Gemeente Leiden stopt met apart inzamelen plastic

43

Plasticafval hoeft niet meer gescheiden te worden. Met de nieuwe scheidingsinstallatie is het mogelijk om plastic en drankkartons uit het afval te halen. Dit levert tien keer meer plastic voor recycling op. De nieuwe installatie heeft diverse zeven en infraroodscanners om de verschillende soorten afval uit elkaar te houden.

Voor papier, glas en textiel is het anders geregeld. Als dit soort afval tussen het rest afval belandt, is het niet meer mogelijk om het te recyclen. Het is belangrijk dat papier en textiel niet vies worden. Glas moet op kleur worden gesorteerd. Om die reden blijft Leiden deze soorten afval zoveel mogelijk apart inzamelen.

 

Delen

43 reacties

  • “Met de nieuwe scheidingsinstallatie is het mogelijk om plastic en drankkartons uit het afval te halen. (..) De nieuwe installatie heeft diverse zeven en infraroodscanners om de verschillende soorten afval uit elkaar te houden.”. Reageer je zo graag, dat je niet eens checkt of je het bericht begrepen/goed gelezen hebt? Mensen, mensen, kijkt allen: JEAN-PIERRE OVERDEVEST heeft een mening! JEAN-PIERRE OVERDEVEST is niet voor de poes! JEAN-PIERRE OVERDEVEST laat zich niet piepelen!

 1. Gelukkig hebben wij een goedkoop containertje aangeschaft bij Kwantum om plastic in te verzamelen. Kunnen we die nu weer ergens anders voor gebruiken. En kunnen we de restafvalcontainer weer volproppen met 30 ltr. plastic per week……
  Wij zijn blij! Niet met plastic natuurlijk, maar wie wel?

 2. Op zich, hartstikke goed natuurlijk, maar als ik zie hoeveel plastic ik door de weeks weg breng mag de gemeente wel vaker langs komen om de afval bak te legen! Dat past nooit in de groen bak wat maar eens per 2 weken wordt geleegd!

 3. Gerard van Hees op

  Laura, de oplossing voor jou en ons allemaal ligt voor de hand; het voorkomen van afval. En ook ik werd me pas bewust van de enorme hoeveelheid plastic toen we het gingen scheiden en de grote afvalcontainer vrijwel leeg bleef.

 4. Truus van Meurs

  Super jammer, ik kwam er nu pas achter, hoeveel erin plastic bakjes wordt verpakt. Ook ik was actief aan het scheiden en stimuleerde om mij heen!!!😩😩😩

 5. Henk Breuker

  Gaat volgend jaar de belasting omhoog omdat het beter gescheiden moet worden. Stelletje rand diebielen, maar wat kun je ook eigenlijk anders verwachten, rijksoverheid doet precies hetzelfde

 6. Als verguisde contra op deze website doe ik hier nog een schepje bovenop. Het hergebruiken van plastic, kunststof, polymeer, geef het beestje maar een naam, heeft ook te maken hoe hoog de olieprijs staat en hoe het gaat met de wereldwijde handel in afvalplastic. De olieprijs schommelt hevig en juist bij een te lage olieprijs is de prijs van allerlei plastics ook laag. Voor herverwerkers van afvalplastic is dit een probleem. Hun eindproduct is te duur geworden en de afzet stagneert. De industrie neemt dan liever “nieuw plastic” op de lage prijs dan het duurdere herverwerkte plastic. Sterke arm van de vrije markt.
  Daarenboven heeft de welbekende heer Trump door zijn handelsoorlog met China e.d. deze belangrijke afzetmarkt voor afvalplastic uit het Westen verstoord. Dit land neemt bijna geen afvalplastic meer af uit het Westen. Gevolg: een afvalberg waar de verwerkers niet doorheen komen.
  Scheiding aan de bron is geweldig, maar ook de AVR, VAM e.a. komt met dit probleem te zitten. Zij kunnen met infrarood technieken de verschillende kunststoffen in het huisvuil goed eruit pikken. Neem PET uit de drankflessen. Wordt 100% teruggewonnen en hergebruikt. Neem PVC wordt 100% teruggewonnen en hergebruikt. Maar andere verpakkingen bestaan uit mengsels van verschillende kunststoffen. Die kun je niet zomaar hergebruiken behalve dan die plastic paaltjes in het park en lage kwaliteitsverpakkingen. En zo kom je langzamerhand in een situatie dat de afvalverwerkers het plastic gewoon weer gaan mee verbranden. Dat is veel goedkoper en levert ook nog “duurzame” energie op voor b.v. stadswarmte. De vrijgekomen CO2 en de klimaatsaccoorden [voor wat ze nog waard zijn 😉 ] ten spijt.

  • Johan van der Meer op

   Theo liegt over zo ongeveer ieder onderwerp. De tarievenoorlog tussen China en VS heeft geen invloed op de import. Het verbod dateert uit 2017 en is per 1 januari 2018 ingevoerd omdat: “Het afval van westerse bedrijven is vaak slecht gesorteerd, en bevat soms gevaarlijke stoffen, schreef China in juli 2017 aan de Wereldhandelsorganisatie. Het land vindt het westerse afval een last voor het milieu en zelfs een gevaar voor de volksgezondheid.

   Bovendien is de Chinese economie volgens de overheid inmiddels groot genoeg om zelf voldoende afval te produceren dat gerecycled kan worden. In maart vorig jaar kwam de Chinese overheid met een plan om afval sorteren verplicht te maken in 46 steden.

   Zo hoopt de Chinese overheid dat buitenlands afval op termijn overbodig wordt. Sinds 1 januari is een ban ingesteld op 24 soorten afval, waaronder vervuild textiel en verschillende soorten kunststof.”

   • Tuurlijk. China, EU en VS waren in overleg over dit slecht gesorteerde plastic, papier en textiel. Om de boycot door China op te heffen en om aan de strenge Chinese normen te voldoen. Maar de $60 miljard importheffing van T. in maart 2018 hebben dit overleg ernstig ondermijnd.

  • René Dentener op

   Theo, over Chinezen, scheiding aan de bron en kostprijs gesproken: ik lees hier net op Reuters een interessant artikel waarin een briljant idee van een paar Chinese ondernemers wordt besproken die een circulaire aanpak hebben bedacht om de almaar groeiende afvalberg aan keukenafval terug te dringen in Chinese steden. Keukenafval schijnt bij uitstek goed genuttigd te kunnen worden door kakkerlakken, die vervolgens aan het einde van de levenscyclus weer tot allerlei toepassingen in de keten verwerkt worden. Zoals varkensvoer, cosmetische producten als huid -of haarverzorging en zelfs medische preparaten. Je moet maar op het idee komen. Je moet er alleen niet aan denken dat de insecten een keer uitbreken uit zo’n verwerkingsfabriek, want dan heb je op z’n zachtst gezegd een lokaal bug probleem. 🙂

   https://www.reuters.com/article/us-china-cockroaches/bug-business-cockroaches-corralled-by-the-millions-in-china-to-crunch-waste-idUSKBN1O90PX

Over de auteur

Annan Verboom

Redacteur nieuwsredactie, cameraman en dj van De avond van Sleutelstad en De middag van Sleutelstad.

Je bent nu offline