In het kantoor van Leiden Marathon komen vrijwilligers regelmatig bij elkaar om kostuums te maken en zich in te schrijven voor een figurantenrol. (Foto's: Emile van Aelst).

Leiden 350 jaar terug in de tijd tijdens Leidse Rembrandt Dagen

De Leidse Rembrandt Dagen brengen op 13 en 14 juli 2019 Leiden 350 jaar terug in de tijd. Het festival vindt plaats tijdens het Rembrandtjaar waarin het leven van de beroemde in Leiden geboren en getogen schilder wordt gevierd. Tijdens die dagen wordt de Pieterswijk letterlijk omgetoverd tot een 17e eeuwse omgeving en ook in de rest van de stad is er van alles te beleven.

Rasleidenaren Tjeerd Scheffer en Peter Labrujère zijn de initiatiefnemers van de Leidse Rembrandt Dagen, maar willen de organisatie vooral aan anderen overlaten en zelf op de achtergrondgrond actief blijven. “Je moet het zo zien”, zegt Labrujère, “wij zijn het virus en steken de rest aan.”

Reanne van Kleef sprak met initiatiefnemers Tjeerd Scheffer en Peter Labrujère over de Leidse Rembrandt Dagen.

Naaiatelier
Het kerngebied tijdens de Leidse Rembrandt Dagen is de Pieterswijk. Daar brengen honderden figuranten Leiden in authentieke klederdracht terug naar de tijd dat Rembrandt in Leiden woonde. Die kleding wordt op dit moment gemaakt door een groep van zo’n 25 vrijwillige naaisters, die onder andere het kantoor van Leiden Marathon hebben omgetoverd tot naaiatelier. “We hopen zo’n 150 kostuums te maken”, zegt coördinator Ada Aalbers-Rietkerk. “De patronen hebben we inmiddels, maar we kunnen nog wel wat mensen die helpen met naaien gebruiken.” Naast man- en vrouwkracht is er ook grote vraag naar stoffen die mensen willen doneren.

Coördinator Ada Aalbers-Rietkerk over het naaien van de kostuums.

Niet alleen de kleding van de figuranten brengen bezoekers op 13 en 14 juli terug in de tijd, maar ook de omgeving wordt aangepakt. Dat gaat zover als het onzichtbaar maken van verkeerspalen. Scheffer: “Nou ik weet niet of we het voor elkaar krijgen om ze echt te verwijderen, maar desnoods doen we er een juten zak overheen. We verzinnen wel wat.” Binnenkort krijgen de bewoners van de Pieterswijk een brief je in de bus met de vraag of ze zelf ook onderdeel van het festival willen worden.

De hele stad doet mee
Behalve de Pieterswijk staat ook de rest van Leiden in het teken van Rembrandt. Zo worden bezoekers vanaf het station geheel in stijl naar de Pieterswijk vervoerd en doen veel ondernemers met hun etalages mee. In de avonduren neemt de Leidse horeca het festival over. “Rembrandt moet in de hele stad terug te vinden zijn”, zegt Labrujère. “Daarmee willen we laten zien dat Rembrandt eigenlijk een hele gewone jongen was en als hij nu had geleefd, zouden wij met hem in de kroeg zitten.Want zuipen kon hij.” Labrujère heeft veel ideeën opgedaan tijdens het Dickens Festival in Deventer, die de komende maanden steeds meer vorm krijgen. “Ik zeg altijd maar zo: beter goed gejat, dan slecht bedacht.”

Vrijwilligers gezocht
Inmiddels hebben meer dan honderd vrijwilligers zich al aangemeld als figurant of om te helpen met kostuums of decor. De organisatie is nog steeds op zoek naar meer vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van de Leidse Rembrandt Dagen

Cultuur Leiden Nieuws rembrandtdagen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×