(foto's: Gerry van Bakel)

'In het spoor van Cleveringa' toont meer dan een man van een dag

De tentoonstelling ‘In het spoor van Cleveringa’ en de biografie over Cleveringa beogen beide om meer licht te werpen op deze markante rechtsgeleerde die een groot deel van zijn werkzame leven doorbracht in Leiden.

Zijn grote faam dankt de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa aan zijn protestrede op 26 november 1940 tegen het ontslag van Joodse wetenschappers aan de universiteit. Hij hield een vlammend betoog dat werd gevolgd door een studentenstaking. Nog elk jaar word deze dag gemarkeerd met de zogenaamde Cleveringa-lezing.

De originele toespraak van Cleveringa werd in 2015 tot beste speech van Nederland gekozen en In 2004 werd hij door de lezers van het Leidse universiteitsblad Mare gekozen tot “de grootste universitaire Leidenaar”, vóór Christiaan Huygens en Johan Rudolph Thorbecke.

Maar de Universiteit van Leiden wil laten zien dat Cleveringa meer is dan de man van een dag. Dat is ook wat Cleveringa-biograaf Lees Schuyt voor ogen heeft met zijn boek over de man Rudolph Pabus Cleveringa. Prof. mr. Kees Schuyt zegt dat Cleveringa helemaak niet apolitiek is zoals vaak wordt beweerd en zijn protestdaad kwam ook niet als een donderslag bij heldere hemel.

Kees Schuyt is eigenlijk verbaasd dat hij de eerste biograaf van Cleveringa is en hij hoopt dat er nog vele zullen volgen. In zijn boek schetst hij het beeld van een man die de begrippen Vrijheid, Waarheidsgetrouwheid en Gerechtigheid zijn hele leven hoog in het vaandel had. Die na de oorlog mede vorm gaf aan de Nederlandse samenleving.

Daarnaast is er tot en met eind maart in de universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg de tentoonstelling te zien ‘In het Spoor van Cleveringa’. Hierin volgt gast-conservator en historicus Marten van Harten Cleveringa van zijn geboorteplaats Appingedam naar Heerenveen en Leiden waar hij aan de universiteit studeerde en later werd benoemd tot hoogleraar Handelsrecht en burgerlijk procesrecht.

Gerry van Bakel in gesprek met samensteller van de tentoonstelling Marten van Harten.

Toegang tot de tentoonstelling is gratis tijdens de openingsuren van de UB. Kijk voor meer informatie op de website van de Universiteit Leiden.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×