(Foto: Karel Sanders).

Jules Deelder en Boris van der Lek samen in Scheltema

Op donderdag 27 december staat Jules Deelder in Scheltema Leiden op de planken met het programma ‘De derde met Deelder’ waarin hij gedichten voordraagt en verhalen vertelt. De verhalen van Deelder worden afgewisseld met muziek. Op het podium zorgen tenorsaxofonist Boris van der Lek, contrabassist Peter Wassenaar en gitarist Aron Raams voor swingende jazz en lekker blues.

Chris de Waard in gesprek met organisator Eric van ’t Groenewout

Recentelijk verscheen bij Butler Records op wit vinyl het inmiddels unaniem lovend ontvangen album JAZZ, waarop Deelder & Van der Lek worden bijgestaan door topmusici.

Deelder en Van der Lek delen een Leids verleden. De Rotterdamse nachtburgemeester had jarenlang zijn atelier en expositieruimte in de Meelfabriek en Van der Lek woonde boven jazzcafé the Duke. Met de meeste formaties waarin hij glorieerde, zoals the Houdini’s, Herman Brood & his Wild Romance en Tough Tenors (met Hans Dulfer) stond hij vaak in Leiden.

Vooral Van der Lek is aan een opmars bezig. John Schoorl noemde hem in een spraakmakend interview over twee pagina’s in de Volkskrant de beste tenorsaxofonist van Nederland en ook in diverse radioprogramma’s viel hem recentelijk die eer ten deel.

Hiermee is Van der Lek weer aanbeland op een punt in zijn carrière waar hij als voormalig wonderkind veertig jaar geleden ook stond: impresario’s als Paul Acket programmeerden hem op grote festivals en hij deelde het podium met mastodonten als Arnett Cobb, Harry ‘Sweets’ Edison en Joe Pass. Hij reisde de wereld over als co-headliner naast de allergrootste jazzartiesten.

Met het album JAZZ wordt een steengoed visitekaartje afgegeven. Onder leiding van producer/engineer Frans Hagenaars (Excelsior Recordings) werden de vintage microfoons opgesteld in Theater Walhalla om in drie dagen nieuwe songs en standards op te nemen. Natuurlijk met Boris op sax en Jules op slagwerk en vocalen. Gezamenlijk kwamen ze tot een authentiek jazzalbum dat melancholisch swingt en opwindend blaast, maar vooral smeulend warm aanvoelt.

Naast de door Deelder voorgelezen gedichten en verhalen worden twee sets met stukken van dit album gespeeld. “De derde van Deelder” wordt afgesloten met een Indisch kerstbuffet.

Derde met Deelder, donderdag 27 december, 14.30 uur, Scheltema Leiden. Tickets voor het optreden kosten 15,50 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de deur. Combitickets voor het optreden en het Indisch kerstbuffet zijn verkrijgbaar voor 40,50 euro. Info en reserveren: www.scheltemaleiden.nl/cultuuragenda/derde-met-deelder.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×