De gemeente Leiderdorp gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om luiers apart in te zamelen. (Foto: Flickr / Your Best Digs)

Onderzoek naar apart inzamelen poepluiers in Leiderdorp

Poepluiers zijn zwaar en maken het daarom lastig om de hoeveelheid restafval per huishouden terug te brengen tot onder de 100kg per jaar. Daarom gaat de gemeente Leiderdorp op zoek naar mogelijkheden om luiers apart in te zamelen. Alleen de VVD vond die motie geen goed idee. “Laten we eerst maar eens werk maken van goede scheiding in het algemeen”, zei fractievoorzitter Bart Hoenen.

Tijdens de behandeling van de begroting dienden GroenLinks, D66 en Christenunie-SGP de luierrecycle-motie in. “Zolang je luiers niet apart inzamelt, ga je de doelstellingen voor de vermindering van restafval gewoon niet halen”, licht GroenLinks-fractievoorzitter Bob Vastenhoud toe. Zelf is hij sinds kort ook vader en kwam hij erachter hoeveel al die luiers bij elkaar wegen. Hij wil nu verandering in het beleid. “Ik weet in ieder geval van één bedrijf dat ze recyclet, die verhit ze heel erg waardoor je het plastic samenklontert en je dat weer kunt gebruiken.”

GroenLinks-fractievoorzitter Bob Vastenhoud in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Controleren
Als het aan Vastenhoud ligt komen er op een aantal centrale plekken aparte afvalbakken voor de luiers. “Dat vraagt wel iets van ouders, maar die moeten voor een hoop dingen al moeilijk doen, dus voor dit dan ook maar.” Vastenhoud ziet op termijn ook wel mogelijkheden voor een verplicht karakter aan de aparte inzameling. “We zullen toch toe moeten naar die 75kg restafval [per huishouden per jaar]. Als je dat wil handhaven dan zul je ook moeten gaan controleren hoeveel afval mensen inleveren. En als je dat gaat doen, dan wil je als ouder wel, want ik denk dat ik in een maand al aan 75 kilo zit met die luiers.”

Zoeterwoude
Op andere plekken in het land worden luiers al apart ingezameld, zoals bijvoorbeeld in Zoeterwoude. Daar kunnen ouders hun luiers tijdens kantooruren al jaren op drie plekken in het dorp gescheiden inleveren. In 2005 werd er ook in de Leidse gemeenteraad over dit onderwerp gesproken. Van aparte inzameling kwam het toen echter niet, omdat de toenmalig wethouder van mening was dat het geen bewezen milieuvoordeel opleverde, omdat er ook extra transport bij komt kijken.

Duurzaamheid Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×