LUMC doet sigaret in de ban

62

Het gebied tussen de parkeergarage en de hoofdingang van het LUMC wordt rookvrij. Mensen die toch willen roken, kunnen terecht bij de abri’s aan de achterzijde van het ziekenhuis.

Het LUMC zet zich in voor een rookvrije generatie waarin mensen niet meer lijden aan de gevolgen van roken. Het ziekenhuis biedt medewerkers, studenten en patiënten begeleiding om te stoppen met roken. Ze streven ernaar om in 2020 een volledig rookvrij terrein te hebben, zodat er voor iedereen een rookvrije toegang is naar het ziekenhuis.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

62 reacties

  • Het ziekenhuisterrein is eigendom van het ziekenhuis. Misschien moet er snel een wet komen waarbij medische zorg ontzegd wordt aan rokers die longkanker krijgen. Dankzij deze groep van zelfmoordenaars betalen wij per persoon per jaar €2.000,- (berekening 2017) aan onnodige kosten. Dat aso’s op mijn kosten willen roken en veel maatschappelijke schade veroorzaken: doe wat je niet laten kan, maar niet in een (buiten)ruimte waarvan de eigenaar zegt dat het niet is toegestaan.

   • Eus de Watergeus op

    Zieken medische zorg onthouden omdat ze ‘het er zelf naar gemaakt hebben’ lijkt me een hellend vlak. In het geval van roken kan bovendien worden aangevoerd dat de verslaving het de roker onmogelijk maakt te stoppen. Ronduit onjuist is de veronderstelling dat de zorgpremie omlaag gaat als rokers massaal stoppen, of zelfs meer in het algemeen als mensen gezonder gaan leven. Dementie is bij mijn weten de duurste aandoening die we kennen omdat vaak langdurig zorg nodig is, terwijl rokers doorgaans snel de pijp aan maarten geven als ze eenmaal ziek worden.
    .
    Interessant aan de reactie van Jean-Pierre is dat je ziet hoe de (psychische) rookverslaving werkt. Hij meent moedig te strijden voor de vrijheid om te roken en ziet niet meer hoezeer zijn verslaving hem ketent.

    • Een Leids burger op

     Medische zorg mag niet aan rokers onthouden worden. Wel mag de arts er op wijzen dat bij bepaalde ziekten het herstel langer kan duren. En natuurlijk anderen niet tot last zijn met het rookgedrag.

    • De maatschappelijke kosten van roken bedroegen 33 miljard euro in 2017
     Er is een verschil tussen mensen die aan dementie lijden en mensen die zichzelf ziek hebben gemaakt door jarenlang te roken. Het zou wel goed zijn als rookgedrag van invloed is op de hoogte van de premie. Iemand die bijvoorbeeld bovengemiddeld veel ongelukken veroorzaakt door wild rijgedrag, krijgt ook hogere premies (en mogelijk zelfs een rij-ontzegging) voor de kiezen. Een extra hoge premie voor rokers vind ik verdedigbaar.
     “Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met 45%. Het is echter nooit te laat om te stoppen. Zo hebben ex-rokers van 65 jaar en ouder dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt.”, aldus de Alzheimer Stichting.
     Dat de verslaving het de roker onmogelijk maakt om te stoppen, zoals u stelt: dat geldt ook voor harddrugs en alcohol, maar… gelukkig lukt het veel mensen om van deze veel ernstiger vormen van verslaving af te komen. Kwestie van doorzetten.
     Verder ben ik het eens met uw reactie. De mijne was mede ingegeven door het botte, aanmatigende en asociale gedrag van de heer Overdevest die meent wel even voor zichzelf te kunnen uitmaken hoe hij zich op het terrein van een ander gedraagt. Ik gun hem minimaal 5 pakjes nicotine per dag te roken, zo genereus ben ik echt wel, maar niet in of vlakbij een ziekenhuis. Voor een afkickkliniek wil je toch ook niet dat mensen zich bij de ingang staan vol te spuiten?

     • Eus de Watergeus op

      Ik zou nog willen toevoegen dat rokers een minder zwaar beroep doen op de pensioenpot omdat ze nou eenmaal eerder het loodje leggen. Wat ik maar wil zeggen is dat het kosten-batenplaatje niet zo eenduidig is. Niet-rokers leven langer en krijgen andere, mogelijk duurdere aandoeningen. Maar daar moet het natuurlijk helemaal niet om gaan. Niet-rokers zijn fitter, productiever, stinken minder uit hun bek, kunnen hun geld aan leukere dingen uitgeven en zijn eigenlijk gewoon gelukkiger denk ik dan.

     • Dat kosten-batenplaatje van 33 miljard in het rood is opgesteld na alle pro’s en contra’s tegen elkaar weg te strepen. Wat niet is meegerekend zijn immateriële kosten zoals verdriet en niet-geleefde levensjaren. Alle andere kosten (verminderde accijns, druk op pensioenen enz.) is allemaal doorgerekend en wat blijkt: roken kostte de samenleving 33 miljard euro in 2017.

