(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden pakt koppositie Dutch Basketball League

Zorg en Zekerheid Leiden voert de ranglijst van de Dutch Basketball League aan. Virtueel was dat al zo, maar nu is het ook gebaseerd op het aantal winstpunten. Om dit te bereiken, moest de Leidse ploeg woensdagavond winnen van Aris Leeuwarden. In een spectaculaire wedstrijd lukte dit volgens verwachting ook. Via een ruststand van 46-34 werd het uiteindelijk 96-75.

Rolf Marselis sprak na afloop van de wedstrijd met ZZ Leiden coach Rolf Franke en met spelers Marijn Ververs, Maurice Watson en Clayton Vette.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden maakte Kenneth Simms deel uit van de startende formatie. Hij nam de plek in van Mohamed Kherrazi die vanwege irritatie aan de achillespees uit voorzorg aan de kant werd gehouden. De eerste drie minuten waren nog voor Aris Leeuwarden, maar daarna raakte Zorg en Zekerheid Leiden op stoom. Via snel basketbal werd de 6-9 achterstand omgebogen 18-9 voorsprong. De aanwezige toeschouwers werden getrakteerd op alley-oop dunks (Darius Thompson, Simms) en ‘normale’ dunks (Worthy de Jong en twee keer Thompson). Daarnaast had Clayton Vette zijn vizier weer op scherp staan. In de eerste helft was hij vier van de vijf keer succesvol van achter de driepuntslijn. Na tien minuten stond het dan ook al 31-18.

“Als het zo makkelijk gaat, dan wil je soms wel eens iets te veel”, constateerde Rolf Franke. En dat gebeurde op een gegeven moment ook. Mede door een dunk van Vette stond het na twee minuten spelen in het tweede kwart 37-20. Aris Leeuwarden begon beter te basketballen. David Michaels (eerste helft 11 punten) knalde er een driepunter in, terwijl Griffin Kinney zich voor de rust met 13 punten ook al in de dubbele cijfers schoot. Bij 41-25 gooiden de Friezen er een 9-0 run tegenaan om terug te komen tot 41-34. Via een drietje van Vette en een lay-up van Thompson werd de eerste helft afgesloten bij 46-34.

Na elf seconden opende Zorg en Zekerheid Leiden de score na rust met al weer een dunk van Thompson. Door driepunters van Nick Masterson en Darian Anderson en zoals altijd een dunk van Craig Osaikhwuwuomwan bleef Aris Leeuwarden de Leidse ploeg goed volgen. Na zes minuten kwamen de Friezen terug tot negen punten (58-49), maar daarna zette Zorg en Zekerheid Leiden weer even aan. De Jong vertaalde een steal naar een lay-up. Dit voorbeeld werd gevolgd door Watson en Thompson voor 64-49. Masterson deed nog wat terug met een bommetje, maar dat was de enige Friese score in de laatste drie minuten van het derde kwart. Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde optimaal en denderde door naar 70-52.

Na drie minuten in het laatste kwart leverde een driepunter van Sergio de Randamie de grootste Leidse voorsprong op: 82-57. Daarna bleef het verschil zo rond de twintig punten schommelen. Thompson pakte in het laatste kwart nog even uit met een dunk en twee verre driepunters om zo tot 29 punten te komen. Twan Polman kwam drie minuten voor tijd ook nog even binnen de lijnen. Aan het eind gaf het scorebord 96-75 aan en dat betekende de 24ste overwinning in eigen huis op rij tegen Aris Leeuwarden. Drie spelers schoten zich in de twintig punten: Thompson 29, Vette 23 en De Jong 20.

Voor Watson was de wedstrijd nog bijzonder, want met 13 assists evenaarde hij het clubrecord van Zorg en Zekerheid Leiden. Dat record deelt hij nu met Carrington Love (21 april 2018 thuis tegen Apollo) en Thompson (8 december 2018 uit bij Aris Leeuwarden).

“We kwamen lekker uit de startblokken”, stelde Franke na afloop. “Dan is het op een gegeven moment ook zo dat een tegenstander lekker in het spel komt en dat gebeurde ook. We laten het een beetje vieren en dan pakken ze hun kans. Ik denk dat we het voor de rust wel weer op orde hadden en dat is in de tweede helft niet anders geweest.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×