(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden doet na zege nog mee in Europa

Zorg en Zekerheid Leiden leeft nog in Europa. Om een vroegtijdige ‘dood’ te voorkomen in de FIBA Europe Cup moest er woensdagavond in eigen huis worden gewonnen van het Finse Kataja Basket. Dat gebeurde met een keurige marge van vijftien punten: 87-72. Een marge die overigens pas in de laatste anderhalve minuut gestalte kreeg. Het liep namelijk niet echt lekker in het tweede deel van het vierde kwart bij de Leidse ploeg, de Finnen roken bloed en naderden tot op vijf punten (72-67). ZZ Leiden gaf echter nog één keer gas en gooide de wedstrijd in het slot.

Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met coach Rolf Franke en speler Mohamed Kherrazi.

Omdat laatste acties in een wedstrijd het best blijven hangen, ging het publiek toch nog met een goed gevoel naar huis. Een echt lekkere wedstrijd was het namelijk grotendeels niet geweest. Het was aan Leidse kant vaak slordig en de aanvallen liepen niet altijd zoals bedoeld. Wél stond er het hele duel een voorsprong voor de thuisploeg op het bord, maar dat had ook te maken met de bepaald niet imponerende Finse ploeg, die vooral draaide op de twee kleine Amerikanen Vincent Simpson en Daniel Mullings. Van het Finse deel maakte alleen Ilari Seppälä indruk met vier driepunters.

Kijkend op het stats-formulier valt vooral één getal op: 2000 toeschouwers. Wie die geteld heeft is niet duidelijk, maar hij/zij heeft kennelijk de voeten geteld en dan nog flink naar boven afgerond. Met 800 man hield het helemaal op. En dat is een trieste constatering voor een Europese wedstrijd. Kennelijk spreken de buitenlandse ploegen niet zo aan als Den Bosch,. Groningen of Zwolle en zelfs tegen de kleintjes in de competitie zijn de tribunes beter bezet.

De penningmeester van ZZ Leiden zal Europees donkerrode cijfers schrijven. Maar er is natuurlijk nog een aspect aan het meedoen op Europees niveau. De ploeg wordt er beter van, want deze tegenstand is er – op een paar wedstrijden na – niet in eigen land. Bovendien is het voor spelers aantrekkelijk. Zonder Europa Cup is het bijvoorbeeld maar de vraag of Worthy de Jong nog in Leiden zou hebben gespeeld en voor jonge Amerikanen als Darius Thompson en Maurice Watson staat het goed op hun CV in de jacht op een beter betaalde baan in een betere competitie.

Beiden gaven tegen Kataja een visitekaartje af. Thomson met 24 punten en 6 assists; Watson met 17 punten en 11 beslissende  passes. Twee meer dan Worthy de Jong, die niet één keer de bal door de ring kreeg. Dat moet een unicum zijn, want ‘Mister ZZ’ gaat nooit naar de kleedkamer zonder te hebben gescoord. Toch…?

Of dat inderdaad een unicum was, is maar op één manier te checken en dat is bij cijferkoning Jacob Bergsma. In een zucht haalt hij alles naar voren uit zijn geweldige database. Worthy de Jong eindigde, inclusief interlands, al achttien keer eerder op ‘nul’. Toch heeft de wedstrijd tegen Kataja historische waarde, want zijn slechtste schotprestatie was 0 op 6 in februari vorig jaar in de interland tegen Italië. Nu schoot hij 0 op 12 en deed dat in bijna 37 minuten. Zijn ‘ZZ-record’ was 0 op 4 in 26 minuten. Dat was op 6 november 2010 tegen Bergen op Zoom. Dat de ‘verbetering’ ruim acht jaar op zich liet wachten geeft aan dat het een bijzonderheid is en dat niemand zich zorgen hoeft te maken.

Dat moeten we wél over het feit dat het bestuur van de Dutch Basketball League in navolging van de Basketballbond in het geheel niet is geïnteresseerd in het prachtige historische werk van Jacob Bergsma. Wie wil weten wat er in de toekomst kan gebeuren, moet zijn geschiedenis kennen. De DBL en consorten willen dat dus niet en daar mag iedereen van denken wat hij wil…

ZZ-coach Rolf Franke begon niet met zijn gebruikelijke vijf. Hij liet Kenneth Simms starten en hield Mohamed Kherrazi op de bank. Hij was de afgelopen dagen om privé-redenen even in Marokko. De aanvankelijk afwezigheid van ‘Mo’ deerde ZZ Leiden niet. De start was goed en er werd onmiddellijk een voorsprong genomen. Als Kataja te dicht in de buurt kwam, dan was er vaak even een tussensprint. Bijvoorbeeld van Maurice Watson met twee driepunters, die lucht gaven in het tweede kwart.

Franke kon zijn kernspelers rustig even naar de bank halen. Marijn Ververs en Sergio de Randamie vulden de gaatjes keurig op. ‘Marijn en Sergio (herstellend van een beenbreuk, red.) maken stappen. Misschien niet zo snel als ik zou willen, maar het gaat steeds beter‘, concludeerde Franke. De coach was tevreden met de winst. ‘Wat het betekent? Dat we nog leven in dit toernooi. Het was niet altijd even goed, maar de manier waarop we afsloten was prima. Winnen is winnen.’

Vrijwel de hele wedstrijd bleef het verschil op tien of net iets meer punten hangen. Dat is een gaatje, dat zó maar kan worden dichtgelopen door de tegenstander. En dus is het voortdurend opletten. In het vierde kwart gebeurde dat even niet en opeens hijgde Kataja bij ZZ Leiden in de nek: 72-67. Die stand werkte als een wekker. Watson gooide er een drietje in, miste wel zijn bonusworp, maar vervolgens kwam Kherrazi door met een score en een soort volley-assist op Thompson, die het publiek verwende met op een lekkere druk. Na nog een score van de Amerikaan was er zelfs een onvervalst stukje showtime met een alley-oop van De Jong op Thompson, waarna Kherrazi met ook al een dunk de eindstand op het bord zette: 87-72.

Dit weekeinde speelt ZZ Leiden de dubbele kwartfinale van het bekertoernooi tegen Apollo Amsterdam (zaterdag thuis, 20:00 uur). Europees gaat het op 23 januari verder met de thuiswedstrijd tegen het Deens Bakken Bears. Die zal gewonnen moeten worden om een kans te houden op een vervolg.

Zorg en Zekerheid Leiden – Kataja Basket (Fin) 87-72 (18-13, 20-16, 19-16 en 30-27).
Scores Leiden: Darius Thompson 24 (6 assists), Maurice Watson 17 (11 assists), Clayton Vette 17 (11 rebounds), Mohamed Kherrazi 16 (10 rebounds), Kenneth Simms 8, Marijn Ververs 3, Sergio de Randamie 2 en Worthy de Jong 0 (9 assists).
Topscorers Kataja: Daniel Mullings 22, Ilari Seppätä 14 en Vincent Simpson 11.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×