Leidse onderzoekers op zoek naar geld voor factchecken verkiezingen

1

Om tijdens de Europese verkiezingen in mei beweringen van politici te kunnen factchecken, hebben de Leidse onderzoekers Peter Burger en Alexander Pleijter een crowdfunding-campagne opgezet. Daarmee hopen ze op 2 april, internationale Fact-Checking Day, 9.795 euro bij elkaar te hebben gehaald. “Onze droom is om het hele jaar door te kunnen factchecken”, aldus Pleijter.

Vandaag viert het initiatief Nieuwscheckers, onderdeel van de Universiteit Leiden, haar 10-jarig jubileum. Samen met studenten controleren Burger en Pleijter sinds 2009 zoveel mogelijk beweringen die online worden gedeeld en publiceren daarover op www.nieuwscheckers.nl. Ter ere van dat jubileum vindt in het Lipsius-gebouw van de universiteit vandaag een symposium plaats, waarin Burger ook hun meest recente onderzoek naar ‘pulpnieuws’ presenteerde.

Burgemeester Henri Lenferink sprak aan het begin van de middag op het symposium en na afloop met verslaggever IJsbrand Terpstra

‘Kost veel tijd’
Het blijkt voor de onderzoekers echter lastig om voor hun verificatie-activiteiten structurele financiering te vinden. “Voor veel mensen is het te lastig om erachter te komen of wat politici zeggen, klopt. Daarnaast kost het te veel tijd om dat zelf uit te zoeken.” Daarom werd vanochtend een crowdfunding gelanceerd. “Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees parlement”, aldus de onderzoekers. “Ook dan willen we graag volle bak uitspraken checken van politici.”

Onderzoeker Peter Burger over zijn onderzoek en de crowdfunding-campagne in gesprek met IJsbrand Terpstra

Workshop factchecken
De crowdfunding is te vinden op de speciale website van de Universiteit Leiden die voor het inzamelen van geld is opgericht: www.steunleiden.nl. Mensen die geld doneren, kunnen rekenen op updates van de nieuwscheckers, een gastcollege of een persoonlijke workshop factchecken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

1 reactie

  1. een mooi initiatief. Helaas stel dat wat er gezegd wordt 90% van gelogen is (wat ik erg laag zou vinden), wat kun je er dan mee als burger. Op de andere bedriegers gaan stemmen??? De europese unie heeft momenteel pas 1 ding echt gedaan en dat is een munt invoeren. Dit hadden ze ook als eeg kunnen doen en hadden we lang niet zo een grote crisis gehad vanwege dat je meerdere valuta’s had. Daarnaast had de afdracht dan ook gewoon eerlijk geweest. Niet zoals nu dat wij vol betalen en italie gewoon niet aan de eisen hoeft te voldoen. Zolang de belasting ook niet door heel europa gelijk is en prijzen van producten en benzine, zorg, onderwijs en veiligheid blijft europa 1 mislukte fiasco geregeerd door leugenaars.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline