(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden doet na overwinning nog steeds mee in FIBA Europe Cup

Zorg en Zekerheid Leiden is nog steeds in de race voor een plaats in de knock-out fase van de FIBA Europe Cup. Met sprankelend basketbal sloot de Leidse ploeg het derde kwart af met een voorsprong van 20 punten: 79-59. Toch werd het nog spannend. Door een serie drietjes kwam Bakken Bears sterk terug, maar de punten bleven in Leiden: 89-85.

Interviews door Rolf Marselis met coach Rolf Franke en spelers Worthy de Jong en Maurice Watson Jr. (Video: Hans Stauttener).

Zorg en Zekerheid Leiden had nog een appeltje te schillen met Bakken Bears. In Aarhus was destijds immers met 111-71 verloren. Bij winst zou de Leidse ploeg ook nog een kans maken om de knock-out fase te bereiken, zeker nu Kataja Basket eerder op de avond verrassend van Avtodor Saratov wist te winnen.

Dat het de Leidse ploeg ernst was, bleek snel. Na drie Leidse lay-ups en een aantal maal balverlies van Bakken Bears stond het binnen drie minuten al 6-0. Een uitstekende start voor de Leidse formatie. De intentie van Zorg en Zekerheid Leiden was duidelijk. Agressief vanaf de eerste seconde zijn en het tempo dicteren. Steffen Wich, de coach van Bakken Bears, was niet verrast. “Leiden was klaar om te spelen, want de ploeg stond met de rug tegen de muur. Wij waren duidelijk niet klaar om te spelen. We konden de bal niet stoppen en we misten veel driepunters in de aanval.”

Ryan Evans, een van de betere spelers van Bakken Bears, deed wat terug met een drietje, maar Zorg en Zekerheid Leiden denderde maar door, opgejut ook door het fel meelevende publiek. Mede door een verwoestende dunk van Mohamed Kherrazi liep de Leidse ploeg door naar 18-6. Werkelijk alles lukte bij de ploeg van Rolf Franke. Op assist van de uitblinkende Worthy de Jong dunkte Clayton Vette 27-9 op het bord.

Bakken Bears is een ploeg die in hoog tempo kan scoren en dat gebeurde in de laatste minuut van het eerste kwart ook. De Denen prikten er nog snel even een 8-0 run tegenaan, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden de eerste tien minuten met een 27-17 voorsprong wist af te sluiten.

Bakken Bears opende het tweede kwart met een dunk van Ryan Martin, maar vanaf de lijn zorgden Kherrazi en Kenneth Simms ervoor dat de marge rond de 10 punten bleef schommelen. Marijn Ververs had een nuttige invalbeurt met een steal, een lay-up en een aanvallende rebound, waarna De Jong voor 36-23 zorgde. De Leidse international had ook weer een paar succesnummers. Natuurlijk was daar een heerlijke dunk nadat hij zelf eerst de verdedigende rebound pakte en vervolgens het hele veld over snelde. Nog fraaier was zijn no look over the head backpass naar de hoek waar Sergio de Randamie zich had opgesteld. Zijn driepunter betekende 47-32. De Randamie viel eveneens sterk in door inside ook nog eens te scoren. Zo snelde Zorg en Zekerheid Leiden in een de beste helften van dit seizoen naar een 49-39 ruststand.

Na de pauze kwam Bakken Bears terug tot 52-44, maar daarna gooide Zorg en Zekerheid Leiden er een 8-0 run tegenaan. Darius Thompson miste een tweede vrije worp, maar pakte wel de aanvallende rebound om 57-44 aan te tekenen. Vette joeg weer een drietje door het netje. De Deense formatie was even stilgevallen en Zorg en Zekerheid Leiden maakte daar uitstekend gebruik van. Op assists van Maurice Watson Jr. dunkte Simms drie minuten voor het einde van het derde kwart 70-52 op het bord. Watson volgde met drie driving lay-ups en een buzzer beating driepunter vanaf de middenlijn om de voorsprong op twintig punten te brengen: 79-59.

Aan het begin van het vierde kwart werd de grootste voorsprong bereikt. Ververs zette uit een aanvallende rebound tussen allerlei grote mannen de stand op 81-59. Daarna zakte het spel van Zorg en Zekerheid Leiden behoorlijk in. Er werd veelvuldig balverlies geleden en ook de schotkeuze was opeens een stuk minder. Adam Darboe gaf Bakken Bears nieuwe energie. Wat volgde, was een 20-0 run van de Denen en opeens was er weer spanning in de hal: 81-79 met nog drie minuten te gaan. Met één rake vrije worp brak Thompson de ban van zeven scoreloze minuten. Met een dunk gaf Kherrazi de Leidse ploeg even wat ruimte, maar een dunk (Evans) en een score (Darboe) aan de andere kant maakten er 84-83 van met nog één minuut te gaan.

Met een jumpertje tekende Kherrazi voor een wel heel belangrijke score. Na een mislukte doordunk van Darko Jukic werd Vette naar de lijn gestuurd met nog tien seconden te gaan. De eerste vrije worp was mis, maar de tweede raak: 87-83. De Denen namen een time-out om de bal op de aanvalshelft te krijgen. De driepunter ging echter mis, waarna Thompson op assist van De Jong voor 89-83 zorgde. Met nog 0,3 seconden te gaan, maakte Kherrazi zijn vijfde fout. Jukic benutte beide vrije worpen, waardoor de eindstand op 89-85 kwam te staan.

Door deze prachtige overwinning doet Zorg en Zekerheid Leiden weer helemaal mee in Groep L, al zal de Leidse ploeg wel twee keer on the road moeten winnen om door te gaan naar de laatste zestien.

Worthy de Jong tekende voor uitstekende statistieken: 19 punten (61,5 schot), 7 rebounds, 9 assists, 3 steals en 2 blocks. Ondanks zes turnovers een efficiency score van 29. “Dit was echt een teamprestatie”, stelde De Jong na afloop. “Drie kwarten lang konden we ons snelle spelletje spelen om een grote voorsprong te behalen. In het vierde kwart hadden we wat moeite met de agressieve press van Bakken Bears, maar uiteindelijk scoorden we een paar cruciale baskets waardoor we de winst konden pakken.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×