(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

Tweede Europese nederlaag ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd in de tweede ronde van de FIBA Europe Cup met een nederlaag afgesloten. Het sterke Avtodor Saratov gaf de Leidse ploeg een lesje in effectief basketbal. Via een ruststand van 28-47 werd het uiteindelijk 72-97 voor de Russische formatie.

Rolf Marselis in gesprek met coach Rolf Franke van ZZ Leiden.

Rolf Marselis in gesprek met speler Worthy de Jong van ZZ Leiden.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden zich tussentijds niet versterkte, daar deed Avtodor Saratov dat wel. De Russische formatie haalde Boris Savovic weg uit Polen. Hoewel de Servische Montenegrijn pas één duel mee had gespeeld bij Saratov werd de 2.10 meter lange forward/center meteen in de startende vijf gezet. Hij completeerde vier Amerikanen in de basis (de andere starters waren Perrin Buford, Trae Golden, Tre McLean en David Kravish), met als gevolg dat de bank van de Russen een stukje breder werd. Daar zat nog een Amerikaan (Anthony Bernard Ireland) en enkele Russen onder wie de 2.15 meter lange center Artem Zabelin. “De breedte van onze bank helpt ons in dit soort wedstrijden”, gaf Dusan Alimpijevic na afloop te kennen.

De Russen hadden hun huiswerk goed gedaan. Hun top prioriteit was om Darius Thompson het leven zuur te maken. Met 24.2 punten gemiddeld per wedstrijd is de Leidse Amerikaan de topscorer in de FIBA Europe Cup. Thompson kreeg afwisselend een andere verdediger tegenover zich en kon daardoor geen stempel op het duel drukken. De Amerikaan bleef op 11 punten steken.

Via Mohamed Kherrazi kwam Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong, maar daarna namen de Russen over. De vrije man werd makkelijk gevonden de open schoten vielen goed. “Tegen een team als Saratov kun je het je niet veroorloven om open schoten te missen. Dat wordt meteen afgestraft”, stelde Worthy de Jong na afloop.

Na zeven minuten spelen keek Zorg en Zekerheid Leiden al tegen een 6-13 achterstand aan. Toen kreeg De Jong het even op zijn heupen. De Leidse international scoorde negen punten op rij, onder meer door een zelf vrijgemaakte driepunter en een dunk in de fastbreak waarbij twee Russische verdedigers geen keuze durfden te maken. Hierdoor kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 15-16 na tien minuten spelen.

Met twee rake vrije worpen in het begin van de tweede periode zette De Jong de Leidse ploeg nog één keer op een voorsprong: 17-16. Avtodor Saratov trok de touwtjes nog wat strakker aan en liep in vier minuten tijd weg naar 19-30. Alleen Kenneth Simms wist inside een keer fraai te scoren. De Russen verdedigden sterk onder de borden en wisten voor de pauze al vijf schoten te blocken en zonder meer een aantal schoten dusdanig te hinderen dat die ballen niet vielen. “Avtodor Saratov had het momentum en hun schoten bleven vallen”, moest Rolf Franke erkennen.
Met een driepunter wist Clayton Vette de achterstand nog even te verkleinen, maar dat maakte voor het resultaat eigenlijk weinig uit. Zeker niet toen Maurice Watson Jr. in de laatste aanval balverlies leed en Ireland helemaal alleen de aanvallende rebound na een misser van McLean in een score kon omzetten.

Met een ruststand van 28-47 was het klassenverschil duidelijk gemaakt. Beide ploegen namen ongeveer evenveel schoten, maar de percentages aan Russische zijde waren stukken hoger. Bovendien stond Avtodor Saratov bij rust al op zeven driepunters tegen twee voor de thuisploeg, die het in de rebound ook moest afleggen tegen de fysiek sterkere Russen.

Vier minuten na rust was de marge al opgelopen tot twintig punten: 34-54. Zorg en Zekerheid Leiden had moeite om tot goede schoten te komen, waar de Russen met een aantal extra passes telkens wel een vrije man wisten te vinden. Halverwege het derde kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden even een runnetje. Vette en Watson benutten lay-ups, waarna Thompson met een and-1 doorkwam. Vervolgens pakte De Jong een steal en stelde hij Watson in staat om 43-58 aan te laten tekenen. Van 22 punten verschil liep de marge terug naar 15 punten. Meteen pakte Alimpijevic een time-out, want hij wilde wel voorkomen dat de Leidse ploeg in een flow raakte. De Russische ploeg maakte vervolgens een einde aan de Leidse hoop door het kwart af te sluiten met een 4-14 run: 47-72.

In het laatste kwart liet Marijn Ververs zich meteen zien met een driepunter en dunkte Thompson nog eens even flink hard. Echt dichterbij kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet. De Leidse ploeg maakte vaak een spectaculaire score, maar de Russische ploeg had telkens weer een antwoord. Met nog iets minder dan vier minuten te spelen was het verschil opgelopen naar dertig punten: 57-87. Zorg en Zekerheid Leiden haalde in de slotfase nog iets van de achterstand af, maar een nederlaag met 25 punten verschil gaf de verhoudingen van deze avond overduidelijk aan: 72-97.

De schotpercentages spraken boekdelen. Zorg en Zekerheid Leiden had zelfs iets meer schoten dan Avtodor Saratov (74 om 70), maar waar de Leidse ploeg een schotpercentage kende van 39,2%, daar waren de Russen goed voor 52,9%. Vooral de twaalf driepunters van Avtodor Saratov (tegen 50%) telden hard door. Zorg en Zekerheid Leiden kwam namelijk niet verder dan 5 uit 22 en dat had zeker te maken met het feit dat Thompson aan de ketting lag.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is plaatsing voor de laatste zestien na twee groepswedstrijden al een moeilijk verhaal geworden. Natuurlijk is het altijd nog mogelijk om bijvoorbeeld te klimmen naar een tweede plaats, maar de marges (-40 tegen Bakken Bears en -25 tegen Avtodor Saratov) zijn bij gelijk eindigen nou niet bepaald in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

“We wisten dat Zorg en Zekerheid Leiden een goede ploeg heeft”, vertelde David Kravish na afloop. “Het zou zeker geen makkelijke wedstrijd voor ons worden. Thompson, Watson en De Jong zijn spelers die makkelijk kunnen scoren. Ik moet alle krediet geven aan onze verdediging dat we hen in bedwang hebben weten te houden.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×