Science071: Hoe zag Leiden eruit in de middeleeuwen?

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar in 2019 is er al van alles gebeurd in de wetenschap. Van elektrisch vliegen, poep bestuderen vanuit de ruimte en de donkere kant van de maan, redacteur Daan vertelde het laatste wetenschapsnieuws. Redacteur Roos ging in gesprek met Jos van den Broek over zijn nieuwe boek ‘Wandelen tussen de sterren’. Met deze wandelgids kun nu Leiden verkennen en tegelijkertijd bezig zijn met de sterren. Verder legde archeoloog Roos van Oosten uit dat het middeleeuwse Leiden een stuk schoner was dan we dachten. En waarom steken we eigenlijk vuurwerk af? Redacteur Wilke zocht het voor jullie uit. Luister hieronder alle fragmenten terug!

In de wandelgids ‘Wandelen tussen de sterren’ legt Jos van den Broek uit wat de Leidse link is met de natuur- en sterrenkunde. Wandelend door Leiden en met deze gids in je hand, kun je als lezer ontdekken wat oude gebouwen, voorwerpen en personen te maken hebben met de sterren. ‘Als je op die manier je eigen stad weer kan ontdekken, dan is dat toch schitterend?’ 

Wie dacht dat middeleeuws Leiden ontzettend vies was, heeft het volgens Archeoloog Roos van Oosten mis. Zij deed onderzoek naar beerputten en stelt dat middeleeuwse stad een stuk schoner was dan wij misschien denken. ‘Als je in een beerput staat en plots iets ontdekt, dan heb je toch wel een eureka moment als archeoloog.’

Wist je dat je poep kunt bestuderen vanuit de ruimte? Heb je ooit gehoord van het Mona Lisa-effect? En deze maand wordt het het kenniscentrum elektrisch vliegen geopend op vliegveld Teuge in Gelderland. Daarmee wordt Nederland misschien wel wereldleider op het gebied van elektrisch vliegen, maar dit staat nog in de kinderschoenen. Al deze wetenschapsnieuwtjes heeft redacteur Daan deze week op een rijtje gezet. 

Ieder jaar beginnen we het nieuwe jaar met een knal. Wanneer de klok 12 uur slaat, zien we het vuurwerk overal om ons heen verschijnen. Maar heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe vuurwerk ontstaan is? En is vuurwerk eigenlijk wel gezond voor mens en dier? Redactrice Wilke gaf het antwoord op deze vragen in de wetenschapsvraag van de week.  

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×