Jaap Smit: “Democratie vraagt inzet van ons allemaal”

10

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit pleitte gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak voor meer aandacht voor democratie en rechtsstaat. Hij stelde dat een goed functionerende democratie inzet vraagt van ‘ons allemaal’, overheid en samenleving. “Democratie is niet een gezelschapsspel dat aantrekkelijk gemaakt moet worden, wat mij doet denken aan het combo’tje in de kerk in de hoop daar jonge mensen mee te winnen. Dat werkt niet. Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten.”

Durf
In zijn nieuwjaarstoespraak roept hij daarom politici en bestuurders op hun verantwoordelijkheid te nemen. “Durf zelf als politicus en als bestuurder met een goed verhaal naar buiten te gaan en mensen mee te nemen in de oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd. Speel niet op de man, speel op de bal en luister met een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de inbreng van de ander om te ontdekken of zijn of haar voorstel de zaak nog beter zal helpen. En, laat bij ons denken en handelen niet automatisch het economische rendement de doorslag geven, maar veeleer het maatschappelijke rendement”, aldus Smit.

Volgens Jaap Smit moet het adagium niet zijn een ‘kleine overheid’, maar een ‘sterke en vitale overheid’, als een hoeder van recht, veiligheid, ontwikkeling en zorg naar menselijke maat. Een overheid die zich niet beperkt tot een regierol, maar met kennis van zaken en dus met gezag optreedt. Ook pleit hij voor meer democratisch bewustzijn in de maatschappij. De commissaris stelt dat het voor het functioneren van de democratie belangrijk is dat inwoners meer leven vanuit het besef dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het collectief dat wij als samenleving zijn. “Je kunt je niet louter afzijdig houden en vervolgens anderen die hun verantwoordelijkheid pakken afschrijven als een pluche-plakkende elite”.

Ambitie
In zijn nieuwjaarstoespraak sprak Smit verder de ambitie uit ook in de komende jaren de commissaris van de Koning in Zuid-Holland te willen zijn. Het jaar 2019 is het laatste jaar van zijn eerste termijn. “Dit betekent dat de vraag aan de orde komt of ik na deze eerste termijn door wil gaan. Daar hoef ik niet zo lang over na te denken. Ik voel mij op mijn plek, zeer verbonden met de provincie en de mensen die daarin en daarvoor werken. Ik zie ernaar uit om ook in de volgende jaren te blijven bouwen aan deze sterke en prachtige provincie waar ik trots op ben”.

Delen
Leiden Culinair

10 reacties

 1. Goed artikel. Ik wil namens “Leidse Gesprekken” hier graag op reageren. De zin:” Natuurlijk moeten wij nadenken over modernisering en onderhoud van ons democratisch proces, maar ten diepste gaat het om de vraag of we er allemaal in geloven en ons ervoor willen inzetten.”, spreekt dan ook zeer aan. Inderdaad: een sterke en vitale overheid is van essentieel belang. Vitaal betekent in dit geval een open en transparante overheid die dicht bij haar inwoners wil staan, en zich daar voor in wil zetten. Wat nog vaker ingezet kan worden is dat ook de lokale overheid eerst bij de inwoners gaat ophalen welke vorm van participatie mogelijk is. Dus niet dat al van gemeentewege bepalen als dat niet nodig is. Daar waar het wel mogelijk is, dus dat ook doen! Volgens mij is daar nog echt wat te winnen.
  Daarnaast is het zo, dat wij als “Leidse Gesprekken” positieve ervaringen hebben opgedaan door middel van onze huiskamergesprekken. Op deze manier kunnen de verschillende doelgroepen direct en laagdrempel en persoonlijk benaderd worden. Dat is wat de lokale overheid ook wil. Het leuke is, dat zo’n huiskamergesprek op verschillende manieren kan starten: vanuit bijv een wijkvereniging, een doelgroep, de gemeente, enz. We zijn vrijwilligers, hebben geen mening, weten wat het gesprek leiden is, en gaan in op de vraagstelling. Uitgangspunt: een constructieve opstelling naar de wijk of stad. Dus ja: Leidse gesprekken draagt bij aan modernisering en onderhoud van het democratisch proces en we willen ons daar graag voor inzetten!
  L750burgertop@gmail.com

  • Een Leids burger op

   Leuk en aardig hoor, maar wat hebben die democratische ¨huiskamergesprekken¨ dan concreet opgeleverd?
   Wat heb je aan al die democratische inspraak als burgers er toch TE weinig van terug zien in de uiteindelijke besluitvorming?

