Zevenbergen werkte de afgelopen periode in de programmacommissie van de VVD Zuid-Holland mee aan het verkiezingsprogramma voor de komende Statenverkiezingen. (Foto: VVD Zuid-Holland).

VVD-raadslid Zevenbergen verruilt Leidse raad voor provinciale staten

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten op 20 maart 2019 staat VVD-raadslid Frederik Zevenbergen voorlopig op een verkiesbare vijfde plek. De partij heeft momenteel tien zetels. Als Zevenbergen inderdaad wordt gekozen, verruilt hij de Leidse gemeenteraad voor de provinciale staten van de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Floor Vermeulen werd half oktober al als lijsttrekker op het schild gehesen.

Zevenbergen wordt in Leiden opgevolgd door een bekende uit de VVD-fractie. Dat is Maarten Dirkse die al enkele periodes duoraadslid is geweest en ook al eens tijdelijk raadslid was. Onder andere in de allerlaatste  raadsvergadering voor de verkiezingen als vervanger voor Maurice Hoogeveen die kort voor de verkiezingen naar Den Haag verhuisde en daarom de raad moest verlaten.

“Formeel kan je het lidmaatschap van de gemeenteraad en provinciale staten combineren, maar binnen de VVD is de afspraak om dat niet te doen. Het zou ook wel erg zwaar worden in combinatie met een baan en een gezin’, zegt Zevenbergen. Tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD Zuid-Holland die op 17 november wordt gehouden, stellen de leden de lijst definitief vast. Pas daarna is Zevenbergen écht zeker van zijn vijfde plaats op de lijst.

Een andere bekende VVD-er uit Leiden, Marijke van Dobben de Bruijn, stopt als statenlid. Na haar Leidse raadslidmaatschap werd ze voor haar partij gekozen in provinciale staten en in maart volgend jaar neemt ze afscheid. “Na twaalf jaar is het mooi geweest,” zegt ze in een aankondiging van haar naderende afscheid.

Eerder werd bekend dat voormalig CDA-raadslid Moniek van Sandick ook een plek ambieert in provinciale staten. De Leidse staat voor haar partij op plek vier.

Overigens staan ook bij andere partijen zittende Leidse raadsleden op de lijst, maar niet op verkiesbare plaatsen. Zo is D66-raadslid Lodi van Brussel één van de lijstduwers voor zijn partij.

Advertentie

Leiden Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×