(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden klopt Donar in eerste duel van 2019

In een zinderende Vijf Meihal heeft Zorg en Zekerheid Leiden na New Heroes Den Bosch nu ook regerend landskampioen Donar uit Groningen teruggewezen. De Leidse ploeg zag Donar na een flitsende start (16-5) goed terugkomen. In de slotfase bleef Zorg en Zekerheid Leiden uitstekend bij de les. De vrije worpen werden gemaakt en dat leidde tot een 83-77 overwinning.

De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden waren erop gebrand om de eerste competitiewedstrijd tegen Donar in winst om te zetten. Coach Rolf Franke merkte al de hele week dat zijn speler er klaar voor waren. Aanvankelijk werd de Leidse oefenmeester ook niet teleurgesteld. Vanaf de tweede minuut – bij een stand van 3-5 – liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 16-5. Lay-ups uit de break, eenvoudige scores onder het bord en een drietje van Worthy de Jong waren verantwoordelijk voor deze run van vier minuten.

Donar, dat het overigens moest stellen zonder Thomas Koenis en Shane Hammink, krijg je echter niet zo maar op de knieën. Daarvoor zit er te veel kwaliteit, ervaring en eerzucht in de Groningse formatie. Vanaf de driepuntslijn (Lance Jeter, Grant Sitton) kwam Donar terug tot 18-18. In de laatste minuut van het eerste kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toch weer haar slag. Na een score van Kenneth Simms, pakte Maurice Watson Jr. de steal om Darius Thompson vervolgens 24-20 te laten aantekenen.

Zorg en Zekerheid Leiden bouwde in het tweede kwart de voorsprong aanvankelijk uit. Via een driepunter van De Jong, een lay-up van Simms en twee vrije worpen van Thompson werd het 31-22 na anderhalve minuut spelen. Met ef punten op rij bracht Sergerio Gipson Donar weer terug in de race. De Leidse rotaties in de verdediging waren niet goed, waardoor Donar steeds de open man wist te vinden en tegen een hoog percentage driepunters afwerkte. “Daar hebben we het in de rust ook over gehad”, gaf coach Franke na afloop te kennen. “Je hebt aan het eind kunnen zien hoe dat ging. Dat is denk ik goed gelukt.”

Drie minuten voor de pauze kwam Donar zelfs op 37-41, maar nu rechtte Zorg en Zekerheid Leiden de rug. Onder meer door een driepunter en een dunk van Clayton Vette perste de thuisploeg er een 9-0 run uit. Ook nu kwam Donar weer snel terug. Met één rake vrije worp bepaalde Sergio de Randamie de ruststand op 47-46.

Zorg en Zekerheid Leiden bleef in de pauze lang in de kleedkamers. Misschien iets te lang, want binnen nog geen anderhalve minuut hadden de Groningers de leiding genomen: 47-52. Thompson brak met een driepunter de ban en na een schotje van buiten de bucket van Simms was het wederom gelijk. Zo ging het lange tijd door: Donar een paar punten los en dan kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug. In de laatste twee minuten van het derde kwart boog de Leidse ploeg een 58-63 achterstand om in een 65-63 voorsprong. Met dank aan een van de vijf rake bommen van De Jong, een jumpertje van Simms (die met scherp schoot: vijf uit zeven) en twee rake vrije worpen van Watson.

De ruim tweeduizend toeschouwers in de warme Vijf Meihal kregen waar voor hun geld. Vijf punten op rij van Gipson brachten Donar weer aan de leiding. Twee driepunters van De Jong (18 punten) en een and-1 van de immer hardwerkende Mohamed Kherrazi (14 rebounds) gaven het voordeel weer aan de thuisploeg: 76-71 met nog vier minuten te gaan.

Sitton bracht Donar nog terug tot 76-74, maar Watson (14 punten, 11 assists) antwoordde met een lay-up. Beide ploegen kwamen vervolgens nauwelijks aan scoren toe. Dit betekende dat Dinar fouten ging maken, in de hoop op die manier terug te komen. Die tactiek werkte niet, want de Leidse ploeg schoot 18 van de 20 vrije worpen raak. Watson tekende vanaf de lijn voor 80-74, maar nog was het niet gedaan, want Arvin Slagter knalde een drietje raak: 80-77. Thompson was de volgende die op de lijn werd gezet. De Amerikaan, die toch weer goed was voor 24 punten, 7 rebounds en 6 assists, miste zijn eerste vrije worp, maar verzilverde wel de tweede poging om er een two possession game van te maken. Na een misser van Jeter mocht Thompson vanaf de lijn voor de eindstand van 83-77 te zorgen.

“Ik denk dat we mentaal er goed stonden”, stelde Franke. “Dit zijn play-off achtige wedstrijden. Het gaat heel lang gelijk op. Dan gaat het op een gegeven moment niet meer over techniek en tactiek, maar meer over how bad do you want it. En daar waren wij scherper in. We hebben nu laten zien dat we van Donar kunnen winnen. In de SuperCup glipte de winst ons nog uit de handen. Na van Den Bosch nu ook van Groningen winnen, daar ben je voor aan het trainen.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×