(Foto's Emile van Aelst)

Eerste Leids Luister Festival groot succes

Verhalenvertellers zijn van alle tijden. In de middeleeuwen hadden zelfs welgestelde edelen, vorsten en industriëlen  speciale verhalenvertellers in dienst om de lange en koude winteravonden door te komen. We lezen onze kinderen nog voor als ze naar bed gaan, maar echte verhalenvertellers zien we helaas steeds minder. Bianca Engelberts zag in Gouda een verhalen vertel festival en dacht, dit is iets voor Leiden. Linda Capel van BplusC was direct enthousiast en ook Het Taalmuseum wilde graag meewerken.

Zaterdag was het eerste Leids Luister Festival een feit. 7 Vertellers vertelden op diverse locaties hun verhalen aan het publiek dat in groepjes langskwam. In BplusC vertelde Hakim over zijn jeugd en wist daarmee jong en oud te boeien. Burgemeester Henri Lenferink hield een boeiend verhaal over de Blaarkoppen, deze koe die vroeger overal in de weilanden stond  wordt bijna met uitsterven bedreigt. Jeroen Windmeijer vertelde over de PilgrimFathers en Ingrid Post van Erfgoed Leiden e.o. nam ons mee terug naar de grote Stadhuisbrand van 1929.

In Kunsthuis Leiden vertelde Jos van den Broek het verhaal van ‘Een olifant op de maan’ waarin fictie en wetenschap samengaan.In hun woonhuis en werkkamer ontvingen Yaël Vinckx, journaliste NRC en Mark Kneppers, Kraak & Smaak, luisteraars bij hun verhaal ‘Volgens Willem’. Dit verhaal gaat over de bekende poppromoter Willem Venema. Terwijl Yaël vertelde draaide Mark er de bijpassende muziek bij. In Grandcafé de Grote Burcht vertelden Stadsdichter Marianne van Velzen en Mia van Deelen hun verhalen en ook hier luisterde het publiek weer ademloos.

Het eerste Leids Luisterfestival was een groot succes en mag zeker volgend jaar een vervolg krijgen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×