Vrijwilligers aan het werk tijdens de natuurwerkdag bij Het Zoete Land. (Foto: Jessica Zwartjes).

1.150 bio-bloembollen geplant bij Het Zoete Land

Tijdens de natuurwerkdag hebben vrijwilligers 1.150 biologische bloembollen bij kwekerij Het Zoete Land in Leiden geplant. De bloembollen en de groentebedden van de kwekerij werden vervolgens bemest met groencompost. De bollen waren geschonken door Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Deze actie is deel van een Velt-campagne om de aankoop van bio-bloembollen te stimuleren.

Anne Marie van Dam van Velt: “Het de bio-bollenactie is een proefproject. We willen in 2019 de bio-bloembollen als campagnethema naar voren schuiven en de markt van de bio-bloembollen groter maken. We hopen dat plantactie bij Het Zoete Land buurtbewoners stimuleert om ook in hun eigen tuin voor bio te kiezen.”

Gewoonlijk worden in de teelt van bloembollen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Residu daarvan blijft in de bloembollen aanwezig, waardoor ook bolbloemen in de tuin deze gifstoffen bevatten. Dat is schadelijk voor insecten die nectar en stuifmeel op de bloemen verzamelen. Bio-bloembollen hebben dat nadeel niet, en zijn daarom beter voor biodiversiteit in de tuin. Dat sluit goed aan bij de werkwijze van kwekerij Het Zoete Land, waar biologische groenten gekweekt worden, en honingbijen gehouden worden. Hier worden nooit bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×