen 7,50. Tickets via de webshop op www.kasteelduivenvoorde.nl.

Halloween Science Horror Night in Boerhaave
Vrijdagavond 26 oktober organiseert Naturalis After Dark, dit jaar in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave, voor de zesde keer op rij de smeuïge jaarlijkse Halloween Science Horror Night. Een live wetenschapstalkshow speciaal voor volwassenen, met interviews, flitscolleges, show ’n tells, filmpjes in een DWDD-achtige setting over Frankenstein, conspiracy theories, en spokenjagers! Bonus: iedereen mag verkleed komen, en de bezoeker in de engste outfit wint een prijs.

Op het programma: interview met de Nederlandse Ghostbusters, kunst, sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen (VU) over complottheorieën, filmpjes van Ype Driessen (Fotostrips.nl) en Bruno van Wayenburg, een filosofische column van Victor Gijsbers (Universiteit Leiden), een show ‘n tell met enge voorwerpen uit het Boerhaavedepot, flitscollege door ASMR-onderzoeker Anouk Keizer (UU) over hypnotiserende en ‘braingasm’ veroorzakende youtube-filmpjes, en los rondlopen door de Frankenstein-tentoonstelling zónder kinderen. Uw presentator: wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (de Volkskrant).

Tijd: 20.00 uur tot 22.30 uur, inloop 19.30 uur.
Locatie: Rijksmuseum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden. Info & Tickets: www.naturalisafterdark.nl
Kaartjes kosten 5,- euro per persoon, inclusief bezoek aan de Frankenstein-tentoonstelling.

 

 

Griezelen in Winkelgebied De Kempenaer
Op zaterdag 27 oktober begint om 13.00 uur een spannend Halloween-evenement in Winkelgebied de Kempenaer in Oegstgeest. De hele middag is het winkelgebied gehuld in een griezelige sfeer en zijn er allerlei activiteiten voor de kinderen. Zo kunnen zij zich laten schminken, zijn er kleurplaten en mogen ze verkleed langs de deuren van de deelnemende winkeliers om snoepgoed te verzamelen. De halloweenmiddag duurt tot 16.00 uur.

Tunnel of Terror in de Zoeterwoudse Rijnstraat
Zaterdagavond wordt halloween van 18.30 tot 20.30 uur ook in Zoeterwoude Rijndijk gevierd met de supergriezelige ‘Tunnel of Terror’.

Organisatoren Myrna van der Ploeg en Lies van Haarlem kwamen langs in de Sleutelstad studio om alles te vertellen over het spannende evenement in Zoeterwoude Rijndijk.

The Vampire Mansion in dit jaar het thema van de Tunnel of Terror in Zoeterwoude.

Naast genoemde evenementen zijn er tal van halloween-activiteiten in wijken en buurten en ook de horeca laat zich niet onbetuigd. Zo is er zaterdagavond bij Café Lazarus in Leiden de Night of the Living Drunk, organiseren de leden van de Leidse Lacrosse vereniging Leicrosse een Halloween Pub Crawl en wordt het Kooipark zaterdag omgetoverd (letterlijk!) tot spookpark. In Leiderdorp is er vrijdagavond om 18.30 uur een Halloweentocht door Park de Houtkamp en staat de Kinderboerderij in de Merenwijk ook dit jaar weer in het teken van halloween. Zaterdag tussen 18.30 uur en 21.00 uur zijn de griezelstallen geopend. Verder zijn er springkussens, heksenspellen, (suiker)spinnen en een speurtocht.

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×