  • Als je die lucht dan ook graag even schoonhoudt van kankerwekkende stoffen dan kunnen anderen zonder zorgen die lucht ook gebruiken.

 1. Marc Strolenberg

  Mooi zo! Is een stuk beter dan bij aankomst en vertrek door de rookwolken te lopen. En voor de fanatieke rokers zijn er voorlopig nog abri’s aan de achterkant!

 2. Anton Bos

  Hoewel ik 50 jaar gerookt heb, ben ik het eens met deze verandering. Het moet met ingang van direct, afgelopen zijn met rookplekken bij de ingang van ziekenhuizen

 3. Kyra Doodle

  Kijk zo doe je dat spijkers met koppen
  Nu de regering nog, weg uit de winkels en verbieden . Het is toch slecht en gevaarlijk en verslavend hoe kun je dat dan tolereren als overheid. Of zou het iets met geld te maken hebben

 4. Rob Steenvoorde op

  Helemaal terecht. Het is inderdaad een beetje raar dat je zo bij een ziekenhuis kan roken. Je zou maar na een longoperatie het ziekenhuis uitstappen en dan loop je zo de rook in. En voor iedereen die het belachelijk vindt, je mag overal buiten roken en het nou niet echt een primaire levensbehoefte dus stel je niet zo aan. En ja, ik rook zelf ook. Maar ik probeer er voor te zorgen dat anderen er niet te veel last van hebben.

  • Hebbiehemookweer op

   OK , geen tabaksrook meer dan , maar dan loop je de uitlaatgassen van verkeer en industrie in . Roken is maar o, 4% van de luchtvervuiling volgens onderzoek.

 5. Een Leids burger op

  Regelmatig zie ik op het LUMC terrein patienten met hun infuus buiten roken.
  Patienten zijn over het algemeen gevoeliger voor infecties. Dus dat roken zal het herstel vast ook niet bevorderen…..

 6. Sissy Dijksman

  Mwah ik vind het dubbel. Snap het wel. Maar als patient is het toch wel fijn om af en toe ff te kunnen roken.
  En je mag als patient niet van het terein af.
  Dus ja.. maarja sowieso voor de ingang roken mocht al niet, alleen buiten de groene strepen mocht je roken.

 7. Nessy Shepherd

  En anders? Word je dan gearresteerd? Of mag je het ziekenhuis niet meer in? Krijg je een boete? Word je verwijderd? Er zit meer shit in de buitenlucht dan sigaretten rook.Al die draaiende Auto’s voor de deur is ook lekker gezond.

  • Hebbiehemookweer op

   Het is ooit gelegaliseerd , die tabak . Nu zien ze in dat t fout was. Het is niet meer terug te draaien . De regering probeerd nu de schuld bij de rokers te leggen . maar feit is het is verlavend . te laat!. sommige kunnen stoppen met hulp , maar de meeste zal het nooit lukken. Je kan mensen niet straffen voor een zwak doorzettingsvermogen. teveel factoren . Daarbij , roken is maar 0,04% procent van de luchtvervuiling (in de open lucht) dus waar praten we over. Dat een longpacient de sigarettenrook in loopt na behandeling is niet waar, de rookruimtes zijn daar ver van verwijderd . symboolpolitiek

   • Het gaat niet om de luchtvervuiling. Het gaat om iets heel anders. Het gaat om de slechte uitstraling die roken heeft op patiënten en hun bezoek. Voor de deuren van het LUMC stonden tot voor kort altijd wel zenuwelijers nerveus te paffen. Een goed streven om in 2020 patiënten, bezoekers en medewerkers een rookvrije toegang tot het ziekenhuis te bieden. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde in februari 2017 het volgende: “Recent hebben 2 maatschappelijke kosten-batenanalyses de kosten van roken en de kosteneffectiviteit van rookpreventie in kaart gebracht.
    Roken kost de Nederlandse samenleving 33 miljard euro per jaar.”
    In februari 2016 publiceerde Medisch Contact: “Roken kost Nederland ruim 30 miljard euro per jaar, zo’n 2000 euro per persoon. Tot die conclusie komt het aan de Universiteit van Amsterdam gelieerde onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek.”
    Medisch Contact schreef verder: “Roken is daarnaast een belangrijke oorzaak van sociaaleconomische gezondheidsverschillen, volgens het rapport een goede reden voor de overheid om in te grijpen. Laagopgeleiden hebben, vooral door aan roken gerelateerde doodsoorzaken, een zeven jaar kortere levensverwachting. De Stichting Eindspel Tabak ziet hierin voldoende reden voor stevige maatregelen en pleit voor een levenslang rookverbod voor ongeboren kinderen. Meijerink: ‘De tabaksindustrie benadert kinderen om te dienen als vervangende tabaksconsumenten voor de overleden rokers. Wij willen dat deze jonge replacement smokers er helemaal niet meer mee beginnen.” Daarom is het goed dat de rokers worden verbannen naar rookruimtes achter het ziekenhuis.