  • Leuk hoor, een overheidstroll in de reactiekolom. Goed herkenbaar aan het onnavolgbare gewauwel met behulp van lege containerbegrippen.
   ‘… Vitaal betekent in dit geval een open en transparante overheid die dicht bij haar inwoners wil staan, en zich daar voor in wil zetten.’
   .
   – Vitaal, iedereen weet wat vitaal betekend. Als je er een geheel eigen definitie aan gaat geven dan ben je dus bezig met verhullend taalgebruik. Waarom eerst spreken over een vitaal iets om het in de volgende zin uit te leggen in een paar woorden die je net zo goed gelijk had kunnen gebruiken.
   .
   – open en transparant; dus je kan erin maar tegelijkertijd ook doorheen kijken. Wat dat nou direct met vitaal van doen heeft? Maar dat is volgens deze tekst sowieso alleen in dit geval de definitie van vitaal. In andere gevallen zal de container vitaal dus weer anders worden ingevuld.
   – open en transparant; nooit van de leidse gesprekken gehoord, maar even gegoogled en het blijkt dat de website al sinds 2017 niet echt meer wordt gebruikt en er nu alleen nog maar een facebook-pagina is. Lekker open hoor. Eerst moet men zich dus inschrijven bij een commerciële partij die op bedenkelijke wijze omgaat met privégegegevens voordat met eventuele verdere info kan bemachtigen.
   .
   En dan de klapper:
   – … overheid die dicht bij haar inwoners …; What the fuck? Een overheid heeft geen inwoners. Een overheid mag uit naam van de inwoners van een dorp/stad/streek/etc. de dagelijkse leiding uitvoeren. Niet meer en niet minder. Hoe gestoord moet je zijn wanneer je spreekt over de inwoners van een overheid?
   .
   Voor het bestaan van dit soort van lieden moet een oplossing komen. Het liefst een permanente.

 2. ‘There is a big difference between kneeling down and bending over’ [Heavenly bank account, F. Zappa]

  • Heb je zelf het gevoel dat je een mening geuit hebt?
   .
   Je lijkt me in het stadium van de poezenplaatjes en paardenposters te verkeren, van strooien met emoticons, van het stemmen op je favoriete kandidaten bij tal van televisietalentenshows. Dat is hartstikke leuk!

 3. gaat deze man eerst maar eens binnen zijn eigen partij democratisch opzoeken. Een Jetten die met klimaat loopt te pronken terwijl wetenschappers (mensen die hiervoor geleerd hebben) zeggen dat dit niet realistisch is en ook geen meer waarde (eerder waarde vermindering) is voor Nederland. Daarnaast democratisch was referendum ook weg! Democratisch iedereen is donor en je hebt niks te zeggen over je eigen lichaam!
  Die D in D66 staat eerder voor dictatuur. Als je wilt begrijpen wat er speelt leg dan vraag stukken als infrastructuur neer bij de burgers die er mee te maken krijgen dan hoor je de problemen van al die simpele dure plannen en soms hoor je dan ook de echte oplossing. Als je een dure garage bouwt en dan 3 euro per uur gaat laten betalen natuurlijk dat mensen dan zeggen nou parkeer wel iets verder want dat is gratis of 1 euro per uur. In plaats daarvan had je beter een simpel goedkoop vierkant blok laten neer zetten en dan vraag je 3 euro voor de hele dag dit verdien je sneller terug en mensen in de buitenwijken zijn minder gefrustreerd en mensen die daar moeten zijn denken oh maakt niet uit voor die paar euro dit gemak.
  Nee hier schort het aan in alle lagen van bestuur niet luisteren naar de mensen die er dagelijks mee te maken hebben.

Je bent nu offline