(Foto: Frederik Zevenbergen).

18-Jarige Brit deelde 'ninja-trap' uit aan agent in Leidse Nieuwjaarsnacht

Agent Damien die afgelopen jaarwisseling op de Lange Mare in Leiden onderuit werd getrapt, waarbij hij een gecompliceerde beenbreuk opliep zal nooit meer als agent de straat op kunnen. Dat bleek bij de behandeling van de rechtszaak tegen de 18-jarige Britse verdachte, waartegen door het OM 18 maanden cel is geëist.

Die nacht reed Damien hij met een vrouwelijke collega in een politiebusje over de Lange Mare. Achterin ook VVD-raadslid Frederik Zevenbergen die een dienst meedraaide. De agenten zien dat bij een vechtpartij op straat een aantal mannen met hun broekriemen inslaat op een andere man. Vooral een man in een roze shirt haalt flink uit naar het slachtoffer. Wanneer het politiebusje stopt en de agenten uitstappen, gaan de mannen er vandoor, ook die in het roze shirt.

Omdat de agent heeft gezien hoe de man in het roze shirt het slachtoffer heeft geslagen, zet hij de achtervolging in. De man in het roze shirt rent eerst weg richting Haarlemmerstraat maar begint dan via een omtrekkende beweging terug te rennen over de Lange Mare. De agent wil hem tackelen en steekt daarvoor zijn linkerbeen naar voren. Op dat moment springt de man in het roze shirt in de lucht en geeft volgens de officier van justitie ‘een soort ninja-trap’ tegen het onderbeen van de agent. Die loopt daarbij een gecompliceerde breuk op aan scheen- en kuitbeen waarvan hij wekenlang in het ziekenhuis moet herstellen.

Nooit meer goed lopen
Nog altijd is de agent niet genezen en volgens de artsen zal hij nooit meer goed genoeg lopen om zijn werk op straat te kunnen doen. “Ik durf te zeggen dat ik ronduit ongelukkig ben”, zo verklaarde de agent eerder bij de rechter-commissaris. En ook de officier van justitie stelt: “De wereld van de agent is door dit voorval volledig op zijn kop gezet”.

De man in het roze shirt wordt door toegesnelde agenten aangehouden. De inmiddels 19-jarige Brit ontkent alles, zowel de openlijke geweldpleging met de broekriem als de zware mishandeling van de agent. De verdachte stelt dat hij op dat moment in zijn auto aan de Lange Mare zat.

Leugenachtig
Meerdere getuigen hebben gezien dat de man in het roze shirt insloeg op het slachtoffer en heel hard schopte naar de agent. De officier van justitie noemt de verklaring van de verdachte dan ook ‘leugenachtig’. Hij eist 18 maanden cel tegen de Brit. De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×