    • Hebbiehemookweer op

     je conclusie is inmiddels achtehaald door andere onderzoeken die wel de pesioenkosten en de leeftijdgrens in acht nemen. bovendien heeft de luchtvervuiling weldegelijk hier een punt . als de rokers verkettert gaan worden , moeten ook de autogebruikers dat zelfde lot ondergaan.,,,, wie brengt nu meer schade toe?

     • Het gaat hier niet om luchtvervuiling, het gaat op het slechte signaal dat door rokers pal voor de ingang van een ziekenhuis wordt afgegeven. Roken is een slechte, verslavende bezigheid: gelet op de consequenties (longkanker) is het een goed signaal aan deze groep dat zij niet meer zichtbaar aanwezig bij de ingang van een ziekenhuis mogen zijn. “Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde publiceerde in februari 2017 het volgende: “Recent hebben 2 maatschappelijke kosten-batenanalyses de kosten van roken en de kosteneffectiviteit van rookpreventie in kaart gebracht. Roken kost de Nederlandse samenleving 33 miljard euro per jaar.”
      Kom maar met een actueler rapport aanzetten, voorlopig is dit de laatste publicatie over de financiële gevolgen van roken.

 8. Loe Ise

  Maar een biertje voor de deur drinken mag wel. Hahahaha, stelletje dundenkers! Proost! Wees dan consequent en verbiedt ook de harddrug DRANK!

 9. Kim Zwaan

  Ik vind idd ook zo’n ophef over roken. Tuurlijk is t beter dat men stopt. Maar drinken een auto instappen, dodelijk ongeluk maken en doorrijden vind ik vele malen erger. Ook harddrugs waardoor mensen elkaar gewoon doodslaan omdat ze niet meer in een heldere wereld zijn, allemaal erger dan dat roken! Van mij mag dat eerst hard aangepakt worden!

  • M.K. Lammers op

   Dronken in een auto stappen is heel erg, maar wat heeft dat hiermee te maken?
   Aanpak van drugs: ja, ook dat is belangrijk en ook dat gebeurt. Roken valt ook onder verslaving, roken is aantoonbaar schadelijk, en het ziekenhuis pakt dat aan door een rookverbod op het ziekenhuisterrein. Wat is daarmee mis? Als u bij mij in de auto stapt, en mij vraagt of u een sigaret mag opsteken, zeg ik nee. Ik wil niet dat er in mijn auto of in mijn huiskamer wordt gerookt. U kunt dan wel zeggen “Maar drinken een auto instappen, dodelijk ongeluk maken en doorrijden vind ik vele malen erger.”, maar desondanks zeg ik: in mijn auto en in mijn huiskamer, wil ik niet dat er wordt gerookt.

 10. Prachtig dat gezeur van de rokers hier. Doe dat lekker op een afgelegen plek. Gezondheid van patienten gaat torenshoog boven je peukie.

 11. Marianne de Boer

  Snap het niet… Tuurlijk is Roken niet goed… Maar soms is dat nog het enige…. Dat een misschien toch al heel….. Ziek mens nog heeft… 😒 Ook in de verzorgingshuizen mogen onze ouderen niet meer binnen roken…. Nee zet ze buiten neer… Lekker. Longonstekingje krijgen… Vaak is een rokertje of een borreltje… Advocaatje. Enz het weinige wat deze mensen nog rest… En dat. Pak je af…. Sorry hoor.. En uiteindelijk gaan we toch allemaal dood… Naar de eeuwige jachtvelden… 🤔

  • Eus de Watergeus op

   Ook aan deze reactie is te zien hoe geraffineerd de tabaksverslaving de roker in zijn greep houdt. Roken zou een pleziertje zijn, het enige lichtpuntje in het verder grauwe bestaan.
   Het enige pleziertje dat het roken van een sigaret oplevert is dat op korte termijn de fysieke ontwenningsverschijnselen tijdelijk worden opgeheven die op lange termijn juist worden bestendigd. Zoals Allen Carr het zei: zoiets als jezelf met een hamer slaan omdat het zo lekker is om ermee op te houden.

  • Johan van der Meer op

   een rokertje? u bedoelt een LONGTORPEDO.
   in de meeste verzorgingstehuizen is een rookruimte.
   en ook bij het LUMC kun je roken, maar niet meer bij de voordeur.
   veel patiënten moeten gedwongen afkicken van een nicotineverslaving, omdat het anders echt over en uit is. het werkt niet stimulerend als je bij de voordeur een dozijn paffers ziet kuchen.
   wat me ook aan rokers tegen staat: ze gooien hun peuken altijd lukraak op de grond. roken en asociaal gedrag gaat veel te vaak samen.
   ooit was roken op de ziekenzaal toegestaan. dat werd niet eens zo lang geleden aangepast in zalen voor rokers en niet-rokers en nog korter geleden werd roken helemaal uit het ziekenhuis gebannen. een goede ontwikkeling. roken is een ongezonde eigenschap. ook alcohol is in het ziekenhuis niet toegestaan.

Over de auteur

Annan Verboom

Redacteur nieuwsredactie, cameraman en dj van De avond van Sleutelstad en De middag van Sleutelstad.

Je bent nu offline