In het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden presenteren onderzoekers Peter Burger en Alexander Pleijter het jubileumsymposium van Nieuwscheckers. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Leidse onderzoekers op zoek naar geld voor factchecken verkiezingen

Om tijdens de Europese verkiezingen in mei beweringen van politici te kunnen factchecken, hebben de Leidse onderzoekers Peter Burger en Alexander Pleijter een crowdfunding-campagne opgezet. Daarmee hopen ze op 2 april, internationale Fact-Checking Day, 9.795 euro bij elkaar te hebben gehaald. “Onze droom is om het hele jaar door te kunnen factchecken”, aldus Pleijter.

Vandaag viert het initiatief Nieuwscheckers, onderdeel van de Universiteit Leiden, haar 10-jarig jubileum. Samen met studenten controleren Burger en Pleijter sinds 2009 zoveel mogelijk beweringen die online worden gedeeld en publiceren daarover op www.nieuwscheckers.nl. Ter ere van dat jubileum vindt in het Lipsius-gebouw van de universiteit vandaag een symposium plaats, waarin Burger ook hun meest recente onderzoek naar ‘pulpnieuws’ presenteerde.

Burgemeester Henri Lenferink sprak aan het begin van de middag op het symposium en na afloop met verslaggever IJsbrand Terpstra

‘Kost veel tijd’
Het blijkt voor de onderzoekers echter lastig om voor hun verificatie-activiteiten structurele financiering te vinden. “Voor veel mensen is het te lastig om erachter te komen of wat politici zeggen, klopt. Daarnaast kost het te veel tijd om dat zelf uit te zoeken.” Daarom werd vanochtend een crowdfunding gelanceerd. “Op 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees parlement”, aldus de onderzoekers. “Ook dan willen we graag volle bak uitspraken checken van politici.”

Onderzoeker Peter Burger over zijn onderzoek en de crowdfunding-campagne in gesprek met IJsbrand Terpstra

Workshop factchecken
De crowdfunding is te vinden op de speciale website van de Universiteit Leiden die voor het inzamelen van geld is opgericht: www.steunleiden.nl. Mensen die geld doneren, kunnen rekenen op updates van de nieuwscheckers, een gastcollege of een persoonlijke workshop factchecken.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×