Science071: Hoe krijgen we onze grachten schoon?

Als trotse inwoners van Leiden zijn wij natuurlijk hartstikke trots op onze mooie grachten. Helaas belandt er ieder jaar een enorme hoeveelheid plastic in het water. Redactrice Nathalie ging in gesprek met de oprichters van Canalcups die het gevecht aan gaan voor een schone gracht. Verder houdt redactrice Roos ons op de hoogte met het laatste wetenschapsnieuws onder andere over de mysterieuze afkomst van de fruitvlieg. En is het écht zo dat vrouwen sneller koude handen hebben? Redactrice Anne zocht het uit. Tot slot de column van redacteur Wouter; een ode aan mijn Alma Mater.

Met 3 oktober vieren we graag een feestje! Helaas liggen onze mooie grachten daarna ieder jaar weer vol met plastic bekertjes. Hoogste tijd om daar een stokje voor te steken, dachten Auke-Florian Hiemstra, Gabriël Olthof en Liselotte Rambonnet. Redactrice Nathalie ging met de drie studenten in gesprek over hun Instagrampagina Canalcups waar honderen individuele bekertjes op te zien zijn. Hiermee hopen zij een einde te maken al dat plastic in de gracht. Doutzen Kroes approves!

Altijd al benieuwd geweest naar waar die oh zo irritante fruitvliegjes vandaan komen? Redactrice Roos weet het antwoord en houdt ons op de hoogste met het laatste wetenschapsnieuws. Zij vertelt ons niet alleen alles over de fruitvlieg, maar ook over gekko’s die over het water kunnen rennen, een erg bijzondere archeologische vondst en afvallen door het eten van hete pepers. 

Zit jij ook altijd te kleumen van de kou, terwijl je mannelijke vrienden nog moeiteloos zonder winterjas rondwandelen? Is het echt zo dat vrouwen sneller koude handen hebben dan mannen? Redactrice Anne geeft antwoord in deze vragen in de wekelijkse wetenschapsvraag!

Deze week kun je luisteren naar een column geschreven door redacteur Wouter waarin hij stelt dat de Universiteit Leiden een bolwerk van de vrijheid is. Luister hierboven het fragment terug!

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×