(Archieffoto: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden door naar volgende ronde Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich gisteravond geplaatst voor de volgende ronde van de FIBA Europe Cup. De Leidse ploeg mocht bij CSM CSU Oradea met 13 punten verschil verliezen, maar zo ver liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. De ploeg van coach Rolf Franke behield de ongeslagen status buitenshuis door met 72-76 te winnen.

Van een optimale situatie was vooraf geen sprake. Kenneth Simms had aan het duel tegen Landstede Basketbal een dikke enkel overgehouden, maar zou wel wat minuten kunnen maken. Darius Thompson (rug, rib) was ook niet fit, terwijl Sergio de Randamie nog niet inzetbaar was.

Of Thompson nu gehinderd werd door een rug- of een ribblessure, de Amerikaan liet al na een halve minuut zien dat hij gewoon bij de les was. Zijn driepunter bezorgde de Leidse ploeg meteen een 0-3 voorsprong. Tot halverwege het eerste kwart bleven de Roemenen gelijk opspelen tegen Zorg en Zekerheid Leiden. CSM CSU Oradea moest natuurlijk met minimaal 15 punten verschil winnen en zelfs dan was er voor de Roemenen nog niets zeker.

Bij 11-10 plaatse Zorg en Zekerheid Leiden via Worthy de Jong, Thompson (dunk) en Clayton Vette een runnetje naar 11-16. Vanaf dat moment zijn de Roemenen niet meer op voorsprong gekomen. Na een time-out van Oradea tekende de lange Sean Denison wel voor een score, maar vervolgens liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 13-23 kwartstand. Thompson stond op dat moment al op 14 punten. Hij zou eindigen op 26 punten.

Een goed begin is het halve werk. Niettemin kreeg de Leidse ploeg het in de beginfase van het tweede kwart wel lastiger. Maurice Watson Jr. had een prachtige eurostep met een onderhands linker lay-upje, maar dat was de enige Leidse score in de eerste vier minuten. Oradea gaf zich niet gewonnen en kwam terug tot op twee punten (23-25 en 25-27). De Leidse ploeg zag het gevaar en schakelde even een tandje bij, met onder meer een driepunter van De Jong (15 punten, 6 rebounds en 3 steals) en twee scores van Watson. Na deze 0-9 run moest Oradea opnieuw in een time-out vluchten. Echt dichterbij kwamen de Roemenen niet meer voor de rust: 31-40. Zorg en Zekerheid Leiden had dan weliswaar 10 turnovers, maar pakte wel 12 steals voor de pauze.

Watson Jr. begon de tweede helft niet best met in korte tijd drie keer balverlies. Oradea kwam terug tot 36-40, maar daarop volgde een verre driepunter van De Jong en vlak daarna revancheerde Watson zich met een driepunter voor 36-46. De Roemeense coach was woedend op zijn spelers die alleen maar achter Watson aanliepen en dat was koren op de molen voor Watson die zijn eigen spots mocht uitzoeken. De Amerikaan zou in dit kwart 10 van zijn 21 punten (en 8 assists) laten aantekenen. Toen de Roemenen op 47-49 waren gekomen, pakte Watson de aanvallende rebound om een score te noteren. Het kwart werd afgesloten met een 52-58 voorsprong.

In het laatste kwart opende De Jong meteen de score. Bij een uitbal op de baseline mikte hij de bal op een rug van de Roemeen om vervolgens een simpele lay-up te verzilveren. Binnen een minuut was de Leidse ploeg naar 54-62 uitgelopen. Er volgde even een wat mindere fase met minder goede aanvallen en daardoor missers van de hard werkende Mohamed Kherrazi (9 punten, 10 rebounds, 6 assists en 3 steals) en De Jong. Oradea wist hier echter niet van te profiteren doordat de Leidse zoneverdediging prima functioneerde.

Het verschil bleef de rest van het kwart schommelen tussen de vijf en zeven punten voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Troy Koehler en Twan Polman kregen in de slotfase ook nog speeltijd toebedeeld. De laatste punten waren voor Oradea, maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef aan de goede kant van de score: 72-76.

“De spelers hebben vandaag laten zien hoe ze op internationaal niveau een perfecte wedstrijd uit kunnen spelen”, sprak een opgetogen Franke. “En dit op een belangrijk moment in deze poulefase. Als staf zijn we trots op deze volwassenheid waar we iedere dag hard voor werken. Voor Zorg en Zekerheid Leiden als organisatie is dit naar mijn mening een next step met waarschijnlijk mooie tegenstanders. Volgende week gaan we naar Würzburg, verder hebben we nog ons nationale programma. Met deze kleine rotatie maken Bert (Samson) en ik een hele diepe buiging naar alle spelers en de medische staf.”

In de andere wedstrijd in de poule greep Sakarya BSB een laatste strohalm door s.Oliver Würzburg met 80-60 te kloppen. Hierdoor staat Zorg en Zekerheid Leiden nu bovenaan. De ploeg is al zeker van de volgende ronde. Dat geldt niet voor de nummer twee Würzburg, al staan die nog wel één punt voor op Sakarya

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×