Meerkamerappartementen DUWO bij Meelfabriek uitzondering

6

De 58 appartementen aan de Waardgracht en de Looiersgracht op het terrein van De Meelfabriek die gisteren feestelijk door DUWO in gebruik zijn genomen, zijn bijzonder. “Normaal bouwen we dit type woningen niet voor studenten,” zei voorzitter Heleen de Vreese van de Raad van Bestuur van DUWO. Eigenlijk zijn ze te duur voor de studentenhuisvester die doorgaans kiest voor het realiseren van kleinere kamers.

Leiden heeft voor de komende jaren een behoefte geïnventariseerd van zo’n 2700 extra studentenkamers. Dat aantal is ook opgenomen in het coalitieakkoord. Belangrijke aantallen worden de komende tijd gerealiseerd in de Lammenschansdriehoek en het Leiden Bio Science Park.

Delen

6 reacties

 1. Yvonne Schoorel-Arnoldus

  Ja jammer dat onze BBL studenten MBO 4 dagen werken en 1 dag naar school die we zo hard nodig hebben in de Zorg, Onderwijs en Bouw niet de mogelijkheid geven hier ook in aanmerking te komen! Ze komen niet in aanmerking voor een studiebeurs maar voor 800 euro kun je toch niet op jezelf wonen!!!

  • Ritardo de Prie op

   Dat is inderdaad jammer, maar de woningnood onder universitaire en HBO-studenten is wel hoger. En de opdrachtgever (DUWO) is er in dit geval nu eenmaal voor die groep. 58 woningen zijn natuurlijk zo weg, het is te hopen dat er snel meer woningen bij komen voor studenten – zie het coalitieakkoord.

 2. Een Leids burger op

  Het is zeker hard nodig dat er meer woningen voor ook studenten komen. Zoals in het Biosciencepark bijvoorbeeld. Maar anderzijds tracht de universiteit veel te veel internationale (buitenlandse) studenten aan te trekken die pas wanneer zij hier zijn er achter komen dat er geen of nauwelijks woonruimte voor hen is. Ook is niet iedereen even blij met studenten in hun buurt zie bijvoorbeeld:
  https://sleutelstad.nl/2018/12/02/37-studentenkamers-in-pand-haagweg-47-ondanks-leidse-verkamerstop/

 3. onbegrijpelijk dat een studentenhuisvester als Duwo zomaar openlijk voor de commercie mag gaan en afwijkt van hetgeen nu nodig is. Studentenkamers van zeg € 500,- huur in de maand zijn bovendien veel meer gewild dan nodeloos dure appartementjes van € 800,-. Dat is voor studerenden echt een te groot bedrag!

 4. Een inwoner van Leiden op

  En waar blijven de woningen voor afgestudeerde single jongeren die net aan te veel verdienen voor een kleine sociale huurwoning en veel te weinig voor een woning in de vrije sector?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline