De partij van de dag tussen koploper Magnus Carlsen en nummer 2 Viswanathan Anand. (Hoofdfoto Reanne van Kleef, overige foto's: Emile van Aelst).

Leiden kroont zich voor een dag tot schaakhoofdstad

Leiden kroonde zich met de invulling van Tata Steel Chess on Tour gisteren een dag lang tot schaakhoofdstad. In de Pieterskerk keken 2216 bezoekers naar de tiende ronde van het Tata Steel Chess Tournament, honderden mensen bezochten de Lokhorstkerk om het live commentaar te volgen, in het Gravensteen waren tientallen jeugdschakers actief en in het stadhuis kwamen schaakliefhebbers bij elkaar om een symposium te volgen en werden de kampioenen NK Schoolschaak van het Stedelijk Gymnasium gehuldigd.

Reanne van Kleef maakte een reportage van Tata Steel Chess on Tour in Leiden en ging alle onderdelen af. Ze sprak onder andere met de organisatoren, bezoekers, de locoburgemeester, deelnemers van het scholentoernooi, de winnaars van het NK Schoolschaak en wereldkampioen Magnus Carlsen.

Sinds enkele jaren wordt een aantal speelrondes van het Tata Steel Chess Tournament, het Wimbeldon onder het schaken, buiten Wijk aan Zee gespeeld. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Leidse schaakvereniging Philidor was Leiden dit jaar gastheer. Volgens toernooidirecteur Jeroen van den Berg met groot succes. Hij was zeer te spreken over het uitgebreide programma in Leiden, de speellocatie en het aantal bezoekers. Hij sloot zelfs niet uit dat Leiden wel eens de drukst bezochte speelronde buiten Wijk aan Zee kon zijn.

Wereldkampioen vermaakt bezoekers

Onder de deelnemers was ook wereldkampioen en huidige nummer 1 van het toernooi Magnus Carlsen. In de Pieterskerk speelde hij tegen de nummer 2 Viswanathan Anand. Na een spannende strijd van 6,5 uur gaf Anand zich gewonnen en deed Carlsen goede zaken in het wedstrijdklassement. Nederlands nummer 1 Anish Giri won zijn partij ook en is nu met een half punt achterstand de nummer 2 van het toernooi.

Reanne van Kleef sprak na afloop van zijn winstpartij met wereldkampioen Magnus Carlsen.

Carlsen was na zijn overwinning in een goede bui en ging nog even met zijn fans op de foto. Ook stond hij Sleutelstad kort te woord. “Dit is een schitterende locatie en een zeer welkome afwisseling. Of het publiek zich gedroeg? Haha, ja er waren wel wat geluiden, maar dat kun je niet voorkomen met zo’n grote opkomst.”

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×