18-Jarige Brit deelde ‘ninja-trap’ uit aan agent in Leidse Nieuwjaarsnacht

16

Agent Damien die afgelopen jaarwisseling op de Lange Mare in Leiden onderuit werd getrapt, waarbij hij een gecompliceerde beenbreuk opliep zal nooit meer als agent de straat op kunnen. Dat bleek bij de behandeling van de rechtszaak tegen de 18-jarige Britse verdachte, waartegen door het OM 18 maanden cel is geëist.

Die nacht reed Damien hij met een vrouwelijke collega in een politiebusje over de Lange Mare. Achterin ook VVD-raadslid Frederik Zevenbergen die een dienst meedraaide. De agenten zien dat bij een vechtpartij op straat een aantal mannen met hun broekriemen inslaat op een andere man. Vooral een man in een roze shirt haalt flink uit naar het slachtoffer. Wanneer het politiebusje stopt en de agenten uitstappen, gaan de mannen er vandoor, ook die in het roze shirt.

Omdat de agent heeft gezien hoe de man in het roze shirt het slachtoffer heeft geslagen, zet hij de achtervolging in. De man in het roze shirt rent eerst weg richting Haarlemmerstraat maar begint dan via een omtrekkende beweging terug te rennen over de Lange Mare. De agent wil hem tackelen en steekt daarvoor zijn linkerbeen naar voren. Op dat moment springt de man in het roze shirt in de lucht en geeft volgens de officier van justitie ‘een soort ninja-trap’ tegen het onderbeen van de agent. Die loopt daarbij een gecompliceerde breuk op aan scheen- en kuitbeen waarvan hij wekenlang in het ziekenhuis moet herstellen.

Nooit meer goed lopen
Nog altijd is de agent niet genezen en volgens de artsen zal hij nooit meer goed genoeg lopen om zijn werk op straat te kunnen doen. “Ik durf te zeggen dat ik ronduit ongelukkig ben”, zo verklaarde de agent eerder bij de rechter-commissaris. En ook de officier van justitie stelt: “De wereld van de agent is door dit voorval volledig op zijn kop gezet”.

De man in het roze shirt wordt door toegesnelde agenten aangehouden. De inmiddels 19-jarige Brit ontkent alles, zowel de openlijke geweldpleging met de broekriem als de zware mishandeling van de agent. De verdachte stelt dat hij op dat moment in zijn auto aan de Lange Mare zat.

Leugenachtig
Meerdere getuigen hebben gezien dat de man in het roze shirt insloeg op het slachtoffer en heel hard schopte naar de agent. De officier van justitie noemt de verklaring van de verdachte dan ook ‘leugenachtig’. Hij eist 18 maanden cel tegen de Brit. De uitspraak is over twee weken.

Delen

16 reacties

 1. Altijd gezellig in Leiden, die oudejaarsnacht. Een vuurwerk- en alcoholverbod zou op zijn plaats zijn, dan blijft het voortaan wel voor iedereen leuk. Maar die slappe rechtse meepraters zijn daar natuurlijk weer tegen.

  • Een Leids burger op

   De oorzaak van de geweldpleging met de broekriem blijkt helemaal niet duidelijk uit de berichtgeving. Ook met een vuurwerk- en alcoholverbod kan dergelijke geweldpleging plaatsvinden hoor (s)linkse tegenprater. 🙂

 2. Natuurlijk kan dat altijd en overal gebeuren, maar het is toch tamelijk evident dat alcohol en vuurwerk sommigen gemakkelijk in een licht agressieve stemming brengen. De nieuwjaarsnacht is gewelddadiger dan welke andere nacht in het jaar dan ook. Zelfs het aankaarten van dit effect is al voldoende om de jammerende rechtsen op de kast te jagen. Rechtse hobbies… ik zal ze wel nooit begrijpen. Graaien en geweld, dat is het waar het in hun leven om draait.

  • Een Leids burger op

   Dit heeft helemaal niets met rechtse hobbies of jammerende rechtsen te maken. Als er HIER in DIT geval alcohol of vuurwerk in het spel was geweest had Mohammed een punt gehad. Nu dus niet. Maar wordt door hem zo´n gewelddadig incident slechts aangegrepen om op rechts te schelden. Geweld is niet typisch voor rechtse personen hoor. Misschien heeft die geweldplegende Brit juist wel linkse hobbies. :-

 3. Je hebt wel gelijk, ook onder linksen komt geweld en drankmisbruik voor natuurlijk. Ik ben bang dat ik wat berichten vermengd heb (over het vuurwerkverbod). Het blijft natuurlijk wel een feit dat er mensen zijn die in de nieuwjaarsnacht dingen doen die ze normaliter niet zouden doen. Het is interessant om dit fenomeen beter te doorgronden, dat kan veel ellende schelen. En eerlijk is eerlijk: ga die nacht eens in de omgeving van de Beestenmarkt kijken. Daar zie je toch echt voornamelijk anti-progressieve Leidenaars. Hoe dat komt is dus de vraag: genen of opvoedig? Wie het weet mag het zeggen.

 4. Peter Siebert

  Waarom dragen agenten in Nederland eigenlijk wapens als ze die toch niet mogen gebruiken? Ze hadden een klein gaatje in zijn knie moeten schieten…doet die “jongeman” het nooit meer.

  • Een Leids burger op

   Agenten mogen niet zomaar hun vuurwapen gebruiken.
   Wel bijvoorbeeld als het vermoeden bestaat dat de verdachte zelf gewapend is.

 5. Een Leids burger op

  ¨..dat er mensen zijn die in de nieuwjaarsnacht dingen doen die ze normaliter niet zouden doen.¨ Ja, vuurwerk afsteken bijvoorbeeld. 🙂
  Maar ook op 3 oktober doen mensen wel dingen die ze normaliter niet zouden doen hoor…
  .
  Hier gaat het in eerste instantie om geweldpleging met een broekriem en daarna om geweldpleging een agent. Dat laatste begrijp ik wel al is het niet goed te praten natuurlijk. Maar de oorzaak van het eerste niet. Daar kan men slechts naar gissen. Het is te gemakkelijk om er dan maar bijvoorbaat vanuit te gaan dat het wel met vuurwerk of alcohol te maken zou hebben omdat het in een nieuwjaarsnacht plaats vond. Dat kan maar hoeft helemaal niet zo te zijn dus.
  En geweld zit niet in de genen en heeft ook niets met links en rechts te maken. Opvoeding of beter gezegd het ontbreken daarvan kan ook een rol spelen: denk aan de ¨korte lontjes¨………. Maar mensen kunnen ook uitgedaagd worden en dan bijvoorbeeld gewelddadig worden. Daarmee keur ik het geweld natuurlijk niet goed. Wie het weet mag het zeggen.
  .
  Voor achtergronden van de verdachte|dader:
  https://www.omroepwest.nl/nieuws/3729323/Brit-19-die-agent-Damien-zou-hebben-mishandeld-voor-de-rechter

 6. Een Leids burger op

  Update: Als ik het goed begrepen heb is de verdachte inmiddels vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Je bent nu